Robotul Philae, de la bordul sondei spatiale europene Rosetta, va incerca, miercuri, in premiera, sa atinga suprafata unei comete, dupa mai bine de zece ani de calatorii prin spatiu, intr-o misiune istorica pentru explorarea spatiala, informeaza AFP.

"Suntem foarte bine pregatiti pentru aceasta separare. Este un moment aproape magic", a dat asigurari Sylvain Lodiot, responsabil cu operatiunile de zbor in cadrul Agentiei Spatiale Europene. "Operatiunea nu este simpla", a avertizat, insa, Philippe Gaudon, seful de proiect din partea CNES, agentia spatiala franceza, in cadrul misiunii Rosetta, care "numara zilele", de la centrul de operatiuni al CNES din Toulouse.

Daca micul robot Philae va reusi sa ajunga pe suprafata cometei 67P/Ciurimov-Gherasimenko, va fi pentru prima data cand savantii vor putea studia "pe teren" nucleul unei comete, partea solida a acestui tip de obiecte spatiale, in comparatie cu coada acestora, formata din gaze si praf desprinse din nucleu sub efectul radiatiilor solare. Philae va efectua o serie de foraje pe suprafata cometei pentru a preleva esantioane de materie, scrie MEDIAFAX.

Aceasta misiune de "arheologie spatiala", demarata in 2004, odata cu lansarea sondei spatiale Rosetta, care a parcurs peste 6,5 miliarde de kilometri, incearca sa cerceteze evolutia Sistemului Solar de la nastere, cometele fiind considerate vestigii ale materiei primitive.

Philae, un robot laborator cu o greutate de 100 de kilograme, se va separa de Rosetta, care acompaniaza cometa, calatorind cu 65.000 de kilometri pe ora catre Soare, la ora 8.35 GMT (10.35 ora Romaniei, n.r.), miercuri, potrivit programului stabilit de cercetatori. Confirmarea detasarii robotului de sonda spatiala va ajunge la Centrul european pentru operatiuni spatiale al ESA din Darmstadt, in Germania, 28 de minute mai tarziu, pentru ca atat ii ia semnalului radio trimis de Rosetta sa ajunga pe Terra. Sonda se afla la peste 500 de milioane de kilometri departare de Pamant.

Citeste si:
"Luna de zapada", eclipsa de luna si aparitia "Cometei de Anul Nou"
"Luna de zapada", eclipsa de...

Incepand de marti seara si pana miercuri, ESA va trebui sa autorizeze de sapte ori misiunea, inainte de a permite separarea robotului, intr-un proces bine stabilit prin care doreste sa se asigure ca Rosetta va pozitiona robotul pe o traiectorie corecta catre destinatia sa, situl "J", botezat Agilkia, dupa numele unei insule de pe Nil care gazduieste templul antic egiptean Philae.

Robotul laborator se va separa de sonda spatiala la o altitudine de circa 20 de kilometri fata de suprafata cometei, gratie unui sistem mecanic de ejectare, dublat de un mecanism de siguranta. "Dupa aceea, Philae va cadea liber timp de sapte ore", a declarat Sylvain Lodiot.

Philae va cadea foarte lent, fiind tras doar de slaba atractie gravitationala exercitata asupra sa de nucleul cometei.

Caderea va fi efectuata fara nici un control exterior asupra robotului exercitat de Rosetta sau de centrul de pe Terra. Philae are totusi un sistem intern care ar trebui sa ii permita sa ajunga pe cometa in pozitie verticala si sa atinga suprafata nucleului asezandu-se pe picioarele sale. In timpul celor sapte ore, robotul va folosi mai multe dintre cele zece instrumente stiintifice si va face fotografii ale sondei, urmand ca, inainte de atingerea suprafetei cometei, sa capteze o serie de imagini ale sitului stabilit ca destinatie.

Citeste si:
Originea coamei cometei "Ciuri", descifrata de sonda spatiala Rosetta
Originea coamei cometei...

La randul sau, Rosetta va "arunca un ochi" asupra micului robot, permitand cercetatorilor sa evalueze daca Philae se afla pe traiectoria corecta. Daca totul se va desfasura cum este prevazut, confirmarea atingerii de catre Philae a suprafetei cometei va sosi pe Terra in jurul orei 16.00 GMT (18.00, ora Romaniei).

Riscurile sunt insa numeroase. "Nu avem de-a face cu o cometa cooperanta", a spus Philippe Gaudon. Philae a fost conceput pentru a se ancora pe nucleu si pentru a evita sa sara ca o minge de pe suprafata acestuia, dar nimic nu ii asigura pe savanti ca robotul nu se va afunda, posibil, in solul moale al nucleului.

Zona in care se afla punctul de contact stabilit nu este nici ea lipsita de pericole. Cateva sute de stanci si pante cu inclinatii mai mari de 30 de grade sunt prezente, facand ca 18% din aria zonei respective sa fie improprie acestei misiuni. Philippe Gaudon a evaluat sansele de reusita la 70%.

Citeste si:
CNES: Robotul spatial Philae se va trezi in martie
CNES: Robotul spatial Philae...

Daca Philae se va ancora corect pe suprafata cometei, va incepe imediat sa studieze nucleul timp de doua zile si jumatate, cand va efectua analize stiintifice. Apoi, ritmul de lucru va fi determinat de reincarcarea bateriilor sale.

Philae ar trebui sa functioneze pana in luna martie, fiind condamnat "sa moara de cald", cand cometa se va apropia de Soare. Dar Rosetta va continua sa escorteze cometa pana ce aceasta se va apropia la cea mai mica distanta de Soare, in august 2015.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.