Ziua Rock’n Roll-ului, sarbatorita international pe 13 aprilie, va fi marcata azi pentru prima oara si in Romania printr-o petrecere rock’n roll organizata la Club A si animata de Lenti Chiriac, redactor-sef al revistei "Heavy Metal Magazine" si producatorul unor apreciate emisiuni de gen. Tot asta-seara, la Craiova, isi incheie turneul national cel mai activ reprezentant al rock’n roll-ului la noi, Stefan Banica jr.

In America, acolo unde s-a inventat rock’n roll-ul, evenimentul se bucura de suficienta popularitate incit sa fie serbat prin concerte, dezbateri, emisiuni de televiziune sau programe speciale la posturile de radio. In Romania insa genul sufera din cauza ca a fost surghiunit pe vremea comunistilor. "La noi, in anii ‘50, numai de rock’n roll nu avea lumea chef", spune Lenti Chiriac, realizator al emisiunilor "Rock Zone" (MTV), Studio Rock (Romania Tineret), Istoria Rock-ului (Radio Bucuresti) si Topul Nostalgic (Radio Bucuresti). "Muzica rock, ca si muzica jazz, a fost considerata in Romania drept muzica imperialista si, pina prin anii ‘60, a fost interzisa", povesteste Chiriac.

"Cam doua generatii au sarit peste acest gen, e un gol de cam doua decenii, rock’n roll-ul lipseste din istoria autohtona a muzicii", mai spune Chiriac. "Phoenixul a venit mai tirziu, cu ceea ce se cinta in ‘70. Aceasta muzica se mai asculta si acum, desi nu inseamna mare lucru pentru actuala generatie", adauga el. E important insa sa ne aducem aminte de vremurile de inceput, de muzica lui Chuck Berry, Little Richard, Elvis Presley sau Fats Domino, considera Lenti Chiriac.

Banica jr. in concert la Craiova. In peisajul muzical actual din Romania, Stefan Banica jr. este cel mai proeminent reprezentant al rock’n roll-ului, "un fel de copie Elvis", dupa cum spune Chiriac. "El este singurul care cinta rock’n roll la noi, dar el are un public al lui, in parte si pentru ca este Stefan Banica", adauga gazda serii rock’n roll de la Club A.

Stefan Banica jr., care isi incheie astazi turneul cu un concert la Casa Studentilor din Craiova, de la 19.30, spune ca pentru el rock’n roll-ul are o dubla semnificatie. "Rock’n roll-ul inseamna, pentru mine, bucuria de a cinta. Iar in al doilea rind, este mai mult decit un gen muzical, e si o stare de spirit care a schimbat lumea mai bine de jumatate de secol", a declarat cintaretul. "Rock’n roll-ul e un gen care n-o sa moara niciodata", a conchis Stefan Banica jr.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.