Cu totii suntem meteosensibili, iar o toamna a extremelor, cum se pare ca vom avea in 2012, poate reprezenta o sursa constanta de probleme de sanatate.

Sensibilitatea crescuta la schimbarile meteorologice bruste, numita meteosensibilitate, afecteaza mai ales persoanele care stau mult in spatii inchise. Lipsa contactului cu aerul si cu transformarile vremii scade capacitatea organismului de adaptare, scrie libertatea.ro.

Acesti oameni simt din timp schimbarile, fiindca astfel le sunt activate diverse simptome ale bolilor de care sufera, cum ar fi reumatismul. Din cauza aerului rece si umed, persoanele care sufera de reumatism se confrunta cu dureri foarte mari. Mai mult decat atat, fronturile de aer umed agraveaza diferitele forme de reumatism cronic degenerativ.

De asemenea, aceste fluctuatii pot duce si la agravarea afectiunilor cardiovasculare. Astfel, o persoana care sufera de hipertensiune arteriala, afectiune ce poate fi tinuta sub control, risca sa faca un atac de cord. Una dintre explicatii ar fi ca aceste schimbari climatice interactioneaza cu medicamentele prescrise pacientilor hipertensivi.

In momentul in care organismul este practic fortat sa treaca brusc de la o temperatura de vara (25 de grade) la una de toamna (sub 10 grade), sistemul imunitar slabeste, iar organismul devine vulnerabil in fata virozelor. Totodata, prezenta polipilor nazali, alergiilor, care afecteaza mucoasa nazala si a stresului prelungit cresc riscul producerii virozelor.

In momentul in care vremea se raceste brusc, foarte multe persoane se confrunta cu ameteli si dureri de cap. Exista multi oameni care acuza o stare de oboseala acuta, o astenie fizica si psihica, o stare de somnolenta continua si chiar depresie, cu toate ca se odihnesc corespunzator. Din acest motiv, este bine sa ajutam sistemul imunitar.

1. Regimul in aceasta perioada este foarte important, din moment ce este principalul factor care poate imbunatati imunitatea organismului. Este important sa consumam cat mai multe fructe si legume, bogate in vitamine si minerale, lactate si grasimi vegetale. De asemenea, trebuie marit consumul de Vitamina C, calciu si zinc.

Citeste si:
Partenerul Anei Baniciu a dezvăluit sexul bebelușului. Cântăreața...
Partenerul Anei Baniciu a...

2. Se poate apela la remedii naturale, precum ceaiul Echinaceea. Un studiu din 2007 a demonstrat ca un consum zilnic de echinaceea reduce cu 50% riscul imbolnavirii de raceala. Daca se intampla, atunci durata racelii se reduce la doar o zi si jumatate, conform msn.com.

3. Migdalele te ajuta sa previi o gama larga de virusi care circula in aceasta perioada, precum cele care provoaca gripa si raceala. Pielita migdalelor contine chimicale care ajuta leucocitele sa detecteze din timp virusi si sa le opreasca raspandirea in corp. Nu exista o doza recomandata, dar autorii studiului care a trecut in revista aceste beneficii ale migdalelor precizeaza ca este de ajuns sa mananci aproximativ 200 de grame pe zi.

4. Relaxeaza-te. Nu numai ca o sa te simti mai bine, dar relaxarea are un efect pozitiv asupra sistemului imunitar. Daca relaxarea nu vine de la sine, neincurajata, atunci apeleaza la masaje. Cercetatorii din America au descoperit ca un masaj suedez de 45 de minute a produs schimbari vizibile in sistemul imunitar si endocrin al adultilor.

Citeste si:
Fastingul, de la A la Z: Ce înseamnă, cum se face și cum poate...
Fastingul, de la A la Z: Ce...

5. Acest sfat ar trebui sa fie cel mai usor de urmat. Faceti mai mult sex. Cercetatorii americani au descoperit ca participantii la un studiu care aveau relatii intime o data sau de doua ori pe saptamana aveau cu 30% mai multa imunoglobina A (IgA) in saliva decat cei care se abtineau. Pe de alta parte, cei care faceau sex extrem de frecvent (de trei ori pe saptamana sau mai mult), aveau niveluri mai scazute de IgA decat persoanele abstinente.

IgA este un element important deoarece "este prima linie de aparare impotriva racelilor si gripelor", explica Dr. Carl Chametski.

Deci este important sa aveti o viata sexuala satisfacatoare, dar sa nu exagerati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.