"Nu ma consider o femeie de afaceri", a declarat oprah Winfrey in 2002. Ei bine, revista Forbes considera exact opusul, ea figurand pe lista celor mai bogate personalitati inca din 1995.

Supravietuitoarea abuzata in copilarie s-a ridicat singura din saracie, ajungand sa fie cunoscuta in intreaga lume dupa prenume si sa conduca un imperiu media de un miliard de dolari.

Oprah Gail Winfrey s-a nascut in Kosciusko, Mississippi pe 29 ianuarie, 1954, rezultat al "unei escapade de-o zi sub un stejar", dupa cum glumea Oprah. Mama ei, camerista cu jumatate de norma, avea 18 ani, iar tatal ei 20.

Primii ani ai copilariei i-a petrecut la ferma bunicii sale in Mississippi, dupa care a mers sa stea in Milwaukee, Wisconsin, alaturi de mama sa singura, care se zbatea sa supravietuiasca cu ajutorul venit din programul social Welfare. Avea doar 9 ani cand a fost violata de varul sau, adolescent. in urmatorii 5 ani ea mai fost molestata de alti trei barbati, toti prieteni de familie. Prima parte a adolscentei sale a stat sub umbra acestor evenimente. Fata isteata cu ochelari devine rebela, fuge de acasa si fura - comportament care ar fi condamnat-o la inchisoare daca nu ar fi luat-o tatal ei in grija. Tatal ii ofera o educatie disciplinara, plina de grija afectiva, ii interzice sa poarte fuste scurte sau sa-l denumeasca obraznic "tataie". Astfel, tanara se indreapta, ajungand din delincventa o eleva eminenta.

In scurt timp, devine cea mai populara eleva a liceului din Nashville, nu neaparat pentru rezultatele excelente sau din cauza ca participa la concursul de Miss Afro-Americana cat pentru caracterul de luptatoare de care da dovada.

A castigat o bursa de merit la Universitatea de stat din Tennesse in 1971 si este licentiata in dictie si dramaturgie.oprah-3.jpg

La 19 ani, inca din perioada studentiei, Oprah s-a angajat ca prezentatoare la un post local de televiziune. Prezenta noaptea, devenind prima persoana de culoare si prima femeie care a fost angajata ca prezentatoare de stiri in Nashville. in 1976 prezenta stirile de seara la postul de telviziune din Baltimore, dar, dupa ce a izbucnit in plans, in timp ce prezenta stiri morbide, a realizat ca genul de jurnal pe care-l prezenta nu e pentru ea. in schimb, a semnat contractul pentru o emisiune de dimineata. 7 ani mai tarziu s-a mutat in Illinois, iar cariera ei s-a confirmat odata ce emisiunea AM Chicago a devenit The Oprah Winfrey Show.

De-odata, femeia de 30 de ani il intrecea in popularitate pe veteranul show-urilor, Phil Donahue. Provinciala, isteata, Oprah era un produs nou, nemaiintantanlit in televiziune pana atunci. in septembrie 1985, The Oprah Winfrey Show s-a lansat pe plan national si a depasit in rating emisiunea rivala, Donahue. Showul ei aborda o imbinare de probleme sociale de la conflicte in familie la rasism.

In acelasi an, Hollywood-ul i-a batut la usa. Producatorul Quincy Jones a remarcat-o si i-a cerut lui Steven Spielberg sa ii acorde un rol in pelicula The Color Purple. Debutul in forta si convingator i-a adus o nominalizare la Oscar pentru cea mai buna actrita in rol secundar, in 1986. De-a lungul carierei in televiziune, ea a continuat sa joace si in filme.party6.jpg

La inceputul anilor '80 , a cunoscut iubirea vietii ei, Stedman Graham, un bine-cunoscut consultant de management si marketing. Dupa o relatie de 20 de ani cu acesta, ea a acceptat cererea lui in casatorie.

Daca in cariera a stiut urmeze doar un trend ascendent, cand a venit vorba de fizicul ei a avut parte si de urcusuri si de coborari - evident in greutate. De cele mai multe ori a pierdut batalia cu ele, dar lupta ei cu kilogramele nu a facut insa altceva decat sa o apropie cat mai mult de public.

Public de care nu a dus lipsa niciodata. Emisiunea ei e cel mai bine cotat talk-show din istoria televiziunii. A castigat zeci de premii Emmy, a ramas talk-show-ul numarul 1 pentru 18 sezoane, e difuzat in 121 de tari si este urmarit de 49 de milioane de telespectatori doar in America. in plus, in jurul lui a construit o adevarata industrie.

A demonstrat ca se poate descurca in media si fara camerele de luat vederi, in anul 2000 lansand publicatia lunara "The Oprah Magazine", publicatie care are in momentul de fata un tiraj de doua milioane de exemplare, depasind pana si celebrul "Vogue". Nu s-a oprit aici si in 2004 a lansat si o revistp de design interior, pe care a numit-o "O at Home". La asa nume, nu e de mirare ca site-ul ei e unul dintre cele mai vizitate portaluri, dedicate publicului feminin, din lume, strangand lunar aproximativ trei milioane de vizitatori.

Practic, acum, cand spui Oprah, nu spui decat ca nu existe limite. Unde poate ajunge un astfel de om? Daca vrei sa raspunzi la aceasta intrebare tinand cont de capitolul financiar atunci e limpede: topul miliardarilor intocmit de publicatia Forbes. si nu a tras cu dintii sa faca avere. Dovada clara ca nu a uitat de unde a plecat e atitudinea filantropista. Un invitat clasic al evenimentelor caritabile, infiintatorul a doua organizatii filantropice, Oprah doneaza 10% din castigurile anuale unor cauze nobile.

Pare o poveste clasica desprinsa din clasicul “vis american”. Dar e mai mult de atat. Oprah si-a dedicat intotdeauna succesul femeilor afro-americane, care au trebuit sa lupte pentru a se face auzite. Oprah e o poveste, dar e o poveste care nu incepe cu a fost odata ca niciodata, ci simplu, cu astazi si nu poate avea decat un final: va continua...


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.