Apreciatul regizor si scriitor Mircea Daneliuc se pregateste luna viitoare pentru o noua premiera. Ultima sa productie cinematografica - "Sistemul nervos" - va fi lansata pe 8 aprilie, la o zi dupa ce va implini 62 de ani. Subiectul filmului este inspirat dintr-un capitol al romanului sau "Marilene", din distributie facand parte actori consacrati, precum Rodica Tapalaga si Cecilia Barbora, dar si "debutantul" Mircea Radu.

Prima editie a romanului lui Daneliuc a aparut in 1999 la Editura Univers si a avut titlul "Marilena si cateva voluptati". Editia revizuita si adaugita intitulata "Marilene" a fost lansata chiar la sfarsitul saptamanii trecute la Salonul de carte si presa.

Cu acest prilej, cunoscutul cineast a precizat ca, pe langa noul sau film - "Sistemul nervos", care va avea premiera la 8 aprilie si care este inspirat dintr-un capitol al acestui roman -, va urma sa intre in productie cu o noua pelicula ce isi are sorgintea in aceeasi carte. Totodata, el a tinut sa specifice faptul ca in roman este vorba despre femei, pe care "le trece" la pariurile sale castigate de ele.

Despre romanul sau, Daneliuc spune: " e probabil una dintre cartile mele cele mai surazatoare, altfel de unde pornirea aproape perversa de a o reciti, lucru ce mi se intampla rarisim si cu literatura si cu filmele care mi-au mancat o buna si nebuna bucata din viata? E indubitabil pervers imboldul acesta, pentru ca-i resimt imediat si pulsiunea de-a o rescrie, lasand balta cele in care ma cred ocupat. Un obscur sentiment al actului gratuit, sau Dumnezeu stie, in orice caz mi s-a intamplat sa ma dedic si s-o refac de cateva ori cu motivatii incerte. Ce e cu adevarat starnitor, dar si savuros, e atunci cand se atinge desfatarea autoprivirii, atunci cand pofta ruperii hatului e temperata superficial de avaritia literei. , nici nu se putea chema in alt fel acel cinema care a iesit de aici". Astfel, fictiunea propusa de Daneliuc introduce cititorul in etape din vietile mai multor femei, cunoscute de acelasi barbat, si toate poarta numele de Marilena.

In noul film al lui Daneliuc, aceste femei minunate sunt reinventate de actritele: Cecilia Barbora, RodicaTapalaga si Beatrice Benezi. "Sistemul nervos" este, pe scurt, povestea unei femei in varsta (Rodica Tapalaga) care se indragosteste de o imagine a unui moderator de televiziune (Mircea Radu), o iubire imposibila, dusa dincolo de limite. Batrana Nica, in gospodaria ei de la tara,face ce face si trage cu ochiul la micul ecran. Il pandeste pe Paul, prezentatorul de stiri, de care s-a indragostit in secret. Din singuratate, din prea mult stat la televizor, se inchipuie uneori eroina de telenovela. Acestor mici fantezii li se dedica in secret, deoarece se teme ca starnesc imediat hazul altora.

Filmul e produs de Glissando Trading si distribuit de MediaPro Pictures.

Peste 10 premii in palmares

Mircea Daneliuc este autorul mai multor filme de mare succes, obtinand peste 10 premii. Printre peliculele semnate de el se numara: "Cursa" ("The Ride" -1975, festivaluri: Belgrad, Cairo, New Delhi, Moscova, Barcelona; ACIN - Premiul de Debut), "Editie Speciala" ("Special Issue" - 1977, festivaluri: New Delhi, ACIN - Premiul de Regie), "Proba de microfon" ("Microphone Testī - 1980, festivaluri: Atena, Los Angeles, Roma, Poitiers; ACIN - Marele premiu), "Vanatoarea de vulpi" ("Foxhunting" -1980, festivaluri: Berlin), "Croaziera" ("The Cruise" - 1981, festivaluri: Roma, ACIN - Marele Premiu), "Glissando" - 1984 (festivaluri: Venetia, ACIN - Marele Premiu), "Iacob" - 1988 (festivaluri: New York, Berlin, nominalizat la Premiul European Felix pentru Cel Mai Bun Film si Cel Mai Bun Actor, ACIN - Marele Premiu), "A 11-a porunca" ("The 11-th Commandment" - 1991, UCIN - Marele Premiu), "Tusea si junghiul" ("The Toothless War" - 1992, UCIN - Premiul special al Juriului), "Patul conjugal" ("The Conjugal Bed" - 1993, UCIN - Marele Premiu, festivaluri: Berlin, Moscova, St. Petersburg, Ierusalim), "Aceasta lehamite" ("Fed Up" - 1994, UCIN - Premiul special al juriului), "Senatorul melcilor" ("The Snailīs Senator" - 1995, UCIN - Marele Premiu, festivaluri: Cannes - Selectia Oficiala, St. Petersburg, Montpellier, Ierusalim), "Ambasadori, cautam patrie" ("Ambassadors, Seek Country" - 2003, festivaluri: Venetia 2004). In 1989 a fost membru in Juriul International la Felix, Edinburg.