Regizorul Jules Dassin, care a fost nominalizat la premiul Oscar in 1961 pentru filmul "Niciodata duminica", a murit luni la Atena, la varsta de 96 de ani, anunta BBC World Service.

Dassin a fost cunoscut in anii '40 drept unul dintre reprezentantii genului "film noir", cu pelicule ca "Young Ideas" (1943) sau "Fantoma din Canterville" (1943).

Dupa ce numele sau a aparut pe "lista neagra" a Comisiei pentru Activitati Antiamericane, Dassin a parasit Statele Unite pentru Grecia. A fost casatorit cu fostul ministru al Culturii, Melina Mercouri.

Filmul "Niciodata duminica", a fost nominalizat la premiile Oscar pentru regie, Cea mai buna actrita in rol principal, Costume si pentru scenariu. Peicula a obtinut atunci Oscarul pentru Cea mai buna coloana sonora.

Jules Dassin este tatal lui Joseph Dassin, cunoscut si ca Jo Dassin, unul dintre cei mai cunoscuti cantareti francezi, cu hituri ca "L'Ete Indien" sau "Aux Champs-Elysees".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.