Afla care sunt motivele mentionate in cererea de suspendare a presedintelui Traian Basescu depusa de USL.

Esti de acord cu suspendarea presedintelui? Raspunde pe pagina de facebook a 9AM.ro.

“Incepand cu 6 decembrie 2009, democratia si statul de drept au cunoscut un puternic proces de erodare, de substituire a institutiilor statului de drept, prevazute de Constitutia Romaniei, ajungandu-se ca vointa si actiunile politice sa fie concentrate in mod discretionar in mana unui singur om: presedintele tarii”, se precizeaza in documentul USL, potrivit adevarul.ro.

Cum poate fi demis presedintele Traian Basescu?

De asemenea, in documentul de 16 pagini se mentioneaza ca “acest om (Traian Basescu, n.r.) a ajuns sa dicteze puterii executive, puterii legislative si celei judecatoresti, ceea ce prezinta un grav derapaj de la principiile fundamentale ale Constitutiei. Actiunile fatise ale presedintelui tarii, care si-a asumat in mod deschis si neechivoc rolul de prim-ministru si presedinte de facto al PDL si care a incercat sa domine si sa subordoneze legislativul si puterea judecatoreasca, ridica grave probleme de ordin politic si juridic”.

Suspendarea lui Basescu: Ce atributii ar avea Antonescu ca presedinte interimar

Potrivit cererii USL cele sapte motive principale pentru care Uniunea doreste suspendarea presedintelui sunt urmatoarele:

1. Presedintele a uzurpat rolul Prim-ministrului si s-a substituit in atributiile constitutionale ale Guvernului.

2. Presedintele a incalcat in mod repetat drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor prevazute in Constitutie.

3. Presedintele a incalcat in mod repetat principiul separatiei puterilor in stat si independenta justitiei.

4. Presedintele a initiat un proiect neconstitutional de revizuire a Constitutiei si a incalcat procedura de revizuire a Constitutiei prevazuta de legea fundamentala.

5. Presedintele a instigat la nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale si a facut presiuni directe asupra judecatorilor Curtii, facandu-le „vizite” inaintea unor decizii importante.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

6. Presedintele a incalcat sistematic principiul neapartenentei politice a persoanei care ocupa functia prezidentiala si a abandonat rolul constitutional de mediator in stat si in societate.

7. Presedintele a incalcat in mod grav prevederile Constitutiei si principiul fundamental al democratiei reprezentative, atunci cand declara ca nu va numi un Prim-ministru din partea USL, chiar daca aceasta formatiune politica va obtine majoritatea absoluta in Parlament.

Cererea de suspendare a presedintelui urmeaza sa fie citita joi in Parlament, iar vineri se va da votul asupra acestei propuneri.

Citeste in intregime documentul de suspendare a lui Traian Basescu depus de catre USL.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.