Dupa o luna de la divort, perioada pe care a petrecut-o mai mult la Paris decat in tara, Mioara Roman s-a mai linistit sufleteste si poate sa vorbeasca acum cu oarecare detasare despre ceea ce i s-a intamplat.

A ajutat-o foarte mult si faptul ca lucreaza intens la o carte pe care vrea sa o lanseze pana la sfarsitul anului. Cu fostul sot, Petre Roman, n-a mai vorbit de cand acesta a parasit domiciliul conjugal, dar macar e multumita ca nu si-a uitat fetele si nepotica.

De cand a plecat de acasa, Mioara Roman nu a mai vorbit cu fostul sot deloc. El refuza sa ii raspunda la telefon. Ba, mai mult, a obligat-o sa isi transfere abonamentul mobilului de pe Fundatia pe care o are el si, pentru ca aceasta nu s-a grabit sa o faca din lipsa de timp, i-a inchis telefonul. Acum l-a schimbat. E multumita insa ca Petre Roman nu a uitat-o pe nepotica lor, Calina, de ziua careia a trimis si un cadou. "Am vazut presa ultimei luni, insa nu ma mai intereseaza cu cine umbla si ce-a facut. Eu stiam un alt Petre, acesta este strain. El nu lipsea de acasa, era retras, tacut, un tip nepretentios, nu avea costume Armani, cum s-a scris. Sigur, avea mare trecere la femei. Primeam saci, nu exagerez, saci de scrisori de la doamne, domnisoare cu "Pe-tre, te iubesc" etc. A fost, trebuie sa recunoastem, vedeta femeilor".

"Partea mea de adevar" este cartea la care lucreaza Mioara Roman. Nu va cuprinde intimitati ale familiei sale, cum probabil s-ar fi asteptat unii, ci este mai degraba o radiografie a istoriei traite si vazute prin ochii ei. Ne-a marturisit ca a simtit nevoia sa puna pe hartie "partea ei de adevar", sa scrie cum, de exemplu, ca sotie de premier, in 1990, din tot ce s-a intamplat atunci, poate spune cu certitudine ca minerii nu au fost chemati la Bucuresti de Ion Iliescu. Sau mai vrea sa relateze cum, pe 18 februarie 1990, cei care au provocat atacul asupra cladirii Guvernului au fost niste adolescenti cu handicap, de la o scoala ajutatoare. "Am fost extrem de dezamagita cand a intrat in politica. Parca presimteam ceva", ne-a spus ea.

Faptul ca Oana nu a fost bagata in seama ani de zile pentru ca era fiica lui Roman sau faptul ca fiica cea mare, Catinca, a fost pur si simplu "aruncata in strada dintr-un spatiu care apartinea, vezi Doamne, PD, toate acestea au contribuit incet, dar sigur, la erodarea linistii din familie. "Si daca totusi nu au reusit sa ne dezbine, iata ca acum Petre s-a ridiculizat singur", spune cu amaraciune Mioara Roman, dar, totusi, ii acorda circumstante atenuante: "toti oamenii cedeaza la un moment dat!".

'Aceasta Silvia m-a agresat telefonic aproape un an>>

Mioara Roman spune ca, pana la aparitia Silviei Chifiriuc in viata lui Petre, nu a avut probleme. "Singura care m-a agresat telefonic aproape un an a fost aceasta Silvia. Eu nu urasc, dar aici m-a socat comportamentul lui, s-a inscris in noul model national - brutalitate, primitivism, mitocanie. Nu direct, ci prin comportament".

Experienta divortului a marcat-o pe Mioara Roman. Se mira cum legea romana in materie nu ocroteste deloc femeile in conditiile in care atatea raman pe drumuri. La familia Roman partajul s-a facut prin intelegere. El nu putea lua tot, pentru ca ani de zile Mioara a fost cea care a sustinut financiar familia. Ne da exemplu faptul ca in anii 70, vreme de 11 ani, a platit din banii ei rata la casa - 700 de lei pe luna. "Castigam foarte bine, dadeam si lectii de araba si faceam traduceri si dublaje de filme documentare". Recunoaste totusi ca acum se simte oarecum stramtorata. "Dar tin capul sus!", a marturisit ea.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.