Pe 23 februarie, unul dintre artistii pe care vi-i prezentam astazi va fi desemnat castigator al concursului national Eurovision si va reprezenta Romania in marea competitie europeana din Belgrad

Printre cei 24 de semifinalisti se numara cativa artisti romani deja consacrati, cum ar fi Nico, Nicola, trupa VH2 sau Paula Seling si Provincialii

Nico s-a calificat, anul acesta, cu doua piese, la fel ca si invingatorul de la „Megastar“, Catalin Josan

Lucia Dumitrescu si Vlad Mirita, castigatori in trecut ai Trofeului Mamaia, au intrat si ei in concurs

Rednex si Ro-mania s-au incapatanat sa participe si anul acesta la preselectie, desi in 2007 au fost descalificati

Puteti asculta toate cele 24 de melodii pe site-ul ziarului Gardianul

1. “C'est La Vie” - Yanna - 127

Muzica: Daniel Alexandrescu; Text: Sebastian Badiu, Constantin Irenne, Sabina Gherescu, Catalina Zanfir, Radu Fornea
Formatia Yanna a luat fiinta in 2006 atunci cand vechea formula “Hora” a suferit o schimbare si alaturi de Sabina Gherescu au venit Aura Pohota si Catalina Zanfir. Fetele sunt “specializate” pe muzica etno cu influente dance si promit ca vor scoate pe piata numai materiale de calitate. Sabia (21 ani) a facut parte din grupul Allegretto cand avea cinci ani, iar in 2000 a absolvit Scoala de Muzica la sectia vioara si pian secundar. Calalina (27 ani) a facut parte din formatia “Double D” timp de patru ani si are numeroase premii la diverse festivaluri de muzica din tara. Inainte de a fii cooptata in fosta trupa “Hora”, Aura (21 ani) dansa in trupa Break Style din Falticeni si canta cu trupa Casei de Cultura a orasului.
“C'est la vie” - Parerea forumistilor pare sa fie la unison. Piesa draguta, dar fara sanse la Eurovision, care a incercat sa combine cat mai multe stiluri pentru a multumi pe toata lumea, dar se pare ca tocmai asta deranjeaza cel mai mult. Prea mult “Ingrid” si prea putina originalitate.

2. “Come This Way” - Zero 126,5

Muzica si text: Marius Moga
Formatia Zero isi are radacinile in fosta trupa rock “Praf in ochi”, mesajul acesteia fiind adresat tuturor celor care s-au saturat sa asculte peste tot aceleasi piese cu mesaj banal si sa vada aceleasi fete dezbracate. Au luat fiinta la inceputul anului 2008, iar noua formula ii are in componenta pe Laur( voce), Papu(chitara), Vladut(bas), Alex ( tobe) si Oxi( platane/sampler). Piesa “Come this way”( Ready For Hardcore) este un featuring cu Marius Moga, mesajul ei fiind acela ca muzica nu are frontiere si creeaza dependenta, contributia “micului Mozart” la aceasta melodie fiind
de 73%, dupa spusele lui Oxi.
“Come this way” - Trupa de acompaniament din emisiunea lui Maruta. Mai au mult de invatat pana prind experienta participarii la un asemenea concurs.

3. “Dragostea mea” - Lucia Dumitrescu - 140

Muzica: Adrian Romcescu; Text: Cristina Stefan
Lucia Dumitrescu si-a mai incercat o data sansa la Eurovision, in 2006, cand s-a inscris cu piesa “I Believe In My Star”, compusa de Laurentiu Cazan. A devenit mai cunoscuta anul trecut, cand a obtinut locul I la interpretare si marele trofeu al Festivalului Mamaia, cu o melodia semnata Laura Stoica. Este originara din Buzau si a participat la pste 40 de festivaluri nationale si internationale. S-au ocupat de pregatirea ei muzicala Marius Teicu si Cornel Fugaru.
“Dragostea mea” - Lucia Dumitrescu, castigatoarea de anul trecut a Trofeului de la Mamaia, isi incearca sansele la Eurovision. Problema e ca s-a prezentat cu o piesa potrivita tot pentru Mamaia, foarte buna s-o asculti pe plaja, dar in nici un caz intr-un concurs international. Faptul ca s-au introdus versuri in limba engleza nu schimba cu nimic tonalitatea.

4. “Dr. Frankenstein” - Master Man (Suedia) - 173 de puncte

Muzica: Henrik Wikstrom; Niklas Edberger; Text: Kent Olsson
Trupa Master Man este formata din doua artiste, Lagaylia Frazier si Anna Sahlene. Lagaylia s-a nascut in Florida si este fiica muzicianului Hal Frazier. Este o cantareata americana de R&B, care s-a indragostit de un suedez si s-a mutat in Suedia in 2001. Este foarte apreciata pentru prestatiile sale live, a participat la mai multe festivaluri de jazz si a colaborat cu Whitney Houston si Jennifer Lopez.
Anna Cecilia Sahlin sau Anna Sahlene s-a nascut in Suedia, la Soderhamn si a debutat in serialul TV “Copiii lui Bullerbyn”, la varsta de 11 ani. A inceput apoi sa cante in formatia Rythm Avenue si a facut backing vocals pentru Carola, care a participat la Eurovision, in trecut. In 2002, a reprezentat Estonia in competitia europeana cu melodia “Runaway”, dupa ce o artista autohtona a refuzat sa cante aceasta piesa. Anna a mai concurat la semifinalele suedeze, in 2006, dar nu s-a calificat. Are o fetita de sase luni, Lily.
“Dr. Frankenstein” - Aduce putin aer ABBA in scena. Orchestratie foarte buna, dupa “reteta” Eurovisionului. Daca ar avea o promovare buna, ar putea avea sanse mari. Pacat ca suntem prea nationalisti, exact atunci cand nu e cazul. In spiritul neos romanesc, piesa nu va trece de publicul roman, pentru ca nu-i asa?... “nu ne vindem tara!”

5. “Fairytale Story” - Nicola - 162,5

Muzica: Andrei Stanoevici; Text: Nicoleta Alexandru
Primul pas important facut de Nicola in domeniul muzical a fost in 1985, cand artista a participat la Festivalul Mamaia. In 1986, intra in grupul Adaggio si sustine numeroase concerte in tara, alaturi de Holograf. Isi doreste o cariera solo, pe care o demareaza in 1988, sub numele de Nicoleta Nicola. In 1992, intra pentru prima data in concursul Eurovision, cu piesa “Balerina”. Avea sa-si mai incerce norocul ani la rand, de inca cinci ori. A sasea oara s-a lasat cu cel mai bun rezultat: a castigat preselectia nationala, cu piesa “Don't Break My Heart”, in 2002, cu care a obtinut locul 10 in finala europeana. In acelasi an, a cucerit locul al doilea la creatie si premiul presei, la Festivalul Mamaia. Anul acesta, concureaza cu o piesa compusa de iubitul ei, Andrei Stanoevici.
“Fairytale story” - Poate ca este singura piesa de substanta, daca le dam la o parte pe cele trimise din strainatate. Nu stim cum va prinde melodia la publicul vestic. Mi se pare prea “selecta” pentru un concurs de televiziune si nici nu poti retine refrenul.

6. “Fight For Life” - Nico - 135,5

Muzica: Radu Marius Alin; Text: Radu Marius Alin
Nicoleta Matei (Nico) s-a facut remarcata prin colaborarile ei de succes cu artisti hip-hop, precum Morometzii sau BUG Mafia. In 1999, ocupa locul al doilea, la sectiunea creatie a Festivalului Mamaia. Albumul sau de debut s-a numit “Gand pentru ei” si a cuprins mai multe compozitii ale sotului cantaretei, Laurentiu Matei. La Eurovision, a mai participat in 2005, cu o piesa in duet cu Mihai Traistariu (“All The Time”). In 2007, intra in concurs cu melodia “Dulce amaruie”, compusa de Costi Ionita. Anul acesta, s-a calificat cu doua piese, “Pe-o margine de lume”, cu Vlad Mirita si “Fight For Life”.
“Fight for live” - Drama lui Nico este ca a multor alte colege de breasla de ale sale. Are o voce extraordinara, experienta, prezenta scenica, dar nu are piese care sa-i puna in valoare macar vocea. Nu-mi place piesa din singurul motiv ca suna ca si cum o alearga cineva pe Nico... sau pe compozitor. Nu-mi dau seama! Destul de controversata pe de alta parte, gurile rele spunand ca piesa circula de mult pe Internet. In orice caz, destul de slabuta piesa.

7. “Follow Me” - VH2 - 131,5 de puncte

Muzica: Mihai Pocorschi; Text: Mihai Pocorschi, Gabriel Cotabita
VH 2 a luat fiinta in martie 2002. Componenta sa actuala dateaza din 2003: Gabriel Cotabita - vocal, Mihai Pocorschi - chitari acustice, vocal, background vocal, Catalin Tuta Popescu - claviaturi, background vocal, Razvan Lupu - tobe, background vocal, Eugen Sonia - bass, Gabriel Golescu - chitari electrice, Catalin Catoiu - percutii. Trupa a lansat patru materiale discografice, intre care doua sunt compilatii, iar la preselectia Eurovision 2008 s-a prezentat cu piesa „Follow me”.
“Follow me” - VH2 sunt artisti de valoare, dar cu piesa asta nu prea au brodit-o. Si-n plus, ce show de televiziune poate prezenta pe scena VH2? Nu cred ca trece de semifinala.

8. “Heaven” - Ana Mardare si Irwin Doomes - 125,5

Muzica: Tudy Zaharescu; Text: Tudy Zaharescu, Irvin Doomes
Concursul Eurovision de anul acesta se pare ca este o rampa de lansare si pentru Ana Mardare (27 ani) care, desi canta de noua ani, spune ca nimeni nu a avut incredere in ea cu adevarat si nu a ajutat-o sa-si faca un nume in muzica. „Realizarea mea cea mai mare a fost albumul , cu piese semnate in majoritate de Tudy Zaharescu. Piesa este dificila, speciala din punct de vedere compozitional, iar corul grandios din spate i-a imprimat un aer aparte. Partenerul meu Irvin Doomes este un om exceptional si i se datoreaza aceasta reusita atat cat mi se datoreaza si mie. Ma bucur enorm ca am reusit si acum abia astept sa ajung la Arena Belgrad. Eurovision este o rampa de lansare pentru oricare artist”, spune Ana Mardare.
“Heaven” - Suna ca o piesa numai buna pentru un bar plin de fum, cu oameni care beau Tequila. Asta-mi inspira. Piesa de atmosfera de bar, cu tenta soul, jazz si Dumnezeu mai stie ce! Nu e de Eurovision deloc.

9. “Love Is All I Need” - Tabasco - 133 de puncte

Muzica: Norbert Kovacs; Text: Norbert Kovacs, Mircea Adrian Piper
Membrii trupei Tabasco, care interpreteaza „Love is all I need”, compozitie a lui Norbert Kovacs, spun ca nu se asteptau sa se califice in semifinale. Formatia s-a infiintat in 2004, la Targu Mures, este formata din sase membri, iar mezinul, care este si vocalist, Mircea Piper Adrian, are numai 17 ani si jumatate.
“Love Is All I Need” - “Nu esti singurul!” a exclamat Horia Moculescu cand a auzit titlul melodiei. Nu am decat un singur comentariu de facut: hai sa ascultam impreuna Maroon 5. Nu o fi copiata, dar seamana mult prea mult

10. “Mas Conmigo” - Viper - 133 de puncte

Muzica: Mihai Alexandru; Text: Viper
Viper este numele de scena al lui Vlad Constantin, student la ANEFS, vicecampion mondial la karate, multiplu campion national la karate juniori, care a facut canto, actorie si jazz dance. In varsta de 20 de ani, cu un atestat de limba spaniola, Viper a reusit sa se califice in semifinalele Eurovision, cu piesa „Mas Conmigo”, compozitie a lui Mihai Alexandru.
“Mas conmigo” Vlad Constantin poate sa se miste bine pe scena, ar putea avea show bun, dar e prea “necopt” pentru a merge la Belgrad. Sa fim realisti! Piesa nu spune nici mult, nici putin. E buna doar pentru show-ul de televiziune din semifinala nationala.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.