Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii si printul Philip, care isi vor sarbatori maine nunta de diamant, formeaza un cuplu deosebit, al carui mariaj de poveste s-a transformat progresiv intr-un "parteneriat" loial si, in multe privinte, derutant.

Cand printul Philip de Grecia si-a intalnit pentru prima data verisoara, printesa Elizabeth, in 1939, el avea 18 ani, ea 13. Viitoarea regina, careia i se spunea inca "Lilibet", a povestit mai tarziu ca s-a indragostit de baiatul inalt, blond, cu ochi albastri. Pe de alta parte, el nu a spus niciodata daca a simtit la fel.

"A fost atractia contrariilor: ea este serioasa, timida, introvertita, el este extrovertit, iubeste oamenii si relatiile sociale, are umor. Se completeaza", afirma Marc Roche, autorul unei biografii al lui Elizabeth a II-a intitulata "Ultima Regina".

Nunta, oficiata in 20 noiembrie 1947 la abatia Westminster din Londra a avut note de poveste pentru britanicii traumatizati inca de razboi. Cuplul s-a instalat apoi in Malta unde Philip, locotenent in Marina, incepe o cariera promitatoare.

Destinul celor doi s-a accelerat brusc in 1952, odata cu moartea prematura a regelui George al VI-lea. La 25 de ani, Elizabeth urca pe tron. Philip devine print consort, duce de Edinburgh, si intra definitiv in umbra sotiei sale. Philip a trebuit sa renunte la ambitiile sale profesionale si chiar la numele sau, Mountbatten, considerat prea german de premierul de atunci, Winston Churchill.

De-a lungul deceniilor, ducele de Edinburgh si-a gasit locul in aceasta uniune asimetrica: protector al unor asociatii umanitare, tata de familie, sustinator si aliat al suveranei, comenteaza NewsIn.

"Printul Philip este singurul om din lume care o trateaza pe regina ca pe o simpla fiinta umana", a declarat secretarul privat al lui Elizabeth, Lord Charteris. "Este singurul care poate sa isi permita acest lucru. Si oricat de ciudat ar parea, cred ca ea apreciaza acest lucru", a adaugat secretarul.

Elizabeth are acum 81 de ani, iar printul Philip 86. Pentru Lady Penn, prietena a reginei, cei doi "sunt prieteni buni, iar acesta este secretul lor".

Totusi, obligatiile fiecaruia dintre ei ii determina sa duca vieti adesea separate, aproape paralele. Iar cand in 1982 un dezechilibrat a reusit sa intre in camera reginei, nu atat problema securitatii, cat descoperirea ca ea nu doarme cu printul a generat un scandal, aminteste NewsIn.

Zvonuri care nu au fost dovedite niciodata i-au atribuit ducelui de Edinburgh numeroase aventuri galante, in special in anii '50. Pe de alta parte, suverana "nu s-a uitat niciodata la altcineva", a marturisit una dintre verisoarele ei,


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.