Politica 8 Iulie 2012 21:54
Astazi la ora 17.00 in plenul Parlamentului a inceput sedinta ce vizeaza dezbaterea si votarea cererii de suspendare a presedintelui Traian Basescu.

[UPDATE 22.30] Basescu: Concluzia este ca ne vedem la referendum

Citeste intreaga declaratia pe care presedintele demis a facut-o in aceasta seara.

[UPDATE 21.53] Curtea Constitutionala, sesizata pentru "solutionarea conflictului dintre Parlament si presedinte"

Administratia Prezidentiala a transmis vineri seara un comunicat de presa referitor la o "cerere de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Parlamentul Romaniei, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte".

[UPDATE 21.45] Presedintele suspendat Traian Basescu va face declaratii la Cotroceni de la ora 22.00.

[UPDATE 21.33] Copresedintii USL, Crin Antonescu si Victor Ponta, au declarat, la scurt timp dupa suspendarea lui Traian Basescu, ca nu vor exista presiuni asupra justitiei din Romania si nici asupra institutiilor publice.

[UPDATE 20.52] Suspendarea lui Basescu a trecut cu 256 de voturi "pentru".

[UPDATE 20.46] Votul s-a incheiat

Urnele in care parlamentarii au introdus bilele de vot au fost scoase din Parlament, urmand ca voturile sa fie numarate.

Rezultatul votului urmeaza sa fie comunicat in urmatoarele minute.

[UPDATE 20.05] A inceput votul pentru suspendarea presedintelui

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, ca votul pentru cererea de suspendare a presedintelui Traian Basescu a inceput. Pentru ca seful statului sa fie demis proiectul trebuie sa fie votat de majoritatea parlamentarilor prezenti in Plen.

[UPDATE 19.50] Basescu: Am constiinta impacata

Declaratia lui Basescu de la finalul plenului: Am doua regrete

"Am constiinta impacata ca mi-au facut datoria fata de tara mea si fata de poporul meu. O zi buna si acum o mica observatie care depinde de votul dvs: sunt la Cotroceni astept eventual decizia CCR care sa stabileasca presedintele interimar, dar daca nu aveti o astfel de decizie tot puteti sa ma cautati domnule Antonescu - o foaie pe care sa va scrieti demisia daca eu castig referendumul", a declarat presedintele.

Citeste si:
Premierul Marcel Ciolacu estimează că România va intra în 2024 în...
Premierul Marcel Ciolacu...

Antonescu: Daca Basescu nu va fi demis prin referendum, ma retrag din politica

[UPDATE19.45] Basescu raspunde acuzatiilor

"Nu puteti sa-mi cereti ca presedintele sa genereze un sistem care sa ii protejeze in fata legii pe politicieni si asta a deranjat pe multi. Cat timp voi fi presedinte cu mine nu va reusi nimeni sa ma determine sa fac niciun compromis din acest punct de vedere, fie ca e de la putere sau din opozitie pentru ca eu nu fac inteeventii la procurori, judecatori si la polistiti nu am facut-o si nici nu am s-o fac".

[UPDATE 19.30] Calin Popescu Tariceanu face declaratii


[UPDATE 19.40] Zgonea: Vor exista doua voturi. Primul va fi pentru suspendare

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat ca, dupa ultima interventie a presedintelui, parlamentarii vor trebui sa voteze doua proiecte de pe ordinea de zi.

Primul vizeaza proiectul de suspendare a presedintelui Traian Basescu si de transmitere la Curtea Constitutionala a deciziei Parlamentului. Votul va fi secret cu bile.

Dupa anuntarea rezultatelor si publicarea in Monitorul Oficial, se va trece la al doilea proiect de hotarare a Parlamentului pentru a stabilit data referendumului, care este stabilit tot prin votul parlamentarilor. Valeriu Zgonea a declarat ca de organizarea referendumului se va ocupa Guvernul. Constitutia prevede ca in maxim 30 de zile de la suspendarea presedintelui prin hotarare a Parlamentului trebuie organizat referendum pentru demitere.

"Vom avea cu siguranta peste cele 217 de voturi de care avem nevoie pentru a-l suspenda pe Basescu", a declarat Valeriu Zgonea intrebat de jurnalisti daca considera ca proiectul va trece de Parlament.

Citeste si:
Crin Antonescu, despre amnistie: Nu cred ca se va da. Daca se da...
Crin Antonescu, despre...

[UPDATE 19.32] Hunor: Fiecare voteaza cum doreste

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca s-a decis sa fiecare membru al Uniunii va vota cum doreste. "Fiecare va vota cum ii dicteaza constiinta, suntem in prezent in Opozitie si nu putem fi de acord cu varianta USL", a declarat Hunor.

[UPDATE 19.20] Basescu a parasit din nou Plenul

Presedintele a parasit din nou plenul Parlamentului, dupa ce Calin Popescu Tariceanu a luat cuvantul.

[UPDATE 19.00] Senatorul independent Mircea Geoana face declaratii

"Intrebarea este incepand cu aceasta seara ce lectii invatam din acesti ani. Cred ca trebuie nu sa privim inapoi cu manie, ci cu intelepciune. Un nou presedinte interimar si peste cateva luni un nou presedinte al Romaniei vor putea sa demonstreze ca se poate mai bine. L-as cita pe Abraham Lincoln care spunea ca poti sa ii pacalesti pe toti pentru o perioada, dar nu poti sa ii pacalesti pentru totdeauna. Aici am ajuns la final de mandat al lui Traian Basescu", a declarat Geoana potrivit HotNews.ro.

Citeste si:
Elena Udrea a cerut rejudecarea întregului caz în dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea a cerut...

[UPDATE 18.30] Presedintele Senatului, Crin Antonescu, face declaratii

“Cred ca foarte multi stiu ca in fond astazi s-a ajuns la solicitarea de suspendare a presedintelui Romaniei dupa ce ani de zile presedintele Romaniei a suspendat Constitutia Romaniei. (…) Un regim politic prezidential poate fi inca un regim un regim democratic. Traian Basescu si sustinatorii politici au incercat mereu sa transforme Romania intr-un regim unipersonal si discretionar”.

Liderul PNL a declarat ca daca Traian Basescu nu va fi demis prin referendum se va retrage din viata politica.

[UPDATE 18.15] Presedintele Traian Basescu a parasit plenul

Presedintele s-a ridicat si a iesit din sala de plen a Parlamentului, la scurt timp dupa ce presedintele Senatului si liderul PNL, Crin Antonescu, a luat cuvantul.

Potrivit Realitatea TV, Basescu a declarat ca a iesit sa fumeze si sa dea un telefon.

[UPDATE 18.09] Presedintele PDL, Vasile Blaga, face declaratii

“Situatie dificila a democratiei noastre. (…) Ceea ce se intampla in aceste zile nu e decat o lupta a noii puteri condusa de Ponta si Antonescu impotriva statului si democratiei”.

[UPDATE 18.03] Avizul CCR nu va mai fi citit in plen

Crin Antonescu supune la vot cererea lui Mircea Toader ca intreg avizul CCR sa fie citit in plen (30 de pagini). Propunerea a picat la vot cu 234 de voturi.

[UPDATE 17.35] Presedintele Traian Basescu raspunde acuzatiilor

"Am luat nota de avizul CCR si m-am bucurat constatand ca in acest aviz Curtea nu constata nicio abatere a presedintelui care sa justitifice suspendarea asa cum ea este prezentata in art. 95 din Constitutie. Se pare ca eu nu reusesc sa coabitez cu PSD si PNL, in 2007 atunci cand guvernul liberal era in parteneriat cu PSD-ul din parlament ati recurs la suspendarea presedintelui. Acum va aflati din nou la guvernare impreuna si primul lucru de care ati considerat ca a trebuit sa va ocupati a fost suspendarea presedintelui. Sunt lucruri mai importante decat astea si unul este stabilitatea tarii si reputatia tarii", a declarat presedintele in plenul Parlamentului.

"Ceea ce faceti de 2 saptamani nu reprezinta nimic altceva decat o puternica zdruncinare a statului de drept spre a-l pune la dispozitia USL. Este o greseala si ceea ce ati facut va avea consecinte pe termen lung si va asigur ca ori nu aveti o evaluare corecta asupra a ceea ce faceti ori o aveti sau nu va pasa pentru ca este mai important sa puneti mana pe toate parghiile puterii pentru justitie".

Presedintele a reiterat ideea potrivit careia dorinta USL este de a pune sub control justitiei din Romania.

"Refuzati sa duceti la indeplinire rezultatul referendumului din 2009 prin care trebuia revizuita Constitutia si sa ajungem la 300 de parlamentari si la Parlament unicameral".

Citeste si restul declaratiilor lui Basescu.

[UPDATE 17.20] Declaratiile deputatului PNL Eugen Nicolaescu

Nicolaescu face un rezumat al cerererii de suspendare spunand ca presedintele Traian Basescu a incalcat Constitutiei. "Consideram ca un referendum prin care romanii sa se pronunte asupra continuarii mandatului dl Basescu e imperios necesar".

[UPDATE 17.10] Ordinea de zi a fost aprobata

218 parlamentari au votat pentru ordinea de zi care presupune dezbaterea propunerii de suspendare a presedintelui si votul pentru aceasta propunere.

[UPDATE 17.07] Sunt prezenti 318 parlamentari

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a anuntat in sedinta de plen ca din cei 432 de parlamentari s-au inregistat, pana in momentul de fata 318, 114 fiind absenti.

Pentru suspendare sunt necesare 217 voturi, in timp ce numarul parlamentarilor PSD, PNL si PC este de 212.

In Parlament a ajuns presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta si seful Senatului, Crin Antonescu.

Votul din Parlament are loc pe fondul presiunilor tot mai intense venite din partea Uniunii Europene si Comisiei Europene asupra USL, acuzata ca pune in pericol statul de drept, potrivit HotNews.ro.

Astazi Curtea Constitutionala a oferit un aviz pentru cererea de suspendare a presedintelui Traian Basescu pe care PSD il considera pozitiv, in timp ce reprezentantii PDL indica faptul ca raspunsul CCR nu arata ca presedintele a incalcat Constitutia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.