Actrita Angelina Jolie a vizitat ieri Irakul si a facut apel la comunitatea internationala sa sprijine milioanele de oameni nevoiti sa isi paraseasca domiciliile din cauza razboiului si a violentelor, potrivit Reuters.

Jolie a vizitat peste 20 de tari de cand a devenit, acum sase ani, ambasador al bunavointei din partea Natiunilor Unite, si se ocupa de refugiati. Actrita a vizitat o tabara ce gazduieste 1.200 de refugiati irakieni si a petrecut ore intregi discutand cu irakienii, care traiesc acum in Damasc.

"Am venit in Siria si Irak pentru a atrage atentia asupra crizei umanitare si a indemna guvernele sa isi mareasca sprijinul pentru UNHCR (Inalta Comisie pentru Refugiati a Natiunilor Unite - n.r.) si a partenerilor", a spus Jolie intr-o declaratie. "Este esential ca actuala dezbatere despre viitorul Irakului sa includa planuri care se sa se refere la consecintele umanitare cu care sunt confruntati acesti oameni."

Peste 4,2 milioane de oameni si-au parasit casele din Irak, unde violenta e inca prezenta, la mai bine de patru ani de cand fortele militare americane au invadat tara si au rasturnat regimul dictatorului Saddam Hussein.

UNHCR si Crucea Rosie irakiana estimeaza ca peste 60.000 de irakieni sunt dezradacinati in fiecare luna, cei mai multi dintre ei alegand sa paraseasca zonele mixte din punct de vedere etnic, informeaza NewsIn.
Mai bine de doua milioane de oameni au fost stramutati in alte regiuni din Irak, iar alte 1,4 milioane se pare ca au ajuns in Siria, care si-a deschis granitele pentru refugiati. Iordania estimeaza ca in tara exista intre 500.000 si 750.000 de irakieni.

Pana acum, UNHCR a adunat 223 milioane de dolari in ajutoare si i-a rugat pe cei doritori sa doneze fonduri pentru ca 150.000 de copii irakieni sa poata merge la scoli din tarile vecine, unde familiile lor s-au refugiat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.