Comedia lui Cristi Puiu despre o intimplare din spitalele romanesti a fost selectionata la prestigiosul festival de film din Franta

Organizatorii Festivalului de Film de la Cannes, care se va desfasura anul acesta intre 11 si 22 mai, au anuntat ieri lista peliculelor selectionate in competitie, intre care se numara, la sectiunea "Un certain regard", si un film romanesc, "Moartea Domnului Lazarescu", al lui Cristi Puiu. In film joaca, printre altii, Ioan Fiscuteanu, Luminita Gheorghiu, Dana Dogaru, Florin Zamfirescu, dar si Monica Birladeanu, aflata la debutul pe marele ecran.

Douazeci de filme de lung-metraj vor fi in competitie anul acesta pentru Palme D’Or, trofeul acordat celei mai bune pelicule la Cannes. Intre acestea, "Lemming", filmul ce va deschide festivalul, realizat de Dominik Moll, "A history of violence" ("O istorie a violentei"), de Davin Cronenberg, "L’Enfant" ("Copilul"), de Jean-Pierre si Luc Dardenne, "Where the truth lies" ("Cind adevarul minte"), de Atom Egoyan, sau "Free Zone", al lui Amos Gitai.
La sectiunea scurt-metraje concureaza noua productii din Noua Zeelanda, Belgia, Danemarca, SUA, Ungaria, Australia, Ucraina si Franta.
In afara competitiei vor fi prezentate, intre altele, noul film al lui Woody Allen, "Match Point" si pelicula lui George Lucas, "Star Wars - Episode III - Revenge of the Sith".

Cristi Puiu candideaza la sectiunea pentru tineri realizatori

Sectiunea "Un certain regard", dedicata tinerilor realizatori, multi dintre ei aflati la primul film din cariera, cuprinde 20 de filme, inclusiv pelicula lui Cristi Puiu, "Moartea Domnului Lazarescu".
"Festivalul doreste ca "Un certain regard" sa aiba vizibilitate maxima, mai mult decit oricind", a spus, din partea organizatorilor, Thierry Fremaux, citat pe site-ul oficial al festivalului. "Alegerea unui reputat realizator ca Alexander Payne care sa prezideze Juriul (acestei sectiuni) este dovada acestui lucru", a precizat Fremaux. El a adaugat ca aceasta sectiune are rolul de a deschide usile festivalului pentru tinerii realizatori.

Ploaie de vedete

Intre starurile care vor fi prezente la Cannes anul acesta se numara Bruce Willis, Edward Norton, Woody Allen, Robert Downey Jr, Val Kilmer, Ewan McGregor, Samuel Jackson, Nathalie Portman, Danny Glover, Viggo Mortensen, Sharon Stone, Jessica Lange, Sam Shepard, Bill Murray, Tommy Lee Jones si multi altii, au comunicat organizatorii.

"Moartea Domnului Lazarescu": un film despre "lipsa de comunicare"

Regizorul Cristi Puiu este singurul roman selectat in competitia Festivalului de la Cannes, la sectiunea dedicata tinerilor regizori, "Un certain regard". Filmul de lungmetraj admis la festival, "Moartea Domnului Lazarescu", va fi terminat pe 25 aprilie si va avea premiera in Romania in aceasta toamna.

"Moartea Domnului Lazarescu" este o comedie, o poveste de dragoste, un film despre batrinete si sistemul medical, dar, de fapt, despre "lipsa de comunicare", potrivit regizorului Cristi Puiu. Filmul incepe in casa unui batrin de 63 de ani (Ion Fiscuteanu), caruia i se face rau si incearca sa gaseasca ajutor. "Suna la vecini sa ceara cu imprumut un distonocalm, suna la Ambulanta, apare ambulanta si-l duce la spital. Restul se vede in sala, la cinema", a povestit Puiu.

Povestea se desfasoara noaptea, in spitalele Universitar, Filantropia, Caritas, la Policlinica Ministerului Apararii, dar si intr-un apartament din cartierul bucurestean Balta Alba. "Ne duceam in fiecare seara la ora opt si filmam pina la cinci-sase dimineata", a povestit regizorul. "Ne-am dat metabolismul peste cap. Ajungeam acasa la sapte-opt dimineata, dupa trei ore ma trezeam. In ultimele doua saptamini am fost zombi", si-a amintit Puiu. Filmarile au durat 39 de nopti si s-au incheiat pe 21 decembrie 2004, potrivit regizorului.

Puiu a trimis o varianta de lucru la selectia pentru Festivalul de la Cannes, pe un DVD, si comisia l-a anuntat ca a fost acceptat la sectiunea pentru tineri regizori, "Un certain regard". "Nu am dat telefoane, nu am tras sfori. E un festival de calibru mare si nu poti sa intri pe usa din dos", a spus regizorul.

Prima din sase povesti de dragoste

Puiu spune ca nu se asteapta ca prezenta in festival sa-i influenteze prea mult cariera. Totusi, filmul va deveni cu acest prilej cunoscut in lumea intreaga, iar daca va cistiga va beneficia de sprijinul organizatorilor pentru difuzarea in Franta.
"Moartea domnului Lazarescu" este al doilea film de lungmetraj al regizorului Puiu, dupa "Marfa si banii", si face parte dintr-o serie de "sase povesti de dragoste de la marginea Bucurestilor", pe care regizorul spera sa le ecranizeze in urmatorii cinci ani.
Cristi Puiu a cistigat Ursul de Aur la sectiunea de scurtmetraj a Festivalului de Film de la Berlin in 2004, cu pelicula "Un cartus de Kent si un pachet de cafea".

Actorii au filmat numai noaptea

In film, realizat dupa un scenariu de Cristi Puiu si Razvan Radulescu, joaca Ioan Fiscuteanu, Luminita Gheorghiu, Florin Zamfirescu, Dana Dogaru, dar si Monica Birladeanu, aflata la debutul in cinematografie.

Scenografia este semnata de Cristina Barbu, iar imaginea de Oleg Mutu. Pelicula este produsa de Mandragora Productions, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei (CNC). Proiectul a fost initial respins de CNC, care a revenit in cele din urma si a decis finantarea productiei, dupa ce Puiu a depus o contestatie la ministrul culturii din guvernarea PSD, Razvan Theodorescu.
Luminita Gheorghiu interpreteaza rolul principal feminin: o asistenta medicala care are de grija de pacientul Lazarescu. "Din fericire, pacientul a nimerit in tura mea", a povestit ea. Personajul ei nu se lasa pina nu-i convinge pe medici sa se ocupe de Lazarescu.

"Am filmat mai mult de 30 de nopti, numai noaptea, si a fost extrem de dificil", a spus Gheorghiu. Toata actiunea se petrece intr-o singura noapte. Cristi Puiu "este un mic mare dictator", a povestit actrita. Regizorul a cerut actorilor sa aiba incredere in scenariu si, desi "este foarte greu sa lucrezi cu el", Luminita Gheorghiu a spus ca nu a gresit cind l-a ascultat. Mesajul filmului este, potrivit actritei, ca "trebuie sa acordam mai mult timp oamenilor din jur, sa invatam sa ne ascultam semenii si nu o sa ne para rau".

Dana Dogaru: in film e vorba de "nesimtire"

Dana Dogaru a spus ca rolul sau este total diferit de tot ce a facut in cariera. "In acest film e vorba de o nepasare, de o nesimtire care distruge tot in jur", a explicat ea. "Am filmat cam doua saptamini numai noaptea, undeva in Balta Alba, intr-o zona numita Catelul", a povestit actrita. Filmul are "unul dintre cele mai bune scenarii pe care le-am citit vreodata", a conchis ea.

"Nu am un rol foarte mare, dar mi-a placut la nebunie sa joc in acest film", a spus Florin Zamfirescu, care ii prevede lui Cristi Puiu "un mare viitor".
Ion Fiscuteanu, interpretul principal, despre care colegul sau Florin Zamfirescu spune ca a facut rolul vietii lui, a preferat sa nu faca nici o declaratie inainte de prezentarea filmului la Cannes, din superstitie.

Monica Birladeanu: "un inceput norocos"

"Din punctul meu de vedere, selectia filmului la Festivalul de la Cannes nu inseamna decit un inceput norocos, pentru care sint extrem de recunoscatoare", a declarat Monica Birladeanu, care interpreteaza rolul unei asistente.

"Traiesc o bucurie imensa, nu numai pentru ca e vorba despre Festivalul de Film de la Cannes, dar si pentru ca viziunea lui Cristi Puiu are parte de o asemenea recunoastere", a mai spus Monica Birladeanu de la Los Angeles, unde studiaza actoria. Ea sustine ca unii dintre profesorii sai si citiva producatori care au vazut filmul l-au comparat pe Puiu cu reputatul regizor danez Lars Von Trier. Comparatia este "relativ justa", a declarat regizorul pentru EVZ, pentru ca "eu sint nascut pe 3 aprilie, el pe 4". Altfel, Puiu nu crede ca are ceva in comun cu Von Trier, in afara de faptul ca amindoi fac film.
"Am dat o proba cu ea, pe mine m-a convins", a spus Puiu despre Monica Birladeanu. Regizorul a adaugat ca vedeta l-a determinat sa rescrie cumva personajul ei. "Am lucrat foarte bine si mi se pare profesionista", a adaugat el.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.