Filmul, despre un patron de ziar avid de putere si cu aspiratii politice, este unul dintre cele mai apreciate din istorie, ceea ce sporeste valoarea statuetei, a spus Leila Dunbar de la Sotheby's.

Statueta Oscar are un trecut aproape la fel de intortocheat ca si protagonistul filmului, Charles Foster Kane. Premiul era considerat pierdut pana cand a aparut la o alta licitatie de la Sotheby's din 1994, dupa ce fusese pastrat in secret de un cineast din Los Angeles care a lucrat la un moment dat cu Welles si l-a primit de la regizor ca plata.

Fiica cea mica a lui Welles, Beatrice, a dat in judecata casa de licitatii si pe cineast si a obtinut, intr-un final, statueta. Cand aceasta a incercat s-o vanda, la randul ei, Academia Americana de Film, care acorda trofeele in fiecare an, a dat-o in judecata in incercarea de a nu permite intrarea statuetelor Oscar pe pietele comerciale. Totusi, fiica lui Welles a castigat procesul si a vandut statueta in 2003 fundatiei Dax, un grup non-profit din Los Angeles care sprijina numeroase actiuni din domeniul educatiei sau sanatatii. Aceasta fundatia scoate acum din nou, Oscarul la licitatie.

Reprezentanta casei Sotheby's a spus ca Oscarul castigat de Welles are o valoare cu atat mai mare cu cat foarte putine filme clasice mai exista pe piata, comenteaza NewsIn.

In 1999, Oscarul obtinut de "Pe aripile vantului", pentru Cel mai bun film, s-a vandut cu peste 1,5 milioane de dolari, iar statueta primita de Vivien Leigh, pentru Cea mai buna actrita, distinctie acordata pentru rolul din acelasi film, a adunat peste 550.000 de dolari.