Politica 8 Iulie 2012 20:52
Presedintele Traian Basescu a fost suspendat de catre parlamentari.

In urma votului din plenul Parlamentului, proiectul de suspendare a presedintelui Traian Basescu a fost votat de majoritatea parlamentarilor prezenti.

Proiectul a trecut cu voturi 256 “pentru” suspendarea presedintelui, 114 "impotriva" si 2 nule.
Pentru a trece de Parlament proiectul avea nevoie de minim 217 voturi "pentru". Referendumul pentru demiterea presedintelui va avea loc pe 29 iulie, iar pe buletinele de vot va fi publicata intrebarea: "Sunteti de acord cu demiterea presedintelui Romaniei, dl. Traian Basescu?"

Basescu cere CCR solutionarea conflictului intre Parlament si presedinte

"As vrea sa va rog, in finalul unui discurs, sa aveti grija de tara si de oamenii ei. A avea grija de tara inseamna sa respectati legile, sa se faca sa se aplice Legea Educatiei, sa faceti sa se aplice cele 4 coduri care au fost trecute prin Parlament, sa creati locuri de munca, si in mod desoebit, sa nu va atingeti de justitie si de institutiile statului”, a incheiat Traian Basescu discursul din plenul Parlamentului.

Afla ce s-a intamplat in sedinta din plenul Parlamentului privind suspendarea lui Basescu.

Dupa ce votul din Parlament va fi transmis Curtii Constitutionale, urmeaza sa fie transmis presedintelui Traian Basescu. Mandatul de sef al statului urmeaza sa fie transmis presedintelui Senatului, Crin Antonescu, care, potrivit Constitutiei, devine presedinte interimar pana la alegerile prezidentiale.

Citeste si ce atributii va avea Crin Antonescu, ca presedinte interimar.

Conform Legii Referendumului, presedintele va fi demis de majoritatea persoanelor care au mers la vot. Constitutia prevede faptul ca referendumul pentru demiterea presedintelui trebuie organizat in termen de maxim 30 de zile.

Daca la referendum se voteaza pentru demitere, atunci in termen de cel mult 3 luni se organizeaza alegeri prezidentiale. In tot acest timp, tara va avea un presedinte interimar.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Citeste si USL: Dam asigurari ca nu vor exista presiuni asupra justitiei si institutiilor


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.