Presedintele LPF, singurul candidat pentru sefia forului pe care il conduce la alegerile care vor avea loc astazi, spune ca singurul om din fotbalul romanesc care l-ar fi putut invinge este conducatorul FRF, Mircea Sandu.
Un singur lucru ramane la fel de 13 ani: Dumitru Dragomir in fruntea Ligii Profesioniste de Fotbal, iar asta pentru ca nici unul dintre conducatorii care se intrec in afirmatii razboinice nu are curajul sa il infrunte la alegerile pentru forul din Strada Alexandru Vitzu.

Oficialul LPF nu se gandeste insa ca ar putea fi comparat cu un dictator si chiar glumesete atunci cand este intrebat daca nu ar fi vrut sa aiba concurenta la alegeri: "Chiar daca sunt singur in cursa, tot e competitie la alegeri. Pai eu fug cu mine de nu ma vad. Alerg singur si s-ar putea sa ies pe locul doi", relateaza NewsIn. Dumitru Dragomir se identifica practic cu istoria Ligii Profesioniste de Fotbal pentru ca a inceput activitatea in acest for inca de la inceputurile sale, in anul 1992. Atunci, primul presedinte ales a fost Mircea Angelescu, sau omul cunoscut drept mentorului lui Dragomir si al lui Mircea Sandu. Angelescu a fost cel care l-a adus pe Dragomir la LPF, iar la propunerea sa, cel din urma a fost numit, in prima faza, vicepresedinte pentru un mandat de 4 ani.

La alegerile urmatoare, din anul 1996, Angelescu a fost nevoit sa se retraga din cauza problemelor de sanatate, iar cel poreclit "Corleone" a fost ales presedinte al Ligii Profesionite, ramanand pe acest post in urmatorii 13 ani. La ca si in prezent, in 1996, dar si 2005, Dragomir a fost singurul candidat la presedintia LPF.

Singurul moment in care Dragomir a avut parte de concurenta a fost la alegerile din anul 2000, atunci cand contracandidatul sau a fost conducatorul de la FC National, Gino Iorgulescu. Fostul international a fost propus pe atunci de Otelul Galati, prin vocea lui Mihai Stoica. Desi multi dintre conducatorii celor 16 cluburi pe atunci din Liga I au anuntat ca vor vota cu Iorgulescu, acesta a primit doar 5 voturi, astfel incat Dragomir a castigat alegerile cu scorul de 11-5.

  • Mircea Sandu, singurul adversar de temut

"Sunt foarte linistit inainte de alegeri. Numai atunci cand a concurat Gino Iorgulescu impotriva mea mi-a fost putin frica, pentru ca el era un adversar foarte puternic. De unul singur ma temeam la alegeri, de Mircea Sandu. Oriunde as fi candidat impotriva lui, nu as fi avut nicio sansa", a spus Dragomir.

Alegerile au avut loc pana acum in anii 1992, 1996, 2000 si 2005, ultima Adunare Generala ordinara de alegeri fiind amanata cu un an pentru ca Dragomir a fost anchetat de FIFA. Atunci, seful Ligii era proprietarul ziarului "Atac la persoana" si a fost acuzat de antisemitism. Cauza acestei acuzatii a fost ca pe prima pagina a ziarului au fost publicata o lista a personalitatilor de origine evreiasca din Romania, sub semnul stelei galbene, cu care erau insemnati evreii in timpul regimului nazist.

FIFA a decis sa ii dea doar un avertisment lui Dragomir, iar in cazul unui recidive el ar fi fost sanctionat. Presedintele LPF a fost din nou ales in functie, dupa un vot secret al cluburilor din Liga I.

Cea mai mare realizare a sa in cei 13 ani de mandat este "sediul extraordinar al LPF", dupa cum spune chiar presedintele Ligii, dar si in acest caz a fost acuzat ca ar fi cumparat terenul la un pret supraevaluat. Dragomir mai are si alte motive cu care sa se mandreasca: "Avem multe echipe in cupele europene, am facut o lege impotriva huliganismului, am adus bani multi echipelor, am facut fotbalul sa produca ziare si televiziuni de specialitate care sa comenteze non-stop. Astea toate sunt si meritul Ligii sa stiti, nu am stat chiar degeaba aici".

Dragomir sustine ca nu prea a avut parte de esecuri de cand este sef la LPF, dar sunt totusi cateva lucruri pe care ar fi vrut sa le faca si nu a mai apucat din cauza "crizei nenorocite care a venit peste Romania".

Conducatorul Ligii spune ca nu are planuri revolutionare pentru noul mandat, pentru ca "nu ii place cum suna revolutionar", iar acest cuvant "nu da bine" inainte de alegeri: "Ce am in plan e secret si o sa spun dupa ce voi fi ales. Daca as zice inainte, i-as deranja pe votantii mei, care asteapta sa le spun ce vreau sa fac. Nu o sa schimb nimic, pentru ca schimbarile astea nu prea sunt bune. De asta a ajuns si Romania unde a ajuns".

"Mitica de la Liga" nu se crede insa cel mai bun conducator din fotbalul romanesc, acesta fiind dupa parerea ca seful FRF, Mircea Sandu, despre care spune ca este "un titan al sportului cu balonul rotund din tara noastra".

Presedintele LPF spune ca oricine ar candida impotriva lui Sandu la alegerile din 2010 pentru presedintia FRF nu va avea nicio sansa: "Gica Popescu nu are nicio sansa la FRF. Cu Mircea Sandu nu are nimeni, pentru ca e mare de tot. Mircea Sandu e cel mai tare, e ca Radu Beligan in teatru. La noi cum ajunge unul in organismele europene vrem sa ii taiem capul. Mircea Sandu e in Comitetul Executiv al UEFA si poate ajunge vicepresedinte, iar noi vrem sa il curatam. Nu stiu ce gandire putem avea".

Presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal este ales o data la 4 ani de catre Adunarea Generala ordinara de alegeri, care se convoaca de catre conducatorul in functie doar pentru acest eveniment. Din Adunarea Generala fac parte toti cei 18 reprezentanti ai cluburilor din Liga I, ei fiind si cei care pot propune candidati pentru alegeri. Numarul de mandate al presedintelui LPF poate fi nelimitat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.