Mașinile electrice și hibride reprezintă un segment din ce în ce mai mare din numărul de automobile aflate în circulație. Această tendință se datorează în mare parte preocupărilor conducătorilor auto referitoare la schimbările climatice și a poluării aerului, dar și a faptului că aceste automobile au devenit mai accesibile ca preț.

Pe măsură ce tehnologia devine mai avansată și costurile scad, tot mai mulți oameni își permit să-și cumpere mașini electrice sau hibride. Care dintre cele două alternative este însă mai potrivită? Dacă și tu dorești să cumperi o mașină nouă, mai puțin poluantă, trebuie să cunoști care sunt avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni.

Avantajele mașinilor electrice

1) Cost redus cu alimentarea și întreținerea autoturismului

Încărcarea completă a bateriilor electrice este mult mai ieftină decât un plin de combustibil. În funcție de punctele de încărcare, prețul poate varia atunci când alegi încărcarea normală sau cea rapidă, însă este de departe mult mai convenabil.
Motoarele electrice au mai puține componente mobile decât motoarele cu combustie internă, ceea ce înseamnă că sunt mai puține piese ce trebuie înlocuite și mai puține probleme de întreținere în general. De asemenea, nu sunt necesare schimburi regulate de ulei sau alte lichide, fapt ce reduce costurile de întreținere.

2) Mai puțină poluare

Mașinile electrice nu produc emisii de gaze cu efect de seră sau alți poluanți în timpul utilizării. Acestea sunt alimentate de baterii, ceea ce înseamnă că nu există niciun combustibil care să fie ars și niciun produs de ardere care să fie emis în atmosferă.

3) Performanțe mai bune

Mașinile electrice au motoare care oferă încă de la pornire cupluri mai ridicate decât cele cu combustie internă. Acestea accelerează mult mai rapid și liniar (neexistând trepte de viteze), fiind mai potrivite pentru mediul urban.
Dezavantajele mașinilor electrice

1) Autonomia limitată

Deși autonomia mașinilor electrice a crescut semnificativ în ultimii ani, aceasta poate fi limitată în comparație cu mașinile ce au motoare cu combustie internă, mai ales dacă sunt utilizate pentru curse lungi sau dacă nu există suficiente stații de încărcare disponibile. În plus, condițiile de mediu, stilul de condus și încărcarea pot influența autonomia bateriei.

Citeste si:
De la mașină termică, la mașină electrică în doar 8 ore
De la mașină termică, la...

2) Durata de viață a bateriei

Bateriile sunt componente esențiale ale mașinilor electrice însă, din păcate, au o durată de viață limitată. Deși tehnologia a evoluat semnificativ în ultimii ani, acestea trebuie înlocuite periodic, ceea ce poate fi foarte costisitor. De asemenea, prețul de achiziție al unei mașini electrice este mai ridicat decât al unui autoturism cu motor cu combustie.

3) Timpul de încărcare

În general, încărcarea bateriilor unei mașini electrice durează mai mult decât alimentarea unei mașini cu combustibil. Chiar și cu cele mai rapide stații de încărcare disponibile în prezent, timpul de încărcare poate fi semnificativ mai mare decât timpul necesar pentru a umple un rezervor de combustibil.

Citeste si:
Aceasta este cea mai rapidă mașină electrică din lume. A fost...
Aceasta este cea mai rapidă...

4) Infrastructura insuficientă

În prezent, infrastructura de încărcare a mașinilor electrice nu este la fel de dezvoltată și extinsă ca cea pentru alimentarea cu combustibil clasic. În multe locuri este posibil să nu existe suficiente stații de încărcare disponibile sau să fie necesar să aștepți la coadă pentru a utiliza una.

Avantajele mașinilor hibride

Mașinile hibrid combină două sisteme de propulsie diferite: un motor electric și un motor cu combustie internă (de exemplu, motorul pe benzină). Această combinație aduce mai multe avantaje, printre care se numără:

1) Economie de combustibil

Datorită eficienței lor energetice îmbunătățite, mașinile hibrid pot economisi combustibil și pot ajuta astfel proprietarii să economisească bani la pompă. Motorul electric contribuie la scăderea consumului mediu cu circa 30%.

Citeste si:
Noul Alpine A290 Beta, conceptul care anunță primul hot hatch...
Noul Alpine A290 Beta,...

2) Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

Mașinile hibrid emit mai puține gaze cu efect de seră decât mașinile cu motor tradițional. Motorul electric contribuie la reducerea consumului de combustibil și permite eliminarea unei cantități mai reduse de gaze cu efect de seră.

3) Eficiență energetică

Sistemele auto hibride utilizează energia generată în timpul frânării pentru a alimenta motorul electric, ceea ce poate ajuta la economisirea energiei. În plus, motorul electric poate fi utilizat pentru a propulsa mașina la viteze mai mici și poate prelua sarcina de propulsie în timpul pornirilor și opririlor.

Dezavantajele unei mașini hibride

1) Greutatea mai mare

Bateriile și alte componente ale mașinilor hibride adaugă greutate la mașină, ceea ce poate afecta performanța, manevrabilitatea, precum și sistemul de frânare.

Citeste si:
Aceasta este prima electrică fabricată în România: Ford e-Transit...
Aceasta este prima electrică...

2) Prețul mai ridicat

Mașinile hibride sunt de obicei mai scumpe decât mașinile cu motor tradițional. Deși acestea pot economisi bani în timp prin consumul mai redus de combustibil, prețul inițial mai mare poate fi o barieră pentru mulți cumpărători.

3) Repararea și întreținerea

Mașinile hibride necesită o întreținere specială și pot fi mai costisitoare decât mașinile tradiționale sau 100% electrice, atunci când este nevoie să fie reparate. De asemenea, înlocuirea bateriilor este destul de costisitoare.

Având în vedere cele prezentate, îți poți forma o opinie cu privire la ce tip de mașină ți se potrivește. În plus, poți achiziționa o mașină electrică sau una de tip Plug-in Hybrid la un preț mai redus, cu ajutorul programului Rabla 2023, doar în cazul în care casezi un autoturism vechi.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Aprilie 2023 - 10 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.