Alice Cooper, "taticul rockului", va concerta pentru prima oara in Romania, in cadrul B'ESTIVAL, pe 1 iulie. Acesta povesteste despre noul show pe care il are pregatit pentru Romania, despre relatia sa cu Iadul si despre cum golful a reprezentat salvarea sa de dependenta de alcool.

Alice, esti pentru prima oara in Romania. Spune-ne - show-ul tau va fi diferit decat cele pe care le sustii in locuri prin care-ai mai fost? Ceva special pentru un public nou?

Vom face peste 90 de show-uri in acest turneu, cred ca vor fi 92, si fac acelasi spectacol de fiecare data, nu conteaza ca suntem intr-o sala de teatru sau la un mare festival outdoor.

De fiecare data cand ies pe scena incerc sa fac o noua productie teatrala. De fapt eu am inceput acest gen de spectacole, nimeni nu facea asta inaintea mea; mi se pare intotdeauna amuzant sa realizam un nou show.

Pe cel de acum nu l-am mai facut niciodata, e nou. Incepem in America de Sud, de acolo plecam in Europa, veti vedea asadar ceva nou din partea noastra.

Asadar, chestiile care-au facut faimoase spectacolele tale - ghilotina, scaunul electric, serpii vor fi prezente la Bucuresti?

Veti vedea ceva ce nu am facut in Europa de ceva timp, nu vreau sa va spun despre ce va fi vorba, dar un lucru e sigur: tot ceea ce-l face pe Alice Cooper sa fie Alice Cooper va fi acolo. Toate hiturile, personajul Alice Cooper, decorurile - totul. Alice Cooper sustine fiecare concert ca si cum acela ar fi ultimul sau concert, asa incat fiecare show e plin suta la suta de energie.

Presupun asadar ca vei purta machiaj.

Da, Alice nu iese pe scena fara machiaj.

Am citit ca-ti place sa fii in legatura cu fanii tai. Daca cineva doreste sa faca o poza cu tine, sau iti cere un autograf, foarte rar refuzi asta. Sunt totusi artisti deranjati de astfel de cerinte. Ai avut intamplari neobisnuite cu fanii tai?

Daca eu sunt la Bucuresti, si ma plimb pe strada, ies sa vad in oras, pentru ca nu-mi place sa stau in hotel, vreau sa ies sa vad orasul, sunt foarte public. Ies, si daca ma plimb cu fiica mea, cu un prieten, cu bassistul sau cu chitaristul meu, si daca cineva ma recunoaste, ei bine, da - dau autografe, facem si o fotografie. In fond, ei sunt cei care vin la concerte, imi cumpara CD-urile, asa incat ar trebui sa fac intotdeauna asta. Consider ca fanii mei imi sunt si prieteni, asa incat ii tratez ca pe niste prieteni. Cu toate astea sunt insa povesti nebune intotdeauna. Am probleme cu fanii mei doar atunci cand sunt atat de beti incat nici macar nu stiu ce fac, asa incat incerc sa-I evit. Nici macar nu-si vor aminti a doua zi ca au stat de vorba cu mine.

Asadar, fanii din Bucuresti vor avea sansa sa faca poze cu tine, sa obtina un autograf?

Cu siguranta! Nu voi sta in camera mea de hotel, voi iesi, insa nu stiu pe unde ma gasiti, caci nu stiu nimic despre oras.

E adevarat ca te vei afla pentru prima oara pe aceeasi scena, in aceeasi seara, alaturi de Marilyn Manson? Care e relatia dintre voi?

Ei bine, nici macar nu-l cunosc pe Marilyn Manson. Nu l-am intalnit niciodata. Cred ca intr-un fel l-a recreat pe Alice Cooper pentru generatia sa, insa cu o muzica diferita. Marilyn canta un fel de industrial, in vreme ce Alice canta rock clasic. Cred ca ambele show-uri sunt foarte bune, va fi foarte interesant pentru noi. Cred ca trebuie sa plecam mai devreme, pentru ca avem de cantat altundeva a doua zi, asa incat cred ca vom canta inaintea lor si imediat ce terminam ne facem bagajele si plecam. Sper totusi sa apuc sa vad cate ceva din show-ul lui. Nu l-am intalnit niciodata, dar cred ca face foarte bine ceea ce face. Ii stiu pe toti membri trupei sale, pe el insa nu il cunosc. Sunt unul dintre oamenii pe care i-a vazut atunci cand s-a apucat de cantat, cred ca l-am influentat.

O intrebare mai putin serioasa acum - daca te-ai afla la poarta Iadului, iar in fata ta ar fi Marilyn si Diavolul, pe cine ai impinge inauntru mai intai?

Pai cred ca Diavolul a fost deja acolo, nimic nou pentru el, asa ca ? cred ca nu as impinge pe nimeni acolo, singer sa fiu. Cred ca iadul chiar exista si e un loc in care chiar n-ai vrea sa fii. Uneori il facem un loc de senzatie, il idealizam: "Va fi un loc in care ne drogam cu Jim Morrison, samd". Bibilic, e cel mai groaznic loc in care ai putea sa fii, pentru totdeauna. Asa incat nu as trimite pe nimeni acolo. Am scris mult despre iad, ca o avertizare - incerc sa-l fac sa para ca cel mai groaznic lucru care ti se poate intampla.

Alice - ai o cariera lunga in spate. Cum ai reusit sa rezisti in aceasta lume atat de dinamica a show biz-ului? Vreun sfat pentru tinerii muzicieni?

Da, le spun oamenilor 2-3 lucruri care te vor ajuta sa mergi mai departe. Indiferent de zona muzicala in care te-nvarti, trebuie sa scrii cantece bune, nu poti sa scoti doar mizerii. Cantecele bune au tinut in viata Rolling Stones, David Bowie, Alice Cooper, Aerosmith, Ozzy Osbourne. Daca te uiti in urma - toti au facut piese mari si toti sunt buni compozitori. Cred ca trupa dispare cand muzica ei nu mai are calitate. Si senzationalul e bun - crede-ma, eu ma bazez pe asta, insa ceea ce l-a tinut pe Alice Cooper in fata publicului a fost calitatea muzicii. Si ideea de profesionalism.

Odata ce ai ajuns un star, nu inseamna ca trebuie sa intarzii la un interviu, la un spectacol sau sa iti bati joc de oameni. Cred ca daca esti profesionist, ii tratezi pe toti la fel. Timpul meu nu e mai important decat al tau, nu o sa te sun niciodata mai tarziu decat am promis, decat daca intervine o problema tehnica. Iti respect timpul si inteligenta, si asta e un bun mod de a vedea lucrile: sa nu ajungi niciodata atat de mare incat sa-ti inchipui ca oamenii sunt sub tine.

Muzica rock s-a dezvoltat sub ochii tai. Ce crezi despre rock-ul de astazi, despre evolutia shock - rock-ului - genul pe care l-ai inventat chiar tu?

E ciudat? Cand am inceput eu ceea ce avea sa devina shock rock, sau rock teatral, nu aveam la dispozitie foarte putina tehnologie, asa incat show-un nostru aducea a spectacol de vodevil. Realmente, ne confectionam singuri accesoriile. Erau foarte ? home made. Uneori gaseam lucruri si ne gandeam ca am putea sa le folosim in spectacol, improvizam mult. Astazi insa poti gasi practic orice, asa incat o trupa, daca doreste sa dispara de pe scena, sa foloseasca efecte pirotehnice, isi cumpara totul, daca are bani suficienti.

Si referindu-ne strict la muzica?

Cred ca trebuie sa ai o baza in rock. Daca as fi astazi intr-o trupa tanara, daca as hotara sa-mi fac o trupa cu pusti care tocmai invata sa cante, m-as intoarce sa invat Chuck Berry - e baza intregului Rock N Roll. Apoi Rolling Stones, Beatles. Toata lumea a fost influentata de Beatles, chiar daca nu-si da seama de asta. Invata bazele si-apuca-te de-abia apoi sa experimentezi felul in care-o sa suni. Trupele noi sunt aproape? retro. The White Stripes sunt foarte retro, parca ar fi rock-ul din Detroit-ul anului 1968. Jet spre exemplu aduc foarte tare a The Small Faces. Nu multi vin cu ceva nou, dar sunt cateva exceptii: Panic at The Disco e - nu stiu de unde vin baietii astia - un rock interesant si ciudat, aproape prea sofisticat pentru o formatie atat de tanara.

Apropo de Chuck Berry si Beatles, nu stiu cati artisti tineri asculta astazi asa ceva.

Ceea ce ei nu realizeaza este ca ceea ce ei canta vine exact din trupele pe care le-am amintit. Aud riff-uri sau armonii la trupele noi pe care le stiu de la Stones, Beatles sau Led Zeppelin.Daca esti chitarist rock, e greu sa faci ceva nou. Sigur au facut-o deja cei de la Pink Floyd, sau Alice Cooper sau Ozzy Osbourne.

Asadar s-a spus deja totul in rock.

Cred ca daca o formatie noua isi pune intrebarea "cum sa fiu original" eu as spune esti original prin ceea ce spui si prin atitudinea trupei tale, pentru ca atitudinea inseamna totul. DE exemplu iei o trupa precum The New York Dolls - e foarte foarte retro, muzica lor e T Rex sau Rolling Stones. Dar atitundinea lor - de travestit new-york-ez functioneaza foarte bine. Si Marilyn Manson are o atitudine cu care vine pe scena, Rob Zombie sau Alice Cooper vin cu o atitudine foarte personala. Aici intervine personalitatea, aici intervine carisma. Nu incerca sa fii ca eroul tau, nu-mi pasa cine e eroul tau, nu-l imita. Incearca sa fii ca cineva pe care nu l-ai mai vazut pe scena pana acum.

Alice, esti ocupat zilele acestea. Ai avut timp pentru cantece noi? Ai inceput sa inregistrezi piesele pentru noul album Along Came A Spider?

E scris in intregime, dar nu am mai avut timp sa terminam inainte sa inceapa acest turneu. M-am uitat in calendar si inainte de turneu aveam doar 3 saptamani la dispozitie, nu ne ajungeau si am hotarat sa asteptam pana se termina seria de concerte si sa intram in studio. Dar e gata sa fie imprimat.

Ai scris cartea autobiografia Alice Cooper - Golf Monster. Cum a mers scrierea ei? Esti satisfacut de rezultat?

Am inceput sa scriu gandindu-ma ca vor fi doua carti. Una trebuia sa fie istoria lui Alice Cooper, sau versiunea mai putin obisnuita a istoriei lui Alice. Am incercat sa adun povesti ciudate care l-au creeat pe Alice. Celalata carte mergea pe ideea: daca joci acest joc, trebuie sa intelegi ca da dependenta sgolful, nr.t. La fel de mult precum heroina, sau alt drog. Atata doar ca e un sport, dar in rest are toate elementele unei dependente. Cu cat il joci mai mult, cu atat devii mai dependent de el, e la fel si cu drogurile, sau alcoolul. Da cea mai mare dependenta de pe planeta!

Nu e insa atat de periculos?

Nu, doar daca ai o slujba. A mea incepe la 9 sau zece seara, am la dispozitie o zi intreaga sa nu fac nimic, ceea ce e extraordinar. Un tip obisnuit are o slujba de zi, trebuie sa vina acasa cu un salariu, nu-si poate permite sa devina dependent de golf. Daca te-apuci de golf, ai grija sa nu lipsesti de la serviciu!

Alice, golful e un sport neobisnuit pentru un rocker. E adevarat ca te-ai lasat de bautura cu ajutorul golfului? Cum s-a intamplat?

Ei bine, am schimbat o dependenta cu alta. Obisnuiam sa beau o sticla de whisky pe zi si asta ma omora. Trebuia sa ma opresc daca nu doream sa mor. Cel mai mare dusman al unui alcoolic este timpul pe care-l are la dispozitie. Si cum spuneam, am toata ziua sa fac nimic. Trebuia sa gasesc ceva sa ocupe acest timp liber, ori o partida de golf dureaza cateva ore. Asa incat jucam o partida dimineata, luam pranzul, mai jucam dupa-amiaza?.

Alice, multumesc foarte mult, astept sa-ti vad show-ul in Bucuresti.

Va fi distractiv, n-am mai fost acolo niciodata, asteptam cu interes sa venim.


Despre autor:

Compact

Sursa: Compact


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.