Scumpirile la pompă i-au făcut pe mulți șoferi să-și lase mașinile în fața casei și să apeleze la mijloacele de transport în comun. Traficul în Capitală, cel puțin, este din ce în ce mai liber din acest motiv. Prețul la motorină și benzină s-a majorat cu aproape 10% într-o singură lună, iar specialiștii avertizează că schimbările nu se opresc aici. Mai e un pas până când costul unui litru de benzină să ajungă la 8 lei. 

Nouă zi, noi scumpiri la carburanți. Nu mai face nimeni plinul

Benzina și motorina se vând în România la cele mai mari prețuri din istorie. Un litru de benzină premium se apropie de 8 lei în Bucureşti. Conform peco-online.ro, benzina premium se vindea și cu 7,93 de lei la o stație Rompetrol din nordul Bucureștiului, în vreme ce motorina premium a ajuns la 7,65 de lei la aceeași stație.

Benzina standard se vindea cu preţuri între 6.86 lei per litru la una dintre staţiile gestionate de Lukoil pe Şoseaua Alexandriei şi 7,28 la o staţie Rompetrol din Şoseaua Siseşti.

Pentru un litru de motorină standard, în București, șoferii trebuie să dea între 6,90 lei per litru la o stație Lukoil din sectorul 1 până la 7,16 lei pe litru la o stație Rompetrol în nordul orașului. Experții transmit că și în perioada următoare vor mai fi scumpiri la pompă, dat fiind că se estimează ca un baril de petrol să ajungă la prețul de peste 100 de dolari.

Cum poți face economie

În ultima lună, prețul carburanților s-a mărit cu 8%, ceea ce înseamnă o creștere de cel puțin 25 de lei la un plin mediu de 50 de litri. Confrom statisticii, combustibilii sunt în topul scumpirilor. Într-un singur an, costul acestora a sărit cu aproximativ 25%. Cei care vor să facă economie pot alimenta de la benzinăriile de la marginile orașelor, unde motorina și benzina sunt mai ieftine cu circa 15 bani pe litru.

„Creșterea prețului carburanților trebuie pusă în legătură directă cu scumpirea barilului de petrol. A trecut deja de 90 de dolari per baril și se îndreaptă spre granița de 100 de dolari. Țările producătoare nu reușesc să facă față cererii de petrol la nivel internațional, iar pe de altă parte această cotație reflectă îngrijorarea investitorilor cu privire la situația din Ucraina”, Adrian Negrescu, analist financiar.

Citeste si:
Negocierile pentru eliberarea prizonierilor din Gaza au eșuat
Negocierile pentru eliberarea...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Februarie 2022 - 09 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.