Peste jumatate din persoanele posesoare de gadgeturi din toata lumea au suferit de anxietate si stres cand au fost nevoite sa renunte la acestea, conform unui sondaj efectuat de firma de software FrontRange.

Pentru a testa impactul tehnologiei asupra vietii oamenilor, firma de software FrontRange a efectuat un sondaj in randul a peste 800 de posesori de telefoane inteligente, la nivel global, pentru a observa modul in care acestia se raporteaza la dependenta fata de tehnologie.

Astfel, 84 % dintre participanti au afirmat ca dependenta de telefoanele inteligente exista, aproape jumatate dintre persoanele intervievate au afirmat ca folosesc telefonul mobil cel putin o data pe ora, iar doua treimi au sustinut ca nu se pot lipsi de telefonul inteligent nici macar o zi, scrie MEDIAFAX.

"Cand oamenii traiesc o senzatie neplacuta de sevraj pentru ca nu sunt online, stim ca relatia cu tehnologia nu este administrata corespunzator", a declarat Richard Graham, de la spitalul de psihiatrie Capio Nightingale din Londra.

Cercetatorii au recrutat dupa aceea sapte persoane care sa renunte o saptamana la telefoanele inteligente - cu exceptia situatiilor de urgenta - descoperind ca peste jumatate din posesorii de aceste gadgeturi (53 %) au suferit de anxietate si au declarat ca stresul cauzat de renuntarea la aceste gadgeturi se compara cu stresul "provocat de mersul la dentist sau cu stresul trait in ziua nuntii".

Timp de o saptamana, participantii la experiment au fost rugati sa noteze de fiecare data momentul in care au simtit impulsul de a folosi telefonul, precum si motivul pentru care doreau sa foloseasca telefonul.

De asemenea, subiectii au fost rugati sa noteze emotiile resimtite cand nu puteau folosi telefonul, de exemplu frustrare, anxietate si disconfort.

Nivelul de frustrare a crescut cand subiectii nu isi puteau verifica e-mailurile si retelele sociale si 79 % dintre subiecti aveau un grad mai mare de anxietate cand nu puteau suna sau scrie mesaje.

"Din nefericire, relatiile nesanatoase cu tehnologia, cum ar fi telefoanele, computerele si jocurile, pot avea consecinte distructive, din punct de vedere fizic si psihologic. Vietile oamenilor pot fi afectate de timpul prelungit si neregulat pe care acestia il petrec online, in fata calculatorului sau jucand jocuri", a avertizat Richard Graham.

Citeste si:
Experiment de responsabilitate socială
Experiment de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.