In functie de formatiunea politica din care fac parte, politicienii au pareri diferite in ceea ce priveste impozitarea progresiva.

  • PDL: nici pro, nici contra

Intrebata, marti, daca incape o discutie privind renuntarea la cota unica de impozitare si trecerea la impozitul progresiv din 2011, in conditiile in care PDL si presedintele Traian Basescu au sustinut cota unica, Roberta Anastase a precizat: "In momentul in care discuti scenarii economice, niciun scenariu nu e pus deoparte". "Sunt diverse perspective, analize care se fac, pana la urma cautam solutia cea mai buna, asta nu inseamna ca am renuntat sau renuntam la ideea unei cote unice, istoria aratandu-ne ca aceasta cota unica a facut mult bine economiei romane", a explicat democrat-liberala. Anastase a adaugat ca, in prezent, exista un grup de lucru care analizeaza toate scenariile. [Vladescu sustine impozitarea progresiva]

Prim-vicepresedintele PDL Theodor Stolojan sustine ca introducerea impozitului progresiv ar fi o masura pripita ce va afecta investitiile, aratand in schimb ca este necesara o regandire a sistemului fiscal in ansamblul sau.

Theodor Stolojan a apreciat ca in acest moment nu se impune renuntarea la cota unica de impozitare, deoarece ar afecta nivelul investitiilor. "Romania se afla in situatia in care trebuie sa rezolve doua mari probleme. Prima este cum sa reduca ponderea economiei gri la o proportie comparabila cu alte tari din Uniunea Europeana si asta nu o faci crescand cotele de impozitare. A doua problema ce trebuie rezolvata este stimularea transformarii venitului in capital, in investitii, pentru a reduce decalajul dintre standardul nostru de viata si cel mediu al Uniunii Europene", a spus Stolojan pentru NewsIn.

Senatorul PDL Iulian Urban crede ca eventuala eliminare a cotei unice ar insemna ca PDL sa renunte la unul din elementele ce-l definesc drept partid de dreapta, impozitand munca pentru a fi pe placul asistatilor social.

Citeste si:
Mihai Bendeac va împlini 40 de ani. Actorul își dorește să intre în...
Mihai Bendeac va împlini 40...

Intr-o postare pe blogul personal, Iulian Urban critica afirmatiile ministrului de Finante Sebastian Vladescu referitoare la oportunitatea renuntarii la cota unica de impozitare. "Se pare ca domnul Vladescu a gasit in sfarsit solutia prin care va scoate tara din criza: impozitand munca! Numai asa cei care au patru joburi, patru lefuri, patru ore de somn si care muncesc ca prostii sa isi plateasca o garsoniera vor fi spoliati si mai mult, in timp ce diversi sefuleti de ceva, medici, militieni, directori de liceu, vamesi, inspectori, colonei, generali, asistati social spargatori de seminte (nu mai vorbim de posturi politice) care au un job la stat, patru surse de spaga, patru case cu cate patru camere si patru ore de munca pe zi vor plati mai putin si nimeni nu ii va intreba daca au platit impozite pe veniturile din care si-au construit averile", afirma Urban.

Citeste si:
Oana Zăvoranu nu mai vrea să intre în politică. De ce a renunțat...
Oana Zăvoranu nu mai vrea să...

  • UNPR: impotriva impozitului progresiv

Mircea Cosea, seful departamentului de strategie al UNPR, a declarat marti ca personal nu considera oportuna renuntarea la cota unica si adoptarea unui impozit progresiv, deoarece "economia pe venituri nu e stabilizata" in urma reducerilor salariale. „Eu cred ca e o idee care tine mai mult de filosofia fiscala, decat de practica economica. Sigur cota unica are o anumita valabilitate in timp, dar deocamdata in Romania e foarte greu sa punem problema inlocuirii cotei unice cu o cota progresiva intr-un sistem in care economia pe venituri inca nu e stabilizata, avem o reducere de salarii, de venituri in general, deci e o idee pe care dl. ministru o are pentru o gandire in perspectiva si cred ca va da niste lamuriri mai tarziu. Parerea mea personala e ca nu ne putem gandi la inlocuirea cotei unice", a spus Cosea.
Citeste si:
Ce discurs electoral are Anamaria Prodan. Impresara a intrat recent...
Ce discurs electoral are...

  • PNL: impotriva impozitului progresiv

Presedintele PNL Crin Antonescu a calificat drept iresponsabila pozitia ministrului de finante Sebastian Vladescu despre trecerea, in 2011, la cota progresiva, si a adaugat ca, in opinia liberalilor, cota unica ar trebui scazuta la 10%. "Nu e decat confirmarea unui lucru pe care noi l-am spus mai demult, ca actualul Guvern a pierdut orice busola, orice carma, orice directie. La 6 mai, Traian Basescu vorbea despre sacrificiul sever pe care trebuie sa-l faca bugetarii si pensionarii pentru ca mediul de afaceri, economia reala, cota unica, TVA sa fie mentinute relativ scazut. Dupa ce am asistat la marirea de pe o zi pe alta si cu aproape 25% din valoarea sa a TVA-ului, acum vedem la domnul Vladescu revenirea cu ideea ca nu se mai poate sustine nici cota unica. Stiti care e pozitia noastra. In ceea ce priveste declaratiile pe care domnul Vladescu, domnul Boc, alti domni si doamne din Guvern sau de pe langa Guvern le vor mai face, ele nu subliniaza decat gradul de iresponsabilitate la care acesti oameni care conduc Romania in vremuri grele au ajuns", a spus presedintele PNL.
Citeste si:
Anamaria Prodan vrea să intre în politică: „Este timpul să ies la...
Anamaria Prodan vrea să intre...

  • UDMR: oscileaza

Liderul UDMR Marko Bela a declarat marti ca in acest moment ar lua in considerare reintroducerea impozitarii progresive, chiar din 2011, daca aceasta masura ar fi un instrument eficient de relansare economica, transmite NewsIn.

"Eu m-as gandi foarte serios la ideea impozitarii progresive pentru 2011. (...) In general as lua in considerare si eu reintroducerea impozitarii progresive. Nu afirm ca avem o decizie in acest sens, dar putem discuta si eventual am putea ajunge la o astfel de concluzie. (...) In rest, daca impozitarea progresiva ar fi un instrument eficient, daca ar ajuta in continuare si la o anumita miscare economica trebuie sa analizam acest lucru, dar eu n-as respinge aceasta idee privind anul 2011", a spus Marko, explicand ca in general este de acord cu impozitarea diferentiata ca o forma de solidaritate sociala, la fel ca si impozitarea averilor mari. El a precizat ca aceasta este o parere personala, fara sa fi fost luata o decizie in acest sens, nici in UDMR si nici in coalitie.

Pe de alta parte, Marko a afirmat ca dupa reducerea salariilor bugetarilor cu 25% si majorarea TVA la 24% nu ar mai trebui luate alte masuri de austeritate, parere impartasita si de colegii sai din UDMR.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.