Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat oficial, vineri, că a decis să retragă autorizația de funcționare și să ceară în instanță falimentul Euroins, timp în care conducerea companiei va fi preluată de Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA). Grupul bulgar Eurohold a reacționat acuzând o preluare ostilă a activelor Euroins. Dar cum s-a ajuns în acest punct? ASF a venit cu explicații.

ASF, despre cum a ajuns Euroins la faliment

Autorizația de funcționare a Euroins a fost retrasă pentru că firma nu a respectat regulamentele, nu din cauze economice, a transmis directorul de comunicare al ASF, Daniel Apostol, sâmbătă, la Antena 3 CNN. În prezent, se ia în calcul înghețarea prețurilor RCA, a precizat acesta.

„Noi nu vorbim aici de un faliment de piață, de o firmă care intră în faliment din cauze economice. Noi vorbim de faptul că o firmă nu a respectat cadrul de reglementare, vorbim de faptul că Autoritatea de Supraveghere Financiară a stopat acest lucru.

„Decizia de retragere a autorizației de funcționare la această societate este o măsură venită să penalizeze acest comportament. Autoritatea de Supraveghere Financiară nu are atribuții de a reglementa prețuri, de a controla prețuri. Prețurile sunt stabilite liber de fiecare asigurator. La fel, politica comercială a service-urilor le aparține.

Se ia în calcul o soluție de înghețare pe o perioadă determinată a prețurilor de vânzare practicate de companiile de asigurări în luna martie 2022, ceea ce înseamnă că rata inflației care a afectat a fost înghițită de prețuri în ultimul an.

Prețurile care spuneți că sunt împovărătoare pentru consumatori ar dispărea din tarifele pe care ar urma să le practice pe o perioadă determinată de timp”, a spus Daniel Apostol într-o intervenție televizată.

ASF propune plafonarea prețurilor RCA. Economiștii susțin că este o greșeală

ASF lucrează la un plan pentru plafonarea prețurilor, pe care îl va prezenta luni la Ministerul Finanțelor Publice. Autoritatea vrea stabilirea unor tarife pentru polițele RCA la nivelul celor din luna martie 2022, pentru o perioadă de 6 luni. Anul trecut, pentru o mașină cu capacitate cilindrică între 1.400 și 1.600 de centimetri cubi, o poliță RCA costa între 900 și 1.600 de lei, în funcție de vârstă.

Citeste si:
ASF a retras proiectul de plafonare a polițelor RCA. Cum...
ASF a retras proiectul de...

„Vrem să facem acest nivel de tarif astfel încât atât clienții, cât și societățile de asigurări să poată să-l susțină”, a transmis Cristian Roșu, vicepreședinte ASF.

„Plafonarea tarifelor RCA este o greşeală. Este o eroare pentru că va duce la creşterea puternică a tarifelor imediat după ridicarea plafonului aşa cum s-a intamplat in 2016”, a explicat analistul Adrian Negrescu.

ASF a retras autorizația de funcționare a firmei Euroins după ce a descoperit că aceasta nu dispune de garanții pentru a-și acoperi obligațiile către clienți. În ultimii doi ani, compania a fost controlată și sancționată în mai multe rânduri. Reprezentanții Euroins au transmis că vor contesta decizia ASF.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Martie 2023 - 10 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.