In perioada 7-9 aprilie, organizatorii festivalului TMBase, cu prijinul British Council Timisoara si al Consiliului Local Timis, prezinta cea de-a doua editie a "atelierului de muzica electronica din Romania", intitulat "TMBase Music Workshop", un eveniment ce propune, pe langa discutii interesante despre starea actuala a miscarii electro din tara, si doua nopti albe de party la care vor participa invitati de marca din Romania si Marea Britanie.

Daca la editia inaugurala, desfasurata anul trecut, invitatul "vedeta" a fost Jay Cunning, de aceasta data, vedeta incontestabila este dj Vadim (Ninja Tune si Jazz Fudge).

Alaturi de dj Vadim (Andre Gurov), invitatii TMBase Music Workshop 2005 sunt: JFB (campionul Vestax din Marea Britanie), producatorul britanic Smithmonger (TCR, Fingerlickin), dj-ul maghiar Keyser si veteranul trupei Suie Paparude, Michi.

Evenimentul va fi deschis joi, 7 aprilie, de la ora 18.00, la Club 30 din Timisoara, cu dezbaterea pe tema "Producatorul live - noul dj", moderata de Michi (Suie Paparude).

O data cu cea de-a doua zi a evenimentului, incep si petrecerile din Club No Name. Astfel, dupa cele doua sesiuni de discutii: "Unde, cand si incotro" (16.30, moderator Zoli Varga) si "Productia, al cincilea element" (18.15, moderatori dj Vadim si dj Keyser), de la Club 30, fanii muzicii electro sunt invitati la party, de la ora 22.00 (Club No Name), vedetele serii fiind Turntable Science (dj Dox, dj Undoo si dj FaiboX), dj Vadim, dj Keyser si Cojira& Kosak (din Bucuresti).

Cea de-a treia, si ultima zi a festivalului (9 aprilie), se va desfasura dupa acelasi scenariu: doua sesiuni de discutii la Club 30 - "De la antipozi la Londra, o perspectiva a scenei de breaks" (16.30, moderator Smithmonger) si "Turntable-ism, intre arta si tehnica" (18.15, moderator JFB) - si party in No Name, de aceasta data cu Michi (Suie Paparude), Smithmonger si JFB.

Rolul acestui atelier este de a aduce impreuna incepatori si avansati din intreaga tara pentru a aborda diverse aspecte artistice, creative, promotionale, sociale sau tehnice care, ulterior, ar trebui sa se concretizeze atat in realizarea unor proiecte comune ale muzicienilor romani si straini, cat si in creatii de calitate, comparabile cu cele ale moderatorilor invitati. Interesant este ca la cele cinci sesiuni de discutii, de la Club 30, accesul publicului este liber.

Andre Gurov - un "client" fidel al rapperilor americani

Povestea dj-ului de origine rusa care a cucerit scena mondiala a muzicii electronice a inceput in Marea Britanie, in anul 1995, o data cu aparitia pieselor "Abstract Hallucinating Gases" si "Headz Ainīt Ready", lansate la propriul label Jazz Fudge. Spre sfarsitul aceluiasi an, Vadim semneaza un contract cu casa de productie Ninja Tune si pregateste LP-ul de debut intitulat "USSR Repertoire" (1996).

Trei ani mai tarziu, dj-ul pleaca in doua turnee internationale alaturi de rapperii americani Swollen Members si Company Flow. Aceste turnee culmineaza cu lansarea albumului "USSR: Life From The Other Side", ce contine colaborari cu The Scratch Perverts, Iriscience (Dilated Peoples) sau Blade. Albumul se vinde ca painea calda peste Ocean gratie hitului "Your Revolution" (feat. Sarah Jones), interzis la radio din cauza mesajelor politice explicite. Acest hit ii aduce lui dj Vadim peste 200 de concerte in 24 de tari.

Ajuns in topul scenei mondiale electro, Vadim inregistreaza colaborari atat cu grei ai hip-hop-ului, precum: The Roots, Pharcyde sau Public Enemy, dar si cu artisti din alte genuri muzicale cum ar fi: Kraftwerk, Morcheeba sau Paul Weller, nume alaturi de care concerteaza in toata lumea, cel mai mare eveniment fiind Moscow Street Ball Festival (la care au asistat 40.000 de spectatori). Pe langa activitatea muzicala intensa, dj Vadim a fost prezentatorul emisiunii "Around The World In Eight Relays", difuzata la BBC, cu care a obtinut o nominalizare la premiile Sony.

Cam asa arata, pe scurt, cartea de vizita a "greului" celei de-a doua editii a TMBase Music Worshop 2005, pe care il veti vedea la Timisoara vineri, 8 aprilie, la 18.15 in Club 30, si seara, dupa ora 22.00, in Club No Name.