Cu putin inainte de lansarea noului sau ziar, “Prezent”, in exclusivitate pentru “Evenimentul zilei”, Cristian Tudor Popescu explica de ce e bine ca articolele sa poarte o semnatura cunoscuta si povesteste cum Sorin Ovidiu Vintu i-a facut o oferta dupa plecarea de la “Adevarul”.

De ce trebuie sa fie ziaristul si altceva decit un anonim, expert in meseria lui?

Eu cred ca are mare importanta nu numai ce se spune intr-un ziar, ci si cine spune. Nu cred in textul care sa fie separat de suportul uman. Stiti vorba aceea latineasca: "Non idem est sed duo dicunt idem" (Nu e acelasi lucru daca doi spun acelasi lucru - n.r.).

Cine v-a curtat dupa plecarea de la "Adevarul"? S-a tot vorbit de Dan Voiculescu, de Adrian Sirbu...

Am avut discutii cu toata lumea. Noi am preferat sa facem acest ziar mai presus de orice suspiciune. Daca ne-am fi alaturat unui trust puternic, deja era altceva. Asta ar fi insemnat o anumita orientare, anumite interese, pe care fatalmente trebuia sa le aparam.

S-a vehiculat si numele lui Sorin Ovidiu Vintu in legatura cu "Prezent".

Domnul Vintu a facut o oferta, apoi am avut si o discutie telefonica, in care mi-a spus foarte politicos: "Domnule, toate aceste zvonuri, cum ca eu as fi in spatele schimbarilor de la "Adevarul", nu au nici un temei. Eu v-am facut o oferta pe fata, nu a fost acceptata, prin urmare renunt la orice fel de tentativa. Va urez succes!".

Cum se numeste societatea care editeaza ziarul "Prezent"?

Societatea se numeste SC Crucisatorul SRL.

Sinteti o persoana cu un grad ridicat de notorietate. Vi s-a reprosat totusi ca mergeti la televizor si va dati cu parerea despre orice.

Cum despre orice? Este o prostie. Imi dau cu parerea despre politic, despre economie, adica despre ceea ce tine de meseria unui gazetar. Si uneori despre sport, fiindca sint un gazetar sportiv, indraznesc sa spun bun si aplicat. Nu-mi dau cu parerea despre muzica, despre afaceri... m-ati auzit pe mine sa comentez mediul de afaceri? Eu n-am nici o legatura cu el. N-am afaceri, n-am firme...

Aveti actiuni la Crucisatorul SRL, care editeaza "Prezent".

Da, dar obiectul de activitate este exclusiv scoaterea ziarului. Deci sint afacerist cu propriul meu ziar. Este singura mea afacere.

Cum ati reusit sa deveniti bogat? Se stie ca ati obtinut peste 100.000 dolari din actiunile vindute lui Dumitru Tinu.

Mi-am vindut actiunile de la "Adevarul" pentru o suma ridicola prin comparatie cu valoarea reala a marcii. Si nu numai eu. A fost vorba de 100 si ceva de oameni si am facut-o pentru ca domnul Tinu sa realizeze acel pachet majoritar. Totul a depins de mine, recunosc. Daca eu nu vindeam, nu vindea nimeni. Iar eu am vindut pentru ca am considerat ca ziarul era vulnerabil. Fiindca actionariatul era foarte distribuit intre multi proprietari, el putea fi oricind victima unei achizitii ostile. Capitalul concentrat in mina unei singure persoane era altceva. Iar dupa ce am obtinut acesti bani, nu i-am atins. Banii pe care i-am luat pe actiuni au stat in banca, si in acest moment ii investesc in noul ziar. Deci nu pot sa spun ca am fost un om bogat, pentru ca nu m-am atins de acesti bani.

Spuneati ca vreti sa fiti cit mai departe de sediul "Adevarului" si legati asta de circumstantele tulburi ale mortii lui Dumitru Tinu, in acel accident de masina de pe 1 ianuarie 2003. Ce este "tulbure" in moartea lui Dumitru Tinu?

Nu mai vreau sa comentez. Spun doar ca acela este un loc blestemat, acea parte din cladire, mai ales de cind Dumitru Tinu a murit intr-un chip ciudat. Si ca nu doresc sa mai calc niciodata in acea cladire. Atit vreau sa va spun.

"Rozatorul vrea sa aiba "Adevarul" pe masa", spuneati in "Atacul guzganului rozaliu". Credeti ca-l are?

Acum, da, sigur ca-l are sub control, dar nu stiu daca mai poate face ceva cu el, in forma aceasta.

Dupa ce l-ati numit "guzgan", Viorel Hrebenciuc a sustinut ca este "foarte bun prieten" cu dumneavoastra. Cit de prieten sinteti dumneavoastra cu el?

Sa fim seriosi. Este un mod bizar de exprimare a domnului Hrebenciuc. Ne-am intilnit, in toata viata noastra, cred, de sub zece ori. Iar cele mai multe situatii decurgeau din natura relatiei dintre un politician si un gazetar. Domnul Hrebenciuc nu este si n-a fost niciodata prietenul meu.

S-a spus ca in preajma sau in timpul acelei Adunari Generale a Actionarilor care a prilejuit cutremurul de la "Adevarul", Anna-Maria Tinu ar fi fost santajata de Fathi Taher, care s-ar afla in spatele celor 83 de procente ale ei si care ar vrea inapoi banii pe care i-a dat lui Dumitru Tinu pentru a cumpara actiunile. In urma AGA, Anna-Maria Tinu a obtinut 700.000 euro dintr-un foc.

Nu stiu nimic despre asta, eu pe acest domn Taher l-am vazut o singura data, de la 20 de metri distanta. Insa modul in care au fost luati banii, integral si transformati in dividende, pentru prima data in istoria Societatii "Adevarul", m-a pus pe ginduri. Si a fost unul dintre motivele pentru care am demisionat. Nu s-a oferit nici o justificare pentru aceasta masura de forta. E absolut nenatural. Ar putea fi vorba de o presiune exterioara pe care nu o cunosc.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.