Un test ce identifica sapte tipuri de cancer la san, cu ajutorul proteinelor-cheie din celulele canceroase, ar putea fi disponibil in doi ani, ajutandu-i pe medici sa descopere tratamente eficiente si sa creasca rata de supravietuire, arata un studiu al cercetatorilor britanici.

Echipa de cercetatori britanici de la Universitatea din Nottingham, coordonata de Andy Green, a pus la punct o metoda ce analizeaza zece proteine-cheie din celulele canceroase, cu ajutorul carora se pot identifica sapte tipuri biologice diferite de cancer la san.

Anul trecut, cercetatorii au aratat ca exista zece forme diferite de cancer la san, bazate pe structura genetica a pacientelor, iar fiecare tip are un impact diferit asupra ratei de supravietuire. Cu toate acestea, cele zece tipuri diferite de cancer pot fi identificate prin teste genetice detaliate, care sunt inaccesibile pentru majoritatea pacientelor, pentru ca au costuri ridicate, scrie MEDIAFAX.

In cadrul studiului, oamenii de stiinta britanici au cautat "semnatura" fiecarui tip de cancer in 1.073 de mostre obtinute dintr-o banca de tesuturi, descoperind ca 93% dintre celule se incadrau exact in cele sapte tipuri de cancer, restul de 7% fiind mai greu de clasificat.

Verificari ulterioare au aratat ca toate cele sapte tipuri sunt definite de nivelurile si de combinatiile diferite dintre zece proteine regasite in celulele canceroase.

Dintre aceste proteine fac parte doua identificate de obicei in celulele canceroase - receptorul pentru estrogen (ER) si HER2 -, precum si altele, care nu sunt testate in prezent, cum ar fi p53, citocheratinele, HER3 si HER4a.

In prezent, pentru identificarea tumorilor canceroase sunt analizati doi markeri biologici, iar tehnologia necesara masurarii proteinelor din mostrele de tesut exista in majoritatea laboratoarelor de analize din Marea Britanie, a precizat Andy Green, coordonatorul studiului, publicat in the British Journal of Cancer.

"Trebuie sa ne asiguram ca tratamentele ce salveaza si prelungesc viata, disponibile in clinici, sunt folosite mai eficient (...), astfel incat, pana in 2050, sa atingem obiectivul de a invinge cancerul la san", a declarat Delyth Morgan, presedinte executiv al campaniei impotriva cancerului la san, care a finantat studiul cercetatorilor britanici.

Citeste si:
Mihai Craiu: ”Testul paharului poate face diferența dintre viață și...
Medicul Mihai Craiu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.