Apetenta pentru infractiuni, incluzand furtul, avansurile sexuale, incalcarea proprietatii, a regulilor de circulatie, urinatul in public, in cazul persoanelor adulte, poate fi un simptom al dementei, sustin cercetatorii americani, transmite Reuters.

Profesorul Georges Naasan, de la departamentul de neurologie al Universitatii California din San Francisco, a declarat ca exista o categorie de persoane, in special oameni in varsta care comit pentru prima data o infractiune, care ar putea suferi de o boala neurodegenerativa, maladie care sta in spatele comportamentului lor infractional.

Naasan si colegii sai au analizat fisele medicale a 2.397 de pacienti diagnosticati cu Alzheimer si alte tipuri de dementa intre 1999 si 2012. Cercetatorii au cautat in dosarele pacientilor referirile la comportamentul infractional, folosind termeni cheie precum "arestare", "furt din magazine", "conducere sub influenta alcoolului sau drogurilor" si "violenta", si au gasit informatii de acest tip in cazul a 204 pacienti, adica 8,5% dintre membrii grupului analizat.

Comportamentele acestor pacienti erau de cele mai multe ori mai degraba un semn prematur de dementa frontotemporala (maladia Pick, n.r) sau de afazie primara progresiva, un tip de dementa care afecteaza capacitatile lingvistice ale pacientului, decat un simptom al instalarii maladiei Alzheimer. Dintre pacientii care au avut probleme cu legea, 64 sufereau de maladia Pick, 24 erau bolnavi de afazie primara progresiva, 42 prezentau Alzheimer, iar restul sufereau de alte forme de dementa, scrie MEDIAFAX.

Pacientii cu dementa frontotemporala sau afazie tindeau sa fie mai tineri, cu varste cuprinse, in medie, intre 59 si 63 de ani, comparativ cu bolnavii de Alzheimer, care aveau, in medie, 71 de ani, in perioada in care medicii au efectuat cercetarea referitoare la comportamentul infractional. Peste 6,4% dintre subiectii din "grupul criminal" care sufereau de dementa frontotemporala au avut episoade de violenta fizica si verbala in timpul bolii, comparativ cu 3,4% dintre cei cu afazie si 2% dintre cei cu Alzheimer, potrivit studiului publicat in revista JAMA Neurology.

Citeste si:
Răsturnare de situație! Afaceristul din Cluj și-ar fi înscenat...
Răsturnare de situație!...

In cazul a 4% dintre pacientii cu dementa frontotemporala, violenta a fost unul dintre primele simptome ale bolii neurologice. Barbatii prezentau o apetenta mai mare de a face avansuri sexuale altor persoane si de a urina in public, comparativ cu femeile.

Potrivit lui Naasan, daca pacientii au avut in familie cazuri de boli neurodegenerative, ar putea fi posibila gasirea unei legaturi intre comportamentul infractional si o problema cerebrala. "Totusi, cele mai multe dintre aceste maladii sunt «sporadice», adica apar fara a avea la baza o cauza genetica identificabila, iar instalarea lor este greu de prezis. In general, depistarea precoce a unei schimbari de comportament, o deviere de la ceea ce era considerat «normal» in cazul unui anumit individ, ar trebui sa duca la o evaluare medicala preventiva care sa caute posibilele cauze cerebrale", a spus Naasan.

Citeste si:
Daniel Pavel a răbfunit. Concurenții au reușit să-l scoată din...
Daniel Pavel a răbfunit....

Primele semne de dementa frontotemporala pot include schimbari de personalitate, precum dezinhibare, lipsa de empatie, apatie, comportament obsesiv-compulsiv, potrivit cercetatorului. "Uneori este greu sa intelegem conceptul ca o zona anume a creierului nostru nu functioneaza corespunzator, ducand la comportamente care pot varia de la tulburator la detasat, pana la infractional", a mai spus medicul Naasan.

Familia si prietenii pot interpreta cu usurinta drept atacuri personale aceste schimbari de comportament, dar ar trebui sa inteleaga ca acestea ar putea fi primul simptom al unei maladii si ar trebui sa ceara un control medical, a spus profesorul american. "Comportamentul amoral constatat in cazul maladiilor din gama dementei frontotemporale apare medicului evaluator ca fiind alegerea asumata a pacientului, acesti indivizi apar ca egoisti si temperamentali, fara a le pasa de ingrijorarile familiei", a spus Adonis Sfera, psihiatru la Patton State Hospital din districtul Orange, California, care nu a participat la efectuarea cercetarii.

Citeste si:
Ce sunt alergenii: tipuri și simptome principale
Ce sunt alergenii: tipuri și...

"In conditiile in care comportamentul lor pare a avea de-a face cu o boala mintala, unii dintre acesti oameni ajung sa fie internati in spitale psihiatrice, in timp ce altii sunt inchisi sau plasati in azile psihiatrice dupa ce sunt diagnosticati cu o tulburare de personalitate antisociala" a declarat Sfera pentru Reuters.

Potrivit lui Naasan, este dificil de evaluat cate infractiuni sunt rezultatul unor astfel de cauze medicale. Cercetatorii nu au analizat si cazierele judiciare, astfel ca nu pot spune care este proportia de oameni care comit infractiuni din cauza unei boli neurodegenerative, raportata la numarul total de autori de infractiuni.

Personalul din sistemele de sanatate nu este foarte familiarizat cu dementa frontotemporala si diagnosticheaza gresit multe cazuri ca fiind tulburare bipolara sau schizofrenie cu instalare tarzie, potrivit cercetatorului american. Bolile din gama dementei frontotemporale pot fi diagnosticate cu exactitate cu ajutorul tomografului cu emisie de pozitroni si al testelor neuropsihologice, "dar numai daca ne gandim ca ar putea fi vorba despre aceste boli", a spus Georges Naasan.

Citeste si:
Clinica Virtuală a Memoriei - locul unde să ai grijă de cea mai de...
Clinica Virtuală a Memoriei -...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.