Regula potrivit careia un an din viata unui caine reprezinta sapte ani din viata unui om este un mit, afirma specialistii americani, care au alcatuit un algoritm complex pentru a calcula varsta reala a acestor patrupede, in functie de marime si de rasa, informeaza dailymail.co.uk.

Ca regula generala, rasele canine de talie mica traiesc mai mult decat rasele de talie mare. De exemplu, terrierii Yorkshire traiesc mai mult decat ciobanestii alsacieni.

Potrivit MEDIAFAX, cainii de talie mare au nevoie de doi ani pentru a ajunge la marimea lor maxima, insa, dupa acest moment, ei mai traiesc in medie aproximativ patru sau cinci ani.

Asadar, desi un caine de talie mica este mai "batran" decat un caine mare la varsta de doi ani, atunci cand animalul de talie mica are varsta de cinci ani el este de fapt mai "tanar" decat exemplarele din rasele mari.

"Cainii mici ajung la maturitatea osoasa si sexuala mai devreme decat rasele mari. Odata ce ajung la marimea lor maxima corespunzatoare varstei de adult, ei tind sa traiasca mai mult", a explicat Kate Creevy, profesor de medicina interna de la Universitatea Georgia din Statele Unite.

"Acest lucru nu se intampla la nici un alt animal. Nu exista nici o alta specie care sa includa o astfel de diversitate in privinta taliei asa cum o au cainii. Este posibil ca prin crearea acestor caini de marimi atat de diferite sa fi descifrat misterele procesului de imbatranire", a adaugat Kate Creevy.

Marimea nu este insa singurul factor care determina longevitatea unui caine, intrucat, incepand de la varsta de trei ani, rasa joaca la randul ei un rol determinant.

Buldogul, un caine de marime medie, are cea mai mica speranta de viata, aceasta fiind de doar sase ani, in comparatie cu pudelul, a carui speranta de viata este de 12-15 ani.

Potrivit anumitor specialisti, cancerul este partial responsabil de aceste diferente de longevitate, intrucat boala apare mult mai frecvent la cainii mari decat la cei de talie mica.

Citeste si:
Pet Expo se va desfășura între 16-17 martie 2024 la Romexpo
Pet Expo se va desfășura...

Calcularea varstei reale a unui caine reprezinta o ecuatie complexa care include variabile precum varsta animalului, marimea si rasa, in functie de anumite etape din viata animalului.

Pentru primii doi ani de viata, varsta unui caine este determinata de marime: pentru cainii mici, varsta lor reala se obtine prin inmultirea unui an calendaristic cu 12,5. Pentru cainii de talie medie, varsta lor reala se obtine prin inmultirea unui an calendaristic cu 10,5, iar pentru cainii mari, varsta lor reala se obtine prin inmultirea unui an calendaristic cu 9.

Apoi, pentru cainii in varsta de cel putin trei ani, rasa devine un factor determinant.

Varsta lor reala se obtine prin inmultirea varstei lor efective cu 13,42 pentru un buldog, cu 7,84 pentru un ciobanesc german si cu 4,32 pentru un teckel.

Cercetatorii de la Universitatea Georgia au remarcat totodata faptul ca patrupedele care sunt sterilizate traiesc mai mult.

Citeste si:
Inovație în medicină! Oamenii de știință au creat un embrion sintetic
Inovație în medicină! Oamenii...

Potrivit studiului lor, realizat prin analizarea unui esantion de 40.139 de dosare medicale ale unor caini, varsta medie la care s-a produs decesul cainilor nesterilizati a fost de 7,9 ani. Pentru cainii sterilizati, aceasta varsta a fost de 9,4 ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.