Politica 8 Iulie 2012 14:53
Curtea Constitutionala a finalizat analiza privind acuzatiile aduse presedintelui Traian Basescu in cererea de suspendare depusa de USL.

1. Basescu nu si-a exercitat cu maxima eficienta si exigenta functia de mediere

Curtea Constitutionala a constatat, vineri, ca Traian Basescu nu si-a exercitat cu maxima eficienta si exigenta functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate, avizul Curtii sa fie transmis Parlamentului, potrivit gandul.info.

Citeste Sova, PSD: Avizul Curtii Constitutionale este POZITIV si Blaga, PDL: Avizul Curtii NU arata ca presedintele a incalcat Constitutia

2. Asumarea initiativei unor masuri economice poate fi incercare de diminuare a rolului premierului

Curtea Constitutionala apreciaza ca presedintele, prin comportamentul sau politic, si-a asumat public initiativa luarii unor masuri economico-sociale, inainte sa fie adoptate de Guvern, poate fi retinut ca o incercare de a diminua rolul premierului.

3. Despre masurile privind salariile si pensiile, care apartin Guvernului - simple afirmatii

CC a retinut ca motivele invocate de autorii cererii de suspendare a presedintelui privind incalcarea de seful statului a unor drepturi fundamentale, cum sunt dreptul la munca si dreptul la pensie, nu se pot constitui in elemente ce conduc la atingerea substantei acestor drepturi fundamentale.

In acest sens, Curtea Constitutionala (CC) constata ca masurile legislative referitoare la diminuarea salariilor si a pensiilor au fost adoptate de catre Guvern, prin asumarea raspunderii, noteaza Curtea in avizul sau privind suspendarea din functie a presedintelui.

In ceea ce priveste declaratiile lui Traian Basescu referitoare la comunitatea roma si sanctionarea acestuia de catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, ramane ca Parlamentul sa decida, pe baza datelor si a informatiilor care-i vor fi prezentate cu ocazia dezbaterilor, asupra existentei si gravitatii acestor fapte, mentioneaza rtv.net.

Citeste si:
Elena Udrea a cerut rejudecarea întregului caz în dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea a cerut...

4. Nu se poate retine incalcarea prevederilor referitoare la independenta justitiei

Curtea Constitutionala precizeaza ca nu se poate retine incalcarea de catre presedinte a prevederilor constitutionale referitoare la independenta justitiei, declaratiile critice formulate de acesta nefiind de natura sa determine magistratii sa nu-si indeplineasca atributiile constitutionale.

5. Declaratiile lui Basescu despre decizii CC nu au adus atingere independentei judecatorilor

Curtea Constitutionala sustine ca declaratiile presedintelui Traian Basescu in legatura cu decizii din trecut ale CC "nu au fost de natura a aduce atingere independentei judecatorilor constitutionali", scrie mediafax.ro.

6. Privind declaratia lui Basescu ca nu va numir un premier de la USL

Referindu-se la alt punct de acuzare al USL, potrivit caruia Basescu a sustinut ca nu va numi un premier de la USL, CCR sustine ca: "in situatia in care Primul ministru al Romaniei este presedintele Uniunii Social Democrate, desemnat de Presedintele Romaniei"

Citeste si:
Ce s-a intamplat in sedinta de SUSPENDARE a lui Basescu
Ce s-a intamplat in sedinta...

7. Legat de un proiect neconstitutional de revizuire a Constitutiei

Magistratii noteaza: "Faptul ca unele prevederi din proiectul de lege pentru revizuirea Constitutiei au fost constatate ca fiind neconstitutionale, deoarece aveau ca efect suprimarea unor drepturi fundamentale, nu poate conduce la concluzia ca Presedintele Romaniei ar fi incalcat prevederile Legii fundamentale".

Citeste in intregime avizul Curtii Constitutionale aici.

Acest aviz al Curtii Constitutionale are un caracter consultativ si nu poate influenta decizia Parlamentului din aceasta dupa-amiaza privind suspendarea presedintelui.

Citeste si Cele sapte motive pentru care USL vrea sa-l suspende pe Basescu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.