Primul satelit plasat pe orbita de Coreea de Sud, o sonda martiana lansata de India si explorarea Lunii de catre China - in 2013, gigantii asiatici au reusit sa se impuna in cercul foarte restrans al marilor puteri din sectorul spatial.

"Cred ca China a declansat o cursa in spatiu majora in Asia", a declarat Morris Jones, un expert independent care locuieste in Australia.

"Indienii urmaresc cu mare atentie ceea ce fac chinezii. Si chiar sud-coreenii si-au accelerat ritmul", a adaugat el, subliniind ca "multi oameni (din Asia, n.r.) sunt interesati si de ceea ce se intampla in Statele Unite".

Rachete, infrastructuri cu sateliti, capacitatea de a trimite oameni in spatiu, laboratoare si statii la sol: "China dispune de acum inainte de toate elementele" necesare pentru a deveni varful de lance al Asiei in domeniul spatial, considera Morris Jones.

Dupa Statele Unite si URSS, China a devenit, sambata, cea de-a treia tara care a reusit o aselenizare lenta, prin intermediul sondei sale spatiale Chang'e 3 - o premiera dupa anul 1976, scrie MEDIAFAX.

Autoritatile de la Beijing par ca nu doresc sa se multumeasca cu simplul rol de partener in programe spatiale, ci incearca sa devina mai degraba natiunea asiatica de referinta in acest sector.

"Daca rusii nu isi vor schimba atitudinea ironica fata de ceea ce face China in sectorul spatial, peste cinci-zece ani, cursa se va disputa intre Beijing si Washington, fara Rusia", a declarat Vadim Lukacevici, un expert rus in sectorul spatial.

"Le-am vandut anumite tehnologii spatiale, in special cele referitoare la fabricarea de costume pentru scafandri. Insa ei le-au dezvoltat considerabil si nu mai vor sa se foloseasca de tehnologiile altora sau sa ii imite pe altii", a continuat el.

"Satelitii chinezesti sunt astazi mai performanti decat ai nostri, iar China vrea sa concureze cu Statele Unite de acum inainte, nu cu Rusia", a adaugat Lukacevici.

Citeste si:
Detalii mai puțin știute despre soția lui Nosfe. Cei doi s-au...
Detalii mai puțin știute...

Intrebat in legatura cu pozitia Indiei in clasamentul celor mai performante tari din sectorul spatial, expertul rus a declarat: "Ambitiile indienilor nu sunt luate in serios de Moscova. Din punct de vedere tehnologic, India se afla inca in urma Rusiei".

Desi mijloacele sale raman modeste in comparatie cu marele ei vecin chinez sau cu marile puteri spatiale deja cunoscute, India pare totusi decisa sa ramana in cursa, alocand aproape 400 milioane de rupii (4,66 miliarde de euro) pentru programul sau spatial in planul cincinal 2012-2017.

Desigur, admit expertii din sector, tarile din Asia - inclusiv China - nu vor putea sa detroneze NASA si celelalte companii majore din sectorul spatial in urmatorii 10-20 de ani. Insa ei vor putea sa le faca foarte repede o concurenta considerabila in domeniul comercial.

"Ponderea crescatoare a activitatilor spatiale in Asia se va face mai intai simtita cel mai probabil in domeniul exploatarii spatiale", spune John Logsdon, specialist american in sectorul spatial si consultant pentru NASA.

Citeste si:
Al doilea satelit românesc construit de elevi a trecut testele și...
Al doilea satelit românesc...

"China si India cauta amandoua piete pentru lansatoarele lor si satelitii lor si privilegiaza aplicatiile spatiale pentru avantajele economice aduse de acestea", spune el.

Aceasta concurenta ar putea totusi sa depaseasca simplul cadru al activitatilor civile, stiintifice si comerciale, au subliniat numerosi experti, care se tem de o "militarizare" a spatiului.

Din 2007, Beijingul a testat o arma anti-satelit, distrugand unul dintre vechile vehicule spatiale ale sale in spatiu, cu ajutorul unui interceptor. Potrivit mai multor site-uri specializate, China ar fi testat, in mai, o noua racheta balistica capabila sa isi atinga tinta in spatiu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.