La 8 aprilie, ora 19.00, Memento Music organizeaza un eveniment muzical de exceptie pe scena Salii Palatului - recitalul lui Joe Zawinul, concert ce concureaza serios la titlul de evenimentul muzical al anului.

Presa muzicala il numeste "legenda". Un cuvant excesiv de utilizat la ora actuala, insa cel mai adecvat pentru a-l descrie pe compozitorul si virtuozul clapelor Joe Zawinul. La 7 iulie, va implini 73 de ani, o varsta venerabila, la care multi alti muzicieni au renuntat de mult la inregistrari, iar turneele sunt doar amintiri.
Nu este insa si cazul septuagenarului austriac, unul dintre cei mai influenti muzicieni ai secolului trecut, care-si continua neobosit explorarea de noi spatii muzicale.

O legenda a contrastelor

Personalitate marcanta a jazzului modern, considerat de catre criticii de specialitate unul dintre promotorii curentului "jazz-fusion", Zawinul este un personaj aparte al lumii muzicale contemporane nu atat datorita longevitatii sale creatoare, cat prin contrastele care-i definesc inconfundabila personalitate.

Iata doar cateva dintre cele mai "populare" dintre acestea: l S-a nascut in Austria, unde a studiat pianul clasic la Conservatorul din Viena, dar a debutat si s-a impus in Statele Unite, fiind detinatorul a nu mai putin de 21 de titluri de "the best keyboard player in jazz" acordate de prestigioasa publicatie de jazz "Downbeat" l Este un maestru al clapelor, fascinat insa de ritm si percutie (de altfel, austriacul credita intr-un interviu ideea ca este inventatorul beatului hip-hop: "Daca ascultati percutia pe albumul '125thStreet Congress>> - Weather Report, 1973 -, veti descoperi ca acest beat este originalul 'hip-hop beat>>. Peter Erskine obisnuia chiar sa-i spuna 'Zawa beat>>") l A fost nominalizat ca unul dintre pionierii utilizarii pianului electronic (inca din anii '60), dar este de parere ca "astazi este implicata in muzica prea multa tehnologie". Ca o incununare a tuturor acestor contradictii aparente, Zawinul, ale carui incursiuni profunde in muzica afro-americana au avut un mare impact, tara sa de adoptie, Statele Unite, i-a acordat titlul de "cel mai mare muzician alb negru in viata".

47 de ani de muzica

Austriacul Joseph Zawinul a parasit Batranul continent in 1958, cand a castigat o bursa de studii muzicale la Berklee. La care a renuntat dupa scurt timp, deoarece descoperise jazzul, "muzica sufletului sau", si i se oferise oportunitatea de a se alatura orchestrei trompetistului Maynard Ferguson. Colaborare ce nu a durat insa decat sase luni, in acelasi an austriacul devenind pianistul interpretei de jazz Dinah Washington. Doi ani mai tarziu, in 1961, Zawinul se alatura cvintetului condus de legendarul saxofonist Julian "Cannonball" Adderley. Alaturi de care ramane timp de noua ani, perioada prolifica in care invata extrem de multe despre jazz si compune numeroase piese (printre care si hitul "Mercy, Mercy, Mercy", care accede pe pozitia 11 in topul "Pop Charts 1967" realizat de revista "Billboard"). Spre sfarsitul decadei '60, Zawinul colaboreaza cu o alta legenda a jazzului, Miles Davis, pe "In a Silent Way" si mai ales pe discul considerat un reper esential al jazzului modern, "Bitches Brew".

In 1970 austriacul pune, impreuna cu saxofonistul Wayne Shorter (o "mai veche cunostinta" din perioada colaborarii cu Maynard Ferguson) si basistul ceh Miroslav Vitous, bazele celui mai important grup de jazz-fusion din istorie (ceva mai tarziu, in componenta avea sa apara si fenomenalul basist Jaco Pastorius). 15 ani mai tarziu, dupa 17 albume si trei Premii Grammy, Zawinul si Shorter se despart, austriacul infiintand Weather Update, transformata cateva luni mai tarziu in Zawinul Syndicate, grup multinational cu ajutorul caruia exploreaza de la rock progresiv pana la etno si folk, toate mulate pe conceptia inconfundabila a sintetizatoarelor sale (o pasiune de o viata, care s-a transmis si fiului sau, Ivan, coproducator pentru albumele tatalui).

Activitatea sa muzicala, reputatia de artist formator de muzicieni de elita, a facut ca de-a lungul anilor alaturi de Zawinul sa se afle nume de rezonanta ale jazzului modern, precum: Salif Keita, Airto Moreira, Alex Acuna, Trilok Gurtu, Dom Um Romao, Carlos Santana si multi altii. In concertul pe care il va sustine vineri seara la Sala Palatului, Joe Zawinul ii va avea alaturi pe Sabine Kabongo - vocal, Alegre Coreea - chitara, Linley Marthe - bas, Nathaniel Townsley - tobe si Jorge Bezerra - percutie si vocal.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.