Cristian Nitulescu este redactor-sef la stiri interne TVR. Citeste 500-1.000 de stiri pe zi. Acuzat de: cenzura si pesederizare a jurnalelor. Pe un salariu de doua-trei ori mai mic decit o pozitie similara la o televiziune comerciala, o treime de apartament si o Supernova.

De ce cenzurezi, ba?
Ce inseamna cenzura? Se uita cineva pe ce scrii? Cind se uita, iti mai schimba vreo formulare? Asa se intimpla si aici. E imposibil sa existe cenzura in Romania, in 2005.

De ce?
Cenzura inseamna impunerea vointei cuiva impotriva vointei altcuiva, or, toate deciziile editoriale, toate propunerile de subiecte si discutia de subiecte sint publice. Sintem o echipa. Nu a fost si nu este absolut nimic "pe sub masa".

Stiri prea pozitive cu PSD
Noi, ca echipa de stiristi, avem cea mai dificila pozitie din piata. Daca o stire "nu merge perfect pe ata", tipa cineva. Stirea trebuie sa mearga in echilibru perfect fata de temele ei divergente. De ce tipa? Televiziunea e publica.

Presa scrisa cu scandaluri, "cateleli", TVR cu surdina
Ce surdina? Intr-un ziar intra 100 de stiri. In Jurnalul principal nu intra decit 25 de stiri. Iti pui intrebarea, fiind platit din bani publici, ce dau pe post, ce-l intereseaza pe omul care ma plateste? Daca accept ideea ca omului trebuie sa-i ofer informatie, nu trebuie s-o comentez. Am incercat sa deschidem robinetul cu "cateleli". Ni s-a reprosat ca facem tabloid. Pe de alta parte, informatia fara scandal duce la scaderea audientei. Vrei audienta? Ti se spune: tabloidizati? Stirile TVR au pozitia cea mai delicata din presa.

Nitulescu-omul PSD
Se spunea ca sint parasutat de Dincu. Lucrez din ’90 in TVR. In stiri din ’95. Am dat nu stiu cite concursuri profesionale. Nu l-am cunoscut niciodata pe Dincu, stiu cine a fost. Nu-l cunosc nici pe Turcan, omul care este inlocuitorul lui Dincu. Eu, personal, nu cunosc nici un PSD. Nu m-am vazut fata in fata cu nici un pesedist. Nu cunosc nici un liberal, nici un pedist, nici un pesedist.

Telefoane
Da, primesc de la directorul directiei Stiri Sirb si, cind lipseste Sirb, primesc de la directorul TVR Nicolau. De ce? Mi-a dat informatii culturale, dar nu mi s-a spus: "Baga stirea asta ca, daca nu, iti iau gitul!"

Revoltele stiristilor
Miza aici e alta. Unor stiristi li s-a trezit clauza de constiinta intre tururile de scrutin. Toti, cu exceptia a doi dintre ei, au venit in TVR in 1997-2000. Toate observatiile lor sint niste aberatii. Am fost anchetat cu lunile. In concluziile Comisiei de etica sint niste bazaconii: Sanda Taranu, Despina Neagoe si C.V. Tudor au dat telefoane pentru stiri pozitive pentru PSD. Daca cineva poate crede ca C.V. Tudor si Sanda Taranu fac acest lucru, nu e normal. Toate aceste lucruri pot fi demontate profesional. Repros: Basescu nu a fost pe post in ziua alegerilor. Or, Basescu a fost de dimineata pina seara.

Revolta iarasi
Exista aproape 90 de redactori. A venit vreunul la mine sa spuna: "Nitulescu, esti bou! Nitulescu, nu stii meserie!". De la 9 dimineata la 9 seara sint aici. Am lucrat de zece ani stiri, cunosc stirile ca pe propriul buzunar. Stiu ca pozitia mea este cea mai sensibila din presa. De ce sef stiri interne?
Am pasiunea stirilor. Am trait momente unice. Ai vazut vreodata un autobuz infipt la etajul trei, intr-un bloc? In autocar, 45 de cadavre. Eram in ’99, cutremurul din Turcia. Ai vazut vreodata o strada ca si taiata cu ferastraul care merge spre mare si strada cu felinare si acoperisuri cu tot continuind pe sub apa?

De ce?
Nici orgoliu, nici ambitie. "Orice demantelare e un act vitupireic de origine viscerala sau bovarica." •


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.