Tenismeni din 60 de tari isi disputa cel mai ravnit trofeu din lume

Turneul de la Wimbledon este unul dintre cele mai prestigioase evenimente sportive organizate anual in lume. Pe gazonul impecabil de la All England Lawn Tennis & Croquet Club s-au nascut campioni si s-au naruit mituri. De la prima editie, organizata in 1877 ca o reuniune intre prieteni, s-a ajuns astazi la un eveniment ale carui cifre socheaza: o jumatate de milion de spectatori, un miliard si jumatate de telespectatori si zeci de milioane de lire sterline profit.
"Evenimentul zilei" va propune o incursiune in universul ciudat si fascinant al Wimbledonului, turneu care va fi transmis in direct de TV Sport, incepand de astazi, vreme de doua saptamani.

Premii de milioane

An de an, cei mai buni jucatori din lume, veniti din peste 60 de tari, se aliniaza la startul celui mai traditionalist turneu de tenis din toate timpurile, pentru organizarea caruia trudesc peste 6.000 de angajati. Tenismenii vin sa se bata pentru glorie si pentru bani, fiindca un succes la Wimbledon echivaleaza cu un castig fabulos la loterie. Cine se impune pe iarba londoneza obtine premii de milioane, contracte de sponsorizare uriase si faima unui star de cinema.

Anul acesta, elvetianul Roger Federer, campionul ultimelor doua editii, este cotat cu prima sansa, in fata americanului Andy Roddick si a australianului Lleyton Hewitt. In concursul feminin, rusoaica Maria Sarapova, detinatoarea trofeului, se bate de la egal la egal cu Justine Henin-Hardenne (Belgia), dar si cu temutele Serena Williams si Lindsay Davenport (ambele, din SUA).

Specula

Editia din acest an va stabili un nou record in privinta premiilor, cu un total de 19,3 milioane de dolari. Campionul va incasa un cec de 1,2 milioane de dolari, in timp ce castigatoarea intrecerii feminine se va alege cu 1,14 milioane de dolari. Cine va pierde in primul tur va pleca acasa cu 17.200 de dolari. In ciuda preturilor mai mult decit piperate, cuprinse intre 44 si 134 de dolari, biletele se vind la specula. Pentru diminuarea comertului ilegal, organizatorii au decis sa personalizeze tichetele.

Secara si portelan

Paradoxal, cele peste 40 de terenuri de la Wimbledon nu sunt acoperite cu celebrul gazon englezesc. Iarba pe care calca marii campioni este in realitate secara, mult mai rezistenta. Liniile terenului nu sunt trasate cu vopsea, ci cu o compozitie speciala, alcatuita din praf de portelan. Liniile de serviciu sunt monitorizate de un sistem electronic in infrarosu, botezat "Ciclop".

Profit cu opt cifre

Incasarile acestui turneu au atins cote uriase. La editia cu numarul 3, in 1879, beneficiul organizatorilor a fost de 116 lire sterline. In 1950, surplusul financiar ajunsese la 30.000 de lire sterline. Dupa alti 25 de ani, beneficiul depasea, in premiera, 100.000 de lire. Au urmat anii in care profitul a crescut imens.
Astfel, in 1977, a atins o jumatate de milion de lire sterline, iar in 1981 a sarit de un milion. Ultima editie a inregistrat un profit considerabil: 26.840.761 de lire sterline, dar recordul dateaza din 1998: 33.078.748 de lire.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.