Tenismenul roman a parcurs in acest an 88.000 de kilometri, de doua ori mai mult decat lungimea Ecuatorului

Tenisul profesionist este, spun unii, cea mai frumoasa meserie din lume. Calatorii de-a lungul si de-a latul planetei, premii de milioane de dolari, hoteluri de cinci stele si masina la scara. Cu alte cuvinte, o perpetua vacanta. Aceasta este insa partea placuta a vietii de tenismen. Mii de ore de antrenamente istovitoare pe an, zile in sir petrecute prin aeroporturi, penduland intre bucuria victoriilor si amaraciunea infrangerilor, departarea de familie si instrainarea de prieteni reprezinta jumatatea goala a paharului.

Cativa ani de sacrificii si putin noroc pot insemna insa asigurarea unui venit fabulos. Tenismenii de top sunt, in majoritatea cazurilor, niste pusti milionari care trudesc pe terenul de joc, pentru a-i incanta pe spectatori si a-i multumi pe organizatori si sponsori. "Evenimentul zilei" va invita la o incursiune inedita in intimitatea lui Victor Hanescu (nr. 31 ATP), cel mai in forma tenismen roman al momentului.

"Nu-mi place sa epatez"

Nascut in Bucuresti, orasul unde locuieste si acum, intr-o garsoniera din cartierul Muncii, Victor Hanescu a inceput sa joace tenis in ziua in care s-a dus la scoala. Abia a implinit 24 de ani si este pe cale sa intre in clubul select al milionarilor in dolari. Intr-o zi proasta, cand pierde in primul tur la vreun turneu de mana a doua, castiga mai mult decat aduna parintii sai, ambii ingineri, intr-un an intreg.

Banii si statutul de vedeta nu l-au schimbat prea mult. Drept dovada, desi a incasat pana acum 935.000 de dolari din tenis, el conduce un Opel Vectra second-hand!

EVZ: Cum e sa te numeri printre primii 40 de tenismeni de pe planeta?
Victor Hanescu: Grozav! Te simti puternic, implinit si motivat. Cu cat esti mai aproape de varf, cu atat vrei sa ajungi mai sus. Visul meu este sa urc intre cei mai buni zece jucatori din lume.

Ai castigat multi bani si ai devenit o persoana publica. Te simti invidiat?
Nu, deloc. Simt ca sunt apreciat de oameni, fiindca am reusit sa ajung aici pornind de jos. Nu am uitat niciodata de unde am plecat.

Ai castigat din tenis aproape un milion de dolari pana acum. Cu cati bani ai ramas?
Este greu sa fac un calcul, dar putem incerca. Dupa fiecare turneu, platesc intre 20 si 35 la suta taxe catre statul unde s-a disputat turneul. Apoi, o cota parte revine celor din staff-ul meu: antrenor, manager si asa mai departe. Celelalte cheltuieli pot ajunge, sa zicem, pana la suma de 50.000 de dolari pe an. Una peste alta, raman cu aproximativ jumatate din suma castigata. Daca eram insa american sau neamt, aveam cel putin de patru-cinci ori mai multi bani. E bine insa si asa. N-am de ce sa ma plang.

"Nu ma pricep la afaceri"

Cum te-au schimbat sutele de mii de dolari castigate in ultima vreme?
Nu prea mult. Sunt un tip caruia nu-i place sa epateze. O iau logic. De pilda, de ce sa-mi cumpar o masina scumpa, daca sta in fata blocului si o conduc doar de cateva ori pe an, cand ajung acasa?

Cum ti-ai investit banii?
Din pacate, n-am timp si nici nu ma pricep la afaceri, asa ca investitiile mele sunt minore. Acum ma gandesc foarte serios sa bag ceva bani in imobiliare. Vad ca domeniul acesta s-a dezvoltat incredibil de repede. Pare un business sigur.

Este grea viata de tenismen profesionist?
Sunt multe lucruri frumoase, dar si unele mai putin placute. Sa stai plecat aproape tot anul, departe de cei dragi, nu este usor. Familia m-a inteles insa tot timpul. Imi ofer o saptamana de vacanta pe an, la sfarsitul sezonului, cand plec intr-un loc exotic.

Ce simti cand imparti vestiarul cu Federer si Agassi?
Este ceva deosebit pentru mine, mai ales ca acum cativa ani ii vedeam doar la televizor. Apreciez asta si ma bucur de fiecare moment. Federer este un tip prietenos, amabil, care te intreaba ce mai faci. Agassi este ceva mai retinut. Poate si din cauza varstei. Andre impune respect si tine o distanta fata de ceilalti. Spre exemplu, nu face niciodata dus la vestiar si nu mananca in acelasi restaurant cu ceilalti tenismeni.

Cu ce iti umpli timpul liber dintre doua meciuri?
Navighez pe internet, citesc sau ma uit la televizor. Recent, mi-am cumparat un play-station portabil, care nu ma lasa sa ma plictisesc.

Traseul lui Victor in 2005

Distanta Kilometri
Bucuresti - Melbourne (Australia) 14.975
Melbourne - Heilbronn (Germania) 16.222
Heilbronn (Germania) - Milano (Italia) 421
Milano (Italia) - Marsilia (Franta) 386
Marsilia (Franta) - Besanson (Franta) 442
Besanson (Franta) - Bucuresti 1.582
Bucuresti - Brasov 170
Brasov - Bucuresti 170
Bucuresti - Indian Wells (SUA) 10.543
Indian Wells (SUA) - Sunrise (SUA) 3.557
Sunrise (Florida, SUA) - Miami (SUA) 42
Miami (Florida, SUA) - Casablanca (Maroc) 6.939
Casablanca (Maroc) - Monte Carlo 1.721
Monte Carlo - Bucuresti 1.492
Bucuresti - Roma (Italia) 1.139

Distanta Kilometri

Roma (Italia) - St. Poelten (Austria) 770
St. Poelten (Austria) - Paris (Franta) 1.035
Paris (Franta) - Bucuresti 1.872
Bucuresti - Londra (Anglia) 2.091
Londra (Anglia) - Nottingham (Anglia) 176
Nottingham (Anglia) - Londra (Anglia) 176
Londra (Anglia) - Bucuresti 2.091
Bucuresti - Split (Croatia) 778
Split (Croatia) - Amersfoort (Olanda) 1.265
Amersfoort (Olanda) - Kitzbuhel (Austria) 724
Kitzbuhel (Austria) - Sopot (Polonia) 845
Sopot (Polonia) - Bucuresti 947
Bucuresti - New Haven (SUA) 7.575
New Haven (SUA) - New York (SUA) 108
New York (SUA) - Bucuresti 7.653
Total: 87.905 km

4,7 dolari pe kilometru parcurs a castigat Hanescu in 2005

Peste 100 de ore in aer

> Castiguri in 2005: 415.000 de dolari
> Concursuri la care a participat: 24
> Orase in care a jucat: 23, din 13 tari, de pe 4 continente
> Distanta totala parcursa: 88.000 de km (lungimea Ecuatorului este de 40.075,704 km)
> Calatorii cu avionul: 30, petrecand mai mult de 100 de ore in aer
> A cheltuit mai mult de 12.000 de euro numai pe biletele de avion
> Cel mai consistent premiu: 145.748 de dolari (la Roland Garros)
> Cea mai urata infrangere: 6-4, 6-7 (2), 3-6, cu rusul Igor Andreev, in semifinale la Open Romania, cand a ratat trei mingi de meci
> Cea mai frumoasa victorie: 7-6 (2), 6-4, 7-6 (6), cu bielorusul Vladimir Voltcikov, in partida decisiva din "optimile" Cupei Davis
> Meciuri castigate / pierdute: 30-27


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.