Pe măsură ce tehnologia devine mai avansată și costurile scad, tot mai mulți oameni își permit să-și cumpere mașini electrice sau hibride. Care dintre cele două alternative este însă mai potrivită? Dacă și tu dorești să cumperi o mașină nouă, mai puțin poluantă, trebuie să cunoști care sunt avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni.
Avantajele mașinilor electrice
1) Cost redus cu alimentarea și întreținerea autoturismului
Încărcarea completă a bateriilor electrice este mult mai ieftină decât un plin de combustibil. În funcție de punctele de încărcare, prețul poate varia atunci când alegi încărcarea normală sau cea rapidă, însă este de departe mult mai convenabil.
Motoarele electrice au mai puține componente mobile decât motoarele cu combustie internă, ceea ce înseamnă că sunt mai puține piese ce trebuie înlocuite și mai puține probleme de întreținere în general. De asemenea, nu sunt necesare schimburi regulate de ulei sau alte lichide, fapt ce reduce costurile de întreținere.
2) Mai puțină poluare
Mașinile electrice nu produc emisii de gaze cu efect de seră sau alți poluanți în timpul utilizării. Acestea sunt alimentate de baterii, ceea ce înseamnă că nu există niciun combustibil care să fie ars și niciun produs de ardere care să fie emis în atmosferă.
3) Performanțe mai bune
Mașinile electrice au motoare care oferă încă de la pornire cupluri mai ridicate decât cele cu combustie internă. Acestea accelerează mult mai rapid și liniar (neexistând trepte de viteze), fiind mai potrivite pentru mediul urban.
Dezavantajele mașinilor electrice
1) Autonomia limitată
Deși autonomia mașinilor electrice a crescut semnificativ în ultimii ani, aceasta poate fi limitată în comparație cu mașinile ce au motoare cu combustie internă, mai ales dacă sunt utilizate pentru curse lungi sau dacă nu există suficiente stații de încărcare disponibile. În plus, condițiile de mediu, stilul de condus și încărcarea pot influența autonomia bateriei.
Aceasta este prima electrică fabricată în România: Ford e-Transit...

2) Durata de viață a bateriei
Bateriile sunt componente esențiale ale mașinilor electrice însă, din păcate, au o durată de viață limitată. Deși tehnologia a evoluat semnificativ în ultimii ani, acestea trebuie înlocuite periodic, ceea ce poate fi foarte costisitor. De asemenea, prețul de achiziție al unei mașini electrice este mai ridicat decât al unui autoturism cu motor cu combustie.
3) Timpul de încărcare
În general, încărcarea bateriilor unei mașini electrice durează mai mult decât alimentarea unei mașini cu combustibil. Chiar și cu cele mai rapide stații de încărcare disponibile în prezent, timpul de încărcare poate fi semnificativ mai mare decât timpul necesar pentru a umple un rezervor de combustibil.
Xiaomi MS11, prima mașină electrică a producătorului chinez,...

4) Infrastructura insuficientă
În prezent, infrastructura de încărcare a mașinilor electrice nu este la fel de dezvoltată și extinsă ca cea pentru alimentarea cu combustibil clasic. În multe locuri este posibil să nu existe suficiente stații de încărcare disponibile sau să fie necesar să aștepți la coadă pentru a utiliza una.
Avantajele mașinilor hibride
Mașinile hibrid combină două sisteme de propulsie diferite: un motor electric și un motor cu combustie internă (de exemplu, motorul pe benzină). Această combinație aduce mai multe avantaje, printre care se numără:
1) Economie de combustibil
Datorită eficienței lor energetice îmbunătățite, mașinile hibrid pot economisi combustibil și pot ajuta astfel proprietarii să economisească bani la pompă. Motorul electric contribuie la scăderea consumului mediu cu circa 30%.
Noul Citroen oli [all-e] este un concept electric cu autonomie de...

2) Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră
Mașinile hibrid emit mai puține gaze cu efect de seră decât mașinile cu motor tradițional. Motorul electric contribuie la reducerea consumului de combustibil și permite eliminarea unei cantități mai reduse de gaze cu efect de seră.
3) Eficiență energetică
Sistemele auto hibride utilizează energia generată în timpul frânării pentru a alimenta motorul electric, ceea ce poate ajuta la economisirea energiei. În plus, motorul electric poate fi utilizat pentru a propulsa mașina la viteze mai mici și poate prelua sarcina de propulsie în timpul pornirilor și opririlor.
Dezavantajele unei mașini hibride
1) Greutatea mai mare
Bateriile și alte componente ale mașinilor hibride adaugă greutate la mașină, ceea ce poate afecta performanța, manevrabilitatea, precum și sistemul de frânare.
Noul Renault R5 Turbo 3E este un concept electric pentru drift cu...

2) Prețul mai ridicat
Mașinile hibride sunt de obicei mai scumpe decât mașinile cu motor tradițional. Deși acestea pot economisi bani în timp prin consumul mai redus de combustibil, prețul inițial mai mare poate fi o barieră pentru mulți cumpărători.
3) Repararea și întreținerea
Mașinile hibride necesită o întreținere specială și pot fi mai costisitoare decât mașinile tradiționale sau 100% electrice, atunci când este nevoie să fie reparate. De asemenea, înlocuirea bateriilor este destul de costisitoare.
Având în vedere cele prezentate, îți poți forma o opinie cu privire la ce tip de mașină ți se potrivește. În plus, poți achiziționa o mașină electrică sau una de tip Plug-in Hybrid la un preț mai redus, cu ajutorul programului Rabla 2023, doar în cazul în care casezi un autoturism vechi.
Despre autor:

Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Tu ce faci cu telefonul tău la finalul vieții lui?
Sursa: green.start-up.ro
-
Întreabă Orice: Sebastian Burduja răspunde întrebărillor comunității start-up.ro
Sursa: start-up.ro
-
Sorin Mierlea, președintele InfoCons, vine la Retail Logistics & FMCG: From...
Sursa: retail.ro
-
20 de rochii perfecte pentru nunțile din această vară
Sursa: kudika.ro
-
Revolut majorează limita pentru creditul de nevoi personale la 200.000 de lei
Sursa: futurebanking.ro
-
Totul despre sigilarea dentară
Sursa: garbo.ro
-
Marcel Boloș: O nouă tranșă de 250 de lei pe cardurile de alimente și mese calde
Sursa: wall-street.ro