Romanul "Eu si Dali", tradus si publicat de editura Polirom, va fi ecranizat in 2009, iar rolul artistului suprarealist va fi interpretat de Al Pacino, arata un comunicat al editurii.

Romanul autobiografic al scriitorului belgian Stan Lauryssens, unul dintre cele mai controversate carti lansate in acest an, "Eu si Dali" va fi disponibil si cititorilor din Romania. Cartea va beneficia si de o ecranizare, in regia lui Andrew Niccol, care ii va avea drept protagonisti pe Al Pacino, in rolul lui Dali, si pe Cillian Murphy, in rolul lui Lauryssens.

Poveste suprarealista din romanul autobiografic "Eu si Dali" prezinta experientele autorului in domeniul artei. Dintr-un functionar marunt la o fabrica de branzeturi din Antwerp, Stan Lauryssens devine peste noapte dealer de arta la o prestigioasa companie internationala, unde se ocupa in exclusivitate de vanzarea operelor lui Dali.

Desi nu are nici un fel de cunostinte de specialitate, el isi pune la bataie sarmul si inteligenta pentru a-si convinge clientii sa cumpere, la preturi fabuloase, tablouri a caror autenticitate e mai mult decat indoielnica. Acuzat de frauda si urmarit de Interpol, Stan se retrage in oraselul catalan Cadaques, unde intalneste numeroase persoane din cercul intim al lui Dali si descopera ca in spatele artistului batran, bolnav si secatuit de idei se ascunde un grup secret de pictori ce intretine aceasta masinarie de facut bani si inunda piata artei cu falsuri.

Stan Lauryssens s-a nascut in 1946 in Belgia, la Antwerp. A locuit multa vreme la Barcelona si la Londra. In anii 1970 si 1980, pe cand lucra ca jurnalist, a avut ocazia sa calatoreasca prin intreaga lume, luand interviuri unor celebritati precum Harold Robbins, Catherine Cookson, Thor Heyerdahl, doamna Charles de Gaulle sau Andy Warhol.

Primul sau thriller, "Black Snow", a fost distins in 2002 cu premiul Hercule Poirot pentru cel mai bun roman politist al anului, fiind urmat de alte carti de succes, precum "Dead Corpses" (2003), "Red Roses" (2004), "Deader than Dead Too" (2005), "More than Naked" (2005) sau "No Time for Tears" (2006). Lauryssens a avut o viata tumultuoasa, devenind o notorietate in urma publicarii unor false interviuri si fiind inchis de mai multe ori pentru vanzarea unor opere de arta furate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.