A primit de doua ori titlul de “Cel mai bun actor”, a jucat in 24 de filme romanesti, este cel mai apreciat roman la Hollywood. La 57 de ani Marcel Iures este o personalitate a teatrului si filmului din Romania si de peste hotare.
Cariera lui Marcel Iures pivoteaza per ansamblu in jurul teatrului. Printre piesele care l-au consacrat se numara "Henric al IV-lea" de Luigi Pirandello,”Richard al II-lea” si Richard al III-lea” de W. Shakespeare.

In anul 1992 a primit prima nominalizare la premiile UNITER: “Cel mai bun actor (stagiunea 1992-1993), pentru rolul din spectacolul "Richard al III-lea" de W. Shakespeare. Intre 1997 si 2003 a primit trei premii UNITER: doua pentru rolurile din "Richard al II-lea" de W. Shakespeare si rolul Bruscon din spectacolul "Creatorul de teatru" de Thomas Bernhard, iar cel de-al treilea premiu i-a fost acordat pentru infiintarea teatrului Act, primul teatru independent din Romania.

Si-a inceput cariera la Teatrul National din Cluj Napoca in anul 1978, urmand sa se mute la Teatrul Bulandra din Bucuresti trei ani mai tarziu, unde a sustinut cele mai multe si importante spectacole din cariera sa de actor de teatru. Printre acestea se remarca cateva dintre spectacolele care l-au facut celebru: Lysander in "Visul unei nopti de vara" de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei (1991); Caligula in “Caligula” de Albert Camus, regia Mihai Maniutiu – 1996; Hamlet in “Hamlet” de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei (2000); Henric al IV-lea in “Henric al IV-lea” de Luigi Pirandello, regia Liviu Ciulei (2005).

In paralel cu spectacolele realizate la Bulandra, Iures a mai jucat la Teatrul Odeon si la Teatrul National Bucuresti, dar si la Teatrul Act pe care l-a cofondat alaturi de regizorul Alexandru Dabija, arhitectul Octavian Neculai, Felicia Craciun si Doina Levinta.

Cariera in film incepe dupa Revolutie, cand Iures pleaca la Hollywood. A jucat alaturi de nume grele al cinematografiei: Brad Pitt si Tom Cruise in “Interviu cu un vampir” , Bruce Willis si Colin Farell in "Razboiul lui Tom Hart", "Misiune: Imposibila" alaturi de Tom Cruise si alaturi de George Clooney in "Pacificatorul". Seria de filme in care actorul roman a jucat continua cu "Piratii din Caraibe: La Capatul Lumii", unde ii are ca parteneri de platou pe Johnny Depp, Orlando Bloom si Keira Knightley. Printre ultimele proiecte realizate la Hollywood a bifat filmul "Goal" unde joaca alaturi de Zidane, Raul si Beckam.

Din anul 2004 este presedintele Festivalului International de Film “Anonimul”, iar in anul 2006 a dublat vocea personajului Doc Hudson din filmul animat “Cars”.

Ultimele piese de teatru in care publicul roman il poate vedea pe Marcel Iures se joaca pe scena teatrului Act in Calea Victoriei nr. 126: "Creatorul de Teatru" (de Thomas Bernhard), "Ultima banda a lui Krapp" (de Samuel Beckett) si "Capra sau Cine e Sylvia?" (de Edward Albee), toate in regia lui Alexandru Dabija.


Despre autor:

Yuppy

Citeste articolul integral in Yuppy

Sursa: Yuppy


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.