O nouă criză pe piața RCA, care va afecta 2,5 milioane de români. Joi, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizația de funcționare a Euroins, liderul pieței RCA la această dată, după falimentul City Insurance. A fost luată această decizie după ce au fost constatate indiciile stării de insolvență ale companiei. De asemenea, s-a stabilit că ASF va înainta o cerere pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a asiguraților ca administrator interimar al societății. Dar ce se va întâmpla cu RCA-urile românilor asigurați la Euroins după prăbușirea companiei?

ASF a lăsat Euroins fără autorizație: ce se întâmplă cu RCA-urile românilor

ASF a comunicat abia joi decizia, însă prăbușirea era anticipată de politicieni. „Există aceste semnale pe piaţă că ar exista acestă posibilitate. A mai existat precendent. Eu ce vă pot spune e din precendentul, City Insurance", a declarat Marcel Ciolacu, preşedinte PSD.

„Discutăm de o companie de asigurări care are o cotă de piaţă consistentă şi este nevoie să vedem care sunt măsurile pe care Guvernul cu care putea să vină”, a declarat Nicolae Ciucă, premierul României.

Probleme mari cu bulgarii de la Euroins, intrați pe piața românească acum 15 ani, au apărut în 2020, când ASF și-a înmulțit controalele și a constatat mai multe nereguli. Printre acestea se numără ignorarea dosarelor de daună și nerespectarea termenelor de plată a despăgubirilor.

„Din februarie 2020 până în martie 2023 au avut loc 17 controale. S-au materializat prin 26 de sancţiuni şi au fost acordate 16 milioane de lei amenzi societăţii. Au fost instituite şi măsuri de remediere a deficienţelor constatate pe perioada acestor controale”, a declarat Cristian Roşu, vicepreşedinte ASF.

Statul a aflat nu de mult că sunt 100.000 de procese deschise de păgubiți pe numele Euroins și a constatat că societatea nu are bani pentru a plăti reparațiile. Sub presiune, nu a mai avut încotro și i-a retras autorizația de funcționare, hotărâre care duce la insolvență și declararea falimentului.

„ASF cunoştea problemele de insolvenţă de la Euroins încă din martie 2021, a mângâiat pe creştet compania. Amenzile au fost derizorii. Cea mai mare amendă dată de ASF către Euroins era acoperită emiţând poliţe doar două ore”, a declarat Radu Soviani, analist economic, pentru Observator.

Citeste si:
Tarifele RCA, plafonate la nivelul din februarie 2023. Șoferii...
Tarifele RCA, plafonate la...

Salarii de 12.000 de euro la ASF

Conducerea ASF, plătită din bani publici cu până la 12.000 de euro lunar, susține că nu putea face mai mult în acest caz. „O blocare a emiterii unor astfel de poliţe ducea la imposibilitatea realizării veniturilor companiei. Era o măsură care, în loc să echilibreze această companie, îi reducea veniturile", a declarat Cristian Roşu, vicepreşedinte ASF. Compania-mamă Eurohold, care deține Euroins, a acuzat „o preluare ostilă a activelor filialei din România”. Societatea a transmis că va contesta decizia.

Statul vrea explicații de la ASF

Parlamentarii vor să afle de la șefii ASF cum a fost posibilă o nouă lovitură pe piața asigurărilor la nici doi ani de la falimentul City Insurance. Luni, la ora 12:00, reprezentanții Autorității sunt așteptați să dea explicații.

Citeste si:
Zeci de mii de polițe RCA expiră în câteva zile. Ce trebuie să facă...
Zeci de mii de polițe RCA...

„Am decis ca luni, la ora 12.00, să invităm conducerea ASF. Conducerea ASF are multe lucruri de lămurit. De ce ASF a acţionat abia acum? De ce nu a acţionat atunci când a sesizat DIICOT-ul?”, a declarat Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei Economice din Senat.

„Avem două bănci cu capital de stat, respectiv CEC şi Exim Bank, cred că este cazul, ca după aceste două experienţe, statul să aibă în continuare o pârghie în perioada de extreme. Să înceapă şi să creeze companie de stat de asigurări”, a declarat Marcel Ciolacu, preşedintele PSD.

Ce se întâmplă cu RCA-urile românilor

Polițele șoferilor care au asigurare la Euroins rămân în vigoare o perioadă. Legea spune că este vorba despre 90 de zile după data deschiderii procedurii de faliment. Este vorba despre 0 luni de la retragerea autorizației, dacă ne reamintim de dezastrul City Insurance.

Citeste si:
Astăzi expiră polițele RCA emise de Euroins. Ce amenzi riscă...
Astăzi expiră polițele RCA...

Până în luna decembrie, însă, conducătorii auto pot renunța la polița Euroins și trece la o altă companie de asigurări în orice moment doresc. În acest caz, au dreptul să își recupereze diferența de bani, pentru perioada rămasă valabilă, de la Fondul de Garantare a Asiguraților.

Totuși, instituția financiară sus-numită nu poate să acopere toate despăgubirile. Pe 10 martie, în conturi erau 180 de milioane de lei, în timp ce paguba Euroins ar fi estimată la un miliard de euro.

Euroins, ultima mare companie rămasă fără autorizație

Euroins este ultima mare companie care rămâne fără autorizație. Astra, Carpatica și City Insurance sunt celelalte nume puternice care s-au prăbușit și au lăsat o gaură în bugetul statului de peste 330 de milioane de euro.

Citeste si:
3 beneficii pe care le aduce asigurarea unei locuințe
3 beneficii pe care le aduce...

„În acest moment, identificăm toate mijloacele legale în România și în alte jurisdicții, pentru a contesta această decizie și, implicit, pentru a apăra interesele financiare ale clienților noștri și a asigura stabilitatea financiară a pieței”, se arată în comunicatul Euroins.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Martie 2023 - 10 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.