Pentru a fenta legea, oficialii clubului din Trivale au recurs la inginerii financiare

Gruparea FC Arges nu mai exista incepind de marti seara. Membrii Adunarii Generale a gruparii din Trivale au votat cedarea locului echipei in Divizia A, a palmaresului si a tuturor drepturilor catre o societate pe actiuni care apartine unor oameni influenti din judet. Aceasta mutare s-a facut pentru a "fenta" Directia de Finante, care anuntase scoaterea la licitatie a bunurilor de la club, ca sa recupereze o datorie la bugetul de stat.

O informatie aparuta saptamina trecuta intr-un ziar local a grabit decesul gruparii FC Arges. Directia de Finante anunta potentialii cumparatori ca sediul clubului, terenul aferent acestuia si autocarul echipei vor fi scoase la licitatie, in contul unei datorii de 40 de miliarde de lei pe care FC Arges o acumulase la buget. Cel care a decis scoaterea acestor bunuri la mezat, Florin Goran, seful Finantelor argesene, a fost, pina in 2002, membru in Consiliul de Administratie al echipei de fotbal.

Clubul "s-a vindut" pe zece milioane de lei

La sfatul conducatorului din umbra al gruparii "alb-violete", Constantin Nicolescu, presedinte al Consiliului Judetean Arges si fost senator PSD, responsabilii FC Arges au reactionat prompt. Patrimoniul FC Arges, estimat la aproximativ 50 de miliarde de lei, compus din sediu situat ultracentral, cantonament si autocar, a fost trecut pe o fundatie cu acelasi nume.

In sedinta extraordinara a Adunarii Generale a clubului, desfasurata marti seara, s-a hotarit ca tot ce mai ramasese din FC Arges (palmaresul, locul formatiei in Divizia A si locurile echipelor-satelit, drepturile federative asupra jucatorilor, drepturile asupra imaginii, drepturile de utilizare a siglei, drepturile de reclama) sa treaca, sub forma de cesiune, la societatea pe actiuni "Sportag". In schimb, FC Arges a primit, tot prin cesionare, 100 de actiuni, in valoare de 10 milioane de lei, la aceasta societate.

"Sportag", firma-fantoma

Societatea pe actiuni "Sportag" a fost infiintata in anul 2003 cu scopul declarat de a sustine sportul argesean si, in special, echipa FC Arges. Aceasta firma se angajase sa desfasoare activitati comerciale aducatoare de profit, care urma sa fie directionat catre echipa de fotbal. "Sportag" este controlata de Consiliul Judetean Arges si Consiliul Local Pitesti, care detin 51 la suta din actiuni, restul partilor fiind distribuite intre noua societati private, ai caror patroni sint apropiati ai pesedistului Nicolescu.

Multe dintre aceste firme, printre care Argecom si Conarg, se numara printre putinele beneficiare ale unor lucrari publice, contractate cu autoritatile locale si, deci, platite de la bugetul judetean sau local. Rapoartele Consiliului Judetean Arges demonstreaza ca, la un an de la infiintare, "Sportag" n-a contribuit cu nici un leu la sustinerea echipei FC Arges, scopul pentru care fusese creata.

"Ridicam mina, dar pentru ce?"

Transferul tuturor drepturilor clubului catre "Sportag" s-a facut in mai putin de 15 minute. Viorel Ilinca, presedintele de la FC Arges, i-a convins pe toti ca este singura sansa de supravietuire a gruparii. "Toate cluburile se vor transforma astfel. Asociatia nonprofit nu mai este de viitor".

Citiva participanti la Adunare au incercat sa opuna rezistenta. "Nu sint materiale. Nu exista nici o documentatie. Ridicam mina, dar pentru ce?", s-a aratat nedumerit Catalin Ene, unul dintre membrii clubului. Acesta a fost completat de fostul secretar general al clubului, Ion Raileanu: "Fiecare trebuia sa primeasca un material, sa stim si noi despre ce este vorba".
De la 1 iulie 2005, SC "Sportag" SA isi va schimba denumirea in SC "FC ARGES" SA.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.