Antrenorul-jucator al lui CFR Cluj este romanul care s-a aflat cel mai mult pe gazon in anul 2005, el evoluand in 50 de meciuri oficiale disputate in toate competitiile.

Fotbalul romanesc da adesea senzatia ca sufera de prea multe pretexte. Se cauta motive inaintea incercarii de a gasi cai de rezolvare, iar aruncatul vinei din colt in colt e o practica des intalnita.

Unul dintre pretextele la moda este oboseala. Jucatorii si cluburile acuza faptul ca se disputa meciuri intr-un ritm rapid, in aceasta situatie fiind indeosebi formatiile care sunt angrenate si in cupele europene.

Statistica jucatorilor cu cele mai multe meciuri jucate in 2005 il aduce pe Dorinel Munteanu in postura de lider, veteranul nationalei si al Diviziei A evoluand cele mai multe minute in anul care s-a incheiat. "Munti" a aparut in 50 de partide, strangand 4.243 minute in toate competitiile in care a jucat cu Steaua, CFR Cluj si prima reprezentativa a Romaniei. In urma sa e clasat dinamovistul Gabriel Tamas, tot cu 50 de meciuri, insa avand doar 4.237 minute. Cu acelasi numar de partide se poate lauda si stelistul Banel Nicolita, insa minutele sale sunt mult mai putine, doar 3.637. Dintre stranieri, cel mai solicitat a fost Razvan Rat, cu 49 de meciuri, vedetele nationalei Adrian Mutu si Cristian Chivu platind tribut absentei de pe gazon, primul din cauza suspendarii, iar cel de-al doilea pentru accidentari repetate indeosebi la echipa sa de club, AS Roma.

"Dorinel Munteanu are o atitudine de profesionist suta la suta. Daca va continua tot asa, nu-i exclus sa-l vedeti si in urmatoarele preliminarii, desi pana la debutul acestora mai sunt opt luni."
Victor Piturca, selectioner Romania

150 de zile in cantonament

Dorinel si-a petrecut aproape jumatate din anul trecut in cantonament. A facut doua stagii centralizate cu Steaua, unul cu CFR Cluj, a stat in cantonament cu nationala inaintea fiecarui joc, plus inaintea partidelor din campionat si din cupe, cate doua zile de fiecare data. "Pe mine nu ma deranjeaza cantonamentul, deoarece este parte dintr-un circuit care trebuie respectat. Mai greu e pentru familie ca nu ma are alaturi. De aceea la mine vacanta e vacanta. Imi iau sotia si fiica si plec", a spus "Munti".

"Placerea de a juca ma mentine!"

Veteranul echipei nationale si omul dupa care suspina selectionerul Piturca spune ca secretul longevitatii sale este faptul ca priveste fotbalul intai ca pe o pasiune si apoi ca pe o meserie.

Aflat aproape de apusul carierei, antrenorul-jucator al lui CFR Cluj pare insa mai tanar ca niciodata.

Dorinele, la 37 de ani si jumatate, esti fotbalistul roman cu cele mai multe meciuri in 2005.
Ma bucur foarte mult sa aud asta. Poate ca de acum n-o sa ma mai intrebe lumea, dupa fiecare infrangere, cand am de gand sa ma las.

Care e secretul acestei longevitati?
Echilibrul dintre viata de profesionist si cea de familie. Eu am fost mereu linistit si de aceea nu am suferit decat foarte rar accidentari. In tur am lipsit un joc impotriva Bistritei, pentru ca racisem, in rest am fost tot timpul apt de joc.

In urma cu un sezon ai absentat de pe gazon aproape sase luni.
Venisem din Germania si am facut doua rupturi consecutive. A contat schimbarea de mediu, de conditii, de teren. Nu m-am ingrijorat deoarece stiam ca nu sunt genul de jucator care sa se accidenteze. Eu prima problema de sanatate am avut-o la 33 de ani, cand jucam la Wolfsburg.

Cum te simti fata de acum zece ani?
Cand ma uit in buletin, nu-mi vine sa rad, ca viata trece. Fizic n-am probleme. Nu mai am viteza de atunci, asta e clar, dar compensez prin altceva. Oricum, ma simt bine.

Cat de importanta e viata extrasportiva a unui jucator?
Foarte importanta. Odihna are acelasi rol ca si pregatirea la antrenamente. Daca nu te odihnesti, nu te poti antrena. De altfel si recuperarea conteaza. Streching, masaj, tot ce tine de asta. Nimic nu trebuie tratat superficial.

Exista vreo zi in care sa nu faci miscare?
Nu cred. Si in vacante alerg dimineata. Apoi, cand am timp, joc tenis de camp, merg la schi, gasesc eu ceva de facut. Practic, nu rezist fara sport. Iar la fotbal e vorba in primul rand de placere. Sunt innebunit sa joc fotbal. Multi s-au lasat pentru ca nu mai aveau pasiune. La mine, fotbalul e in primul rand un hobby.

Sunt multe 50 de meciuri intr-un an?
Daca te pregatesti bine si ai motivatie joci si mai mult. Meciul iti da placerea, nu antrenamentul. As juca din trei in trei zile un derby daca s-ar putea.

Campionatul romanesc e solicitant?
Nu la fel ca in Germania, dar peste Belgia. Vorbesc de tarile in care am jucat eu.

Pentru 2006 ce iti doresti?
Sanatate. Pentru toata lumea. Eu n-am avut niciodata obiective pe termen lung. Am luat-o din aproape in aproape si poate de aceea am ajuns aici.

Ultima intrebare e cea care nu-ti place tie. Cand te lasi?
Mai joc, stati linistiti. Nu stiu cand, dar daca anul trecut am evoluat in 50 de meciuri, anul acesta sper sa joc macar 49.

"Faptul ca sunt si antrenor nu e un impediment in cariera mea de jucator atat timp cat simt ca mai pot sa evoluez la un nivel inalt. Cred ca le pot imbina foarte bine pe amandoua."

Lobont a jucat mai mult la echipa nationala

Portarul echipei Ajax Amsterdam, Bogdan Lobont, a jucat anul trecut doar doua partide oficiale in tricoul formatiei olandeze, el terminand anul in postura de al treilea portar al "lancierilor". In ciuda acestor probleme, Lobont a aparat in 2005 in toate meciurile din preliminariile pentru CM din Germania, fiind unul dintre oamenii de baza ai selectionerului Victor Piturca. La sfarsitul anului trecut, presa portugheza a scris despre interesul Benficai Lisabona, pregatita de Ronald Koeman, fostul antrenor al lui Lobont de la Ajax, pentru portarul roman, dar in cele din urma transferul nu s-a realizat.


Despre autor:

ProSport

Sursa: ProSport


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.