Verii Becali nu sint singurii oameni de sport care au intrat in colimatorul Oficiului National pentru Combaterea si Prevenirea Spalarii Banilor. Conform unor surse, Florin Bercea de la Petrolul Ploiesti, vicepresedinte la sindicatul condus de Liviu Luca, este si el cercetat.

Fondul Monetar International (FMI) a estimat ca dimensiunea fenomenului de spalare a banilor se inscrie intre 2 si 5% din PIB-ul mondial. Altfel spus, intre 590 si 1.500 de miliarde de dolari sint spalati anual pe glob. Operatiunile de acest gen s-au intensificat in ultimii ani si in Romania, sportul oferind se pare multe oportunitati in acest sens. Gigi Becali si-a imbogatit CV-ul in aceasta saptamina cu un nou dosar la Parchetul General.

La sesizarea Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB), patronul Stelei este cercetat alaturi de alti oficiali ai clubului si de Victor Becali pentru o retea de spalare de bani aflata in vizorul autoritatilor de citiva ani. De notat ca sesizarile facute de aceasta institutie nu constituie proba in instanta, ci doar instrumente de lucru pentru procurori.

PNA are un dosar pentru Vizer

Conform unor surse din cadrul ONPSCB, si alti oameni din lumea sportului se afla in vizor pentru posibile spalari de bani. Este vorba de Florin Bercea, presedinte la Petrolul Ploiesti, echipa patronata de Liviu Luca, si de "o persoana din Oradea", foarte probabil Marius Vizer, care a fost trimis deja de PNA in instanta pentru fapte de coruptie. Presedintele Uniunii Europene de JUDO, care are dubla cetatenie, a cerut stramutarea procesului in Austria, tribunalul aminind de trei ori luarea unei decizii in acest sens.

Procurorii anticoruptie sustin ca Vizer si Lascau (fost director adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice Bihor, trimis in judecata pentru frauda - n.r.) ar fi pretins unui om de afaceri 18 miliarde de lei. Ei ar fi promis in schimb ca ar putea interveni pe linga functionari ministeriali, pentru decontarea preferentiala a unor lucrari in valoare de 185 de miliarde de lei, efectuate de firma omului de afaceri.

Bercea: "Nu stiu nimic"

Contactat telefonic, Florin Bercea ne-a declarat ca nu stie nimic despre astfel de cercetari. "Este pentru prima data cind aud despre asa ceva. Pe mine nu m-a anuntat nimeni, nu am primit nimic oficial in acest sens de la nici o institutie abilitata a statului, asa ca nu va pot oferi nici un fel de date suplimentare. Imi pare rau, sint la volan, nu pot sa vorbesc mai mult", ne-a declarat vicepresedintele FSLI.

Aproape 6.000 de sesizari in jumatate de an

Conform unui raport de monitorizare al ONPCSB, in primele sase luni ale anului au fost primite 5.905 de sesizari cu privire la posibile spalari de bani. Cele mai multe informari au venit din mediul bancar, 4.441, in urma verificarilor rezultind 1.680 de cazuri suspecte. In bani, sesizarile se refera la depuneri in banci de 8.594 de milioane de euro si retrageri de 6.042 de milioane de euro. Oficiul a monitorizat 14.164 de milioane de euro intrate in tara si 16.164 iesite din Romania. Conform statisticilor, 52% dintre persoanele banuite de operatiuni de spalare a banilor sint romani, 16% chinezi, 7% turci, restul fiind de alte nationalitati.

De notat ca, dupa ce Legea nr. 656 a fost promulgata cu modificarile de rigoare, aria de cercetare a Oficiului s-a extins si la finantarile pentru organizatiile teroriste. Datele prelucrate nu sint probe, ci reprezinta doar informatii utile pentru Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie. Infractiunile merg de la simpla evaziune fiscala, rambursari ilegale de TVA si inselaciune pina la bancruta frauduloasa, beneficii fictive, fals de moneda, trafic de persoane si de stupefiante.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.