Ultima zi de lucru a avut loc ieri, in Biserica "Sf. Spiridon Nou" din Capitala

La Biserica "Sfintul Spiridon Nou" din Capitala a fost, ieri, nunta mare. Sergiu Nicolaescu a poposit aici pentru ultima zi de filmare, alaturi de actorii si echipa tehnica de la filmul "15".

Biserica "Sfintul Spiridon Nou" arata ca o catedrala. Picturile sfintilor de pe pereti si moastele Sfintului Spiridon, asezate pe un piedestal sculptat, vegheaza din umbra o nunta din vis. Din vis, pentru ca, in filmul "15", pregatit de regizorul Sergiu Nicolaescu, nunta se petrece doar inchipuirea personajului principal.
Figuranti imbracati de sarbatoare, femei coafate si machiate ca de nunta, barbati galanti - cu totii asteapta cu emotie inceperea ceremoniei. Nicolaescu e la costum si cravata si poarta pe deasupra o haina de piele. In jurul lui sint doua camere, un monitor si vreo sase proiectoare. Comanda cu fermitate: "Stop. Vreau liniste acum". Toata lumea amuteste.

Un film dur. "Ca si viata"

Filmul surprinde momentul revolutiei din 1989, apoi face un salt de 15 ani, in 2004. O jurnalista din Franta, de origine romana, interpretata de Maia Morgenstern, vrea sa afle adevarul despre Revolutia Romana. Ii intervieveaza pe Ion Iliescu si Traian Basescu, care isi interpreteaza propriile personaje.
"Basescu este omul anului 2004,", spune Nicolaescu. "Iar peste Ion Iliescu si tot ce a insemnat el in "89 nu se poate trece. Acesta e adevarul, ne place sau nu", adauga regizorul. Filmul e dur, mai spune el. "Ca si viata. De la Revolutie. Si de la 15 ani de la Revolutie".

Mihaela Radulescu neaga conflictul cu Daniela Nane

Regizorul, echipa tehnica si figurantii asteapta actorii principali, care se schimba si se machiaza in rulotele de afara. Pentru ca acestia intirzie, Nicolaescu se uita nerabdator la ceas. "Spuneti-le sa vina mai repede", spune scurt regizorului secund.
Mirii, intruchipati de Ioana Moldovan si Cristi Iacob, sint insotiti de doua prietene, interpretate de Mihaela Radulescu si Daniela Nane. Mireasa poarta un copil in brate. Mihaela si Daniela se poarta firesc una cu cealalta, chiar daca presa a vorbit despre "paruiala" dintre cele doua. "Nu exista, draga, nici un conflict", spune Mihaela Radulescu. "A facut presa tam-tam de aiurea. O sa dau in judecata vreo doua publicatii pentru calomnie".

In fata altarului se afla o iesle cu statuete din lemn, care da un iz catolic atmosferei, si un brad impodobit. Elementele de decor au fost folosite si la scena botezului filmata in catedrala de la Timisoara.
Preotii din scena sint interpretati chiar de parohii de la Sf. Spiridon.
Parintele Marius Cojocaru e inalt si voinic, cit un munte de om, dar cu un zimbet cald si deschis. "Sint si eu emotionat, nu am mai facut asa ceva pina acum", marturiseste el. Preotii participa la filmari la ordinul patriarhului Teoctist, care e bun prieten cu Sergiu Nicolaescu, si nu sint remunerati pentru rolurile lor.

Nicolaescu mai are nevoie de bani

"Imi mai trebuie un miliard si jumatate ca sa termin filmul asta, am facut o cerere la Ministerul Culturii sper sa si obtin acesti bani", spune Nicolaescu. Pina acum, filmul a costat noua miliarde si jumatate.
"Nimeni nu stie mai multe decit mine despre Revolutie, am fost acolo, am scris cinci carti, m-am documentat serios", spune regizorul.

"Ai intrat la apa"

Scenograful Radu Corciova a impartit tricouri echipei. Pe al lui scrie "Sint un sef bun". Tricoul Ioanei Moldovan poarta mesajul "Mama, ce mama esti", pentru ca actrita a trebuit sa joace rolul unei gravide. Pe tricoul Mihaelei Radulescu scrie "Ai intrat la apa", pentru ca vedeta s-a aruncat in Bega in timpul filmarilor de la Timisoara. Interpretul rolului principal, Cristi Iacob, a primit un tricou cu inscriptia "Esti "baiat bun"".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.