Prima editie a "Panoramei filmului romanesc contemporan" a inceput ieri seara, la Paris, cu proiectia peliculei "Steaua fara nume", o coproductie romano-franceza realizata acum patru decenii. Menit sa obisnuiasca publicul francez cu filmul romanesc, evenimentul se desfasoara la Cinematograful parizian "Le Latina" si se va incheia pe 3 mai.

Manifestarea reuneste cele mai bune productii romanesti ale ultimilor ani. Parizienii vor avea ocazia sa vada atit filme de Lucian Pintilie si Nae Caranfil, nume cunoscute in Franta, dar si productii ale unor regizori mai tineri, precum Catalin Mitulescu, Constantin Popescu, Cristi Puiu, Cristi Mungiu, Cornel Porumboiu, Calin Netzer, Napoleon Helmis sau Radu Munteanu.

Aceasta prima editie a "Panoramei Filmului Romanesc Contemporan" rezerva un loc special scurtmetrajelor care au fost premiate in 2004 la cele mai importante festivaluri europene: "Palme d’Or", la Cannes, pentru "Trafic", cel mai bun film, la Venetia, pentru "Apartamentul", "Ursul de Aur", la Berlin, pentru "Un cartus de Kent & si un pachet de cafea".

Printre filmele proiectate se numara "Occident", "Maria", "Furia", "Niki Ardelean, colonel in rezerva", "Italiencele" si "Filantropica".
Vor fi prezentate si documentare, precum "Marele jaf comunist" (de Alexandru Solomon), "Adam si Eva" (Dite Dinestz) si "Nascuti la comanda. Decreteii" (Florin Iepan).

In jurul "Panoramei" vor fi organizate si alte evenimente: dezbateri, expozitii foto, mese rotunde, lansari de DVD, casete VHS sau carti.

Scopul manifestarii este de a crea un spatiu cultural pentru promovarea expresiilor culturale romanesti si de a favoriza schimburile culturale intre Romania si Franta, potrivit initiatorilor proiectului.

Manifestarea dedicata filmului romanesc contemporan a fost initiata de Asociatia "Artroumain", sub patronajul Centrului National al Cinematografiei din Franta si este sustinuta de Ministerul Culturii si Cultelor din Romania, Uniunea Latina si Centrul National al Cinematografiei din Romania.

Malaele, invitat special

Artistul Horatiu Malaele este invitatul de onoare al "Panoramei Filmului Romanesc Contemporan". Lui ii va fi dedicata o seara speciala, in cadrul careia actorul isi va prezenta ultimul sau DVD, "Momente de aur", recent lansat si in Romania.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.