Din cauza unor neintelegeri cu conducerea Federatiei Romane de Tenis de Masa, Mihaela Steff a decis sa se retraga de la echipa nationala. Dubla campioana europeana ar putea concura pentru Italia.

Disensiunile cu actuala conducere a Federatiei Romane de Tenis de masa au determinat-o pe dubla campioana europeana si medaliata cu argint anul acesta la CE de la Aarhus, Mihaela Steff, sa se retraga de la echipa nationala. "Am trimis un e-mail conducerii federatiei inca de acum o saptamina, in care mi-am exprimat decizia de a ma retrage de la nationala. Pina acum nu am primit insa nici un raspuns, ceea ce ma face sa cred ca nu sint prea interesati de serviciile mele pe viitor", a afirmat Mihaela Steff, care considera ca "nu este o hotarire usoara, dar am motive intemeiate. Decizia am luat-o inca din vara, dar acum am pus-o pe hirtie. Pina acum nu ne-a intrebat nimeni de la federatie ce mai facem. Acum, ca a inceput Superliga, sintem din nou bune".

Santajate cu contracte

Contractele pe care conducerea federatiei dorea sa le incheie cu componentii loturilor olimpice de seniori au reprezentat marul discordiei. Conform acelor intelegeri intocmite de membrii Consiliului Director, dupa modelul care a dus gimnastica in fata instantei, sportivii trebuiau sa cedeze 10% din cistigurile obtinute in competitiile Pro Tour. Mai mult, jucatorii erau obligati sa se prezinte la toate convocarile antrenorului echipei nationale, eventualele absente urmind a fi sanctionate. Pedepsele mergeau de la suspendarea pentru un anumit numar de competitii pina chiar la excluderea din lotul olimpic. Desi jucatorii au cerut contracte pe un an, conventiile intocmite de Consiliul Director urmau sa fie incheiate pe o perioada nelimitata, si anume atita timp cit ei faceau parte din echipa nationala.

De partea cealalta, conform contractelor, forul de specialitate avea numai doua obligatii: punerea la dispozitie a concursurilor si asigurarea conditiilor materiale si financiare pentru pregatire - lucru ce era de la sine inteles-, si acordarea sprijinului pentru pregatire universitara, scolara sau integrarea sociala dupa caz (!!!). Considerind ca aceste contracte nu ii avantajeaza, ba din contra, toti componentii loturilor de seniori au refuzat sa semneze aceste intelegeri. Iar consecintele nu s-au lasat asteptate.

"Ne-au santajat cu acele contracte. Nu semnezi, nu joci. Eu am fost deschisa cu ei, le-am spus parerea mea, am incercat sa negociez. Nimeni nu are nimic impotriva existentei unor astfel de intelegeri atit timp cit ele sint benefice ambelor parti. Numai ca cele care ni s-au pus noua in fata erau favorabile doar federatiei. Ei nu au vrut sa asculte si opiniile noastre si ne-au suspendat", a spus Mihaela Steff.

Incomode pentru federatie

Pentru ca devenisera prea incomode, conducerea federatiei dorea sa renunte la senioare. Intr-un raport consemnat in Adunarea Generala din martie 2005, Consiliul Director anunta: "S-au facut nenumarate eforturi pentru imbunatatirea atmosferei in cadrul echipei nationale pentru un comportament de respect reciproc, de a pune interesele echipei nationale inaintea celor personale, dar aceasta nu s-a schimbat. Datorita acestui mod de colaborare a antrenorului de lot national olimpic cu sportivele senioare care activeaza la cluburi din strainatate (n.r. Mihaela Steff, Otilia Badescu si Adriana Nastase) nu avem nici o garantie pentru noul ciclu olimpic. FRTM are in vedere atragerea celor mai bune junioare care au obtinut rezultate pentru o posibila inlocuire a sportivelor care nu reusesc sa raspunda solicitarilor din diferite motive".

Decizia federatiei de a "scapa" de senioare nu a luat-o prin suprindere pe Mihaela Steff: "Lucrurile vorbesc de la sine. Se vrea sa se scape de noi. Nu exista comunicare intre noi si conducerea federatiei. Daca intr-un an cind rezultatele au fost extrem de bune ei au decis sa ne inlature, ce s-ar fi intimplat daca nu obtineam performante".

Vot pentru Badescu

La sfirsitul acestei saptamini, vor avea loc alegeri in cadrul FRTM. Pentru functia de presedinte se vor infrunta actualul presedinte, Cristinel Romanescu, si campioana europeana Otilia Badescu. "Hotarirea s-a nimerit sa coincida cu alegerile, dar de acestea am aflat ulterior trimiterii e-mailului. Am aflat ca va candida si Otilia Badescu. O sustin si cred ca daca va cistiga va fi bine pentru sportivi", a spus Steff. Jucatoarea ar putea reveni asupra deciziei in cazul unei schimbari in bine la nivelul federatiei. "Daca s-ar schimba ceva, as reveni asupra deciziei. Nu-mi doresc sa fac asta, dar momentan nu mai pot colabora cu actuala conducere", a concluzionat Steff, care va continua sa joace pentru echipa sa de club din Italia.

Federatia Romana de Tenis de Masa = Romanescu SRL

In ultimii patru ani, familia Romanescu a facut legea in Federatia Romana de Tenis de Masa (FRTM). Cristinel Romanescu, om de afaceri din Buzau si totodata presedinte al forului de specialitate, confunda federatia pe care o pastoreste si care beneficiaza de bani de la bugetul statului cu o afacere de familie. Astfel, o parte din banii federatiei ajung, sub diverse forme - deconturi pentru inscriptionari de tricouri, cazare sau achizitionare de materiale sportive -, in conturile firmei B-90 detinute de familia presedintelui.

Alegerile amina raspunsul

Activul federatiei este implicat intru totul in pregatirea alegerilor de vineri. Acesta este se pare si motivul pentru care nici un oficial al forului de specialitate nu a luat inca legatura cu Mihaela Steff. "Nu sintem dispusi sa renuntam la Mihaela Steff, dar acum toata lumea se gindeste numai la alegeri. Eu, personal, voi deschide acest subiect, vineri, cind se va intruni noul Consiliu Director. Totodata, cred ca se impune ca unul dintre antrenori sa urce in avion si sa plece in Italia pentru a discuta cu Mihaela. Trebuie sa o convingem sa renunte la aceasta idee, avem nevoie de ea in viitor", a afirmat secretarul federal, Gheorghe Iordache.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.