"Este una dintre cele mai frumoase case din Bucuresti si se vede ca e locuita de artisti. Mobilata in stil frantuzesc, plina de «vechituri», dar vechituri grele, locuinta face parte din patrimoniul national".

Asa isi descrie politicianul si artistul Madalin Voicu casa copilariei. A locuit in ea pana la 40 de ani, cand s-a mutat, impreuna cu noua familie. Dar se intoarce zilnic "la origini". Casa in care s-a nascut il atrage ca un magnet.

"Tot ce vedeti aici face parte din lumea mea. Aici m-am nascut, aici am crescut si, chiar daca de 15 ani locuiesc in alta parte, mi-am format un tic sa ma intorc zilnic acasa. Nu pot sa parasesc cuibul, e ca o radacina a eu-lui meu. si cand ma intorceam din strainatate, primul lucru pe care il faceam era sa dau pe aici", se destainuie Madalin Voicu.

Imobilul a fost construit in 1913 si a rezistat fara probleme tuturor cutremurelor. Bunicii i-au facut o parte din mobila pe comanda, in stil frantuzesc, specific acelor vremuri. Amenajarea de acum aproape 100 de ani nu s-a schimbat nici azi.

"Si daca muti o scrumiera dintr-o parte in alta, mama observa. Casa aceasta e o amprenta culturala a perioadei trecute, e ca un muzeu in care, daca intri, vezi cultura Romaniei de la sfarsitul secolului XIX, inceputul secolului XX. De fapt, tot cartierul e foarte elegant, pe moda frantuzeasca", explica artistul.

Trei dormitoare, un mic salon pe stil baroc, o sufragerie cu biblioteca, baie si bucatarie, aceasta este organizarea de la parterul casei. O casa desprinsa, parca, dintr-o alta lume. Tablouri de-ale pictorilor romani sau olandezi, icoane pe sticla, oglinzi venetiene sau englezesti, obiecte de arta, colectii de cutii si de cositoare adunate din toate colturile lumii, plus mobila veche, din lemn masiv asezata, elegant, de-a lungul peretilor inalti, toate acestea dau casei un parfum aparte. "E o casa in care se vede ca au locuit artisti. E oglinda familiei, a educatiei".

Madalin Voicu a plecat atunci cand s-a insurat. Mama si sora au ramas. Dar asta nu inseamna ca a parasit "cuibul". "Locuinta actuala e una moderna, pentru ca eu sunt un om usor adaptabil, flexibil. Eu dorm si in picioare, oricum. O singura conditie am: sa fie camerele inalte, aerisite, luminoase. Sufar de claustrofobie, tavanele trebuie sa la cel putin trei metri si jumatate de podea. imi plac si locuintele moderne, daca sunt amenajate cu bun-gust, fara a expune kitsch-uri", adauga Madalin Voicu.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.