Cinematografia anului 2004 a fost facuta sah-mat de o pelicula extrem de controversata care, pe langa imensele scandaluri pe tema antisemitismului si ghinioanele actorului care a jucat rolul lui Iisus (Caviezel a fost trasnit de doua ori pe platouri), a furnizat un adevarat tsunami in box-office. Astfel, la sfarsitul lui 2004, "Patimile Hristos" era cel de-al treilea incasator in Statele Unite (370,2 milioane de dolari), al saselea in topul international (234 milioane de dolari) si al cincilea in topul incasarilor mondiale din 2004 (604,3 milioane de dolari). Ei bine, iata ca apropierea Sarbatorilor de Pasti, readuce block-buster-ul lui Gibson in cinematografele din lume, de aceasta data intr-o varianta mai scurta cu sase minute, ce nu contine scenele care au dus la decesul a doi spectatori...

"Unii dintre voi au simtit intensitatea filmului ca fiind prohibitiva. Am inteles si respect aceasta parere, drept pentru care am decis sa relansez filmul intr-o varianta din care lipsesc exact scenele care i-au determinat pe unii spectatori sa nu se duca la cinema... Intr-adevar, am realizat o varianta mai usor de urmarit, dintr-un anumit punct de vedere, insa tot este un film greu", a spus Gibson intr-o declaratie video publicata pe site-ul www.passionrecut.org, motivand aceasta relansare in conditiile in care filmul original se afla disponibil si in varianta DVD inca din luna august a anului trecut.

Probleme de incadrare si refuzuri

Aceasta decizie, luata de Mel Gibson in parteneriat cu Newmarket Films - distribuitorul oficial -, are ca unic scop atragerea cat mai multor spectatori in salile de cinema exact in preajma Sfintelor Sarbatori de Pasti. Cu toate acestea, chiar daca filmul contine mai putina violenta, americanii i-au dat aceeasi incadrare ca si originalului - "R". Nefiind de acord cu decizia MPAA, cei de la Newmarket Films au decis sa distribuie noua versiune a "Patimilor" fara incadrare. De aici... o serie intreaga de probleme!

O mare parte a lanturilor cinematografice din Statele Unite au refuzat sa preia filmul din cauza acestei probleme, in timp ce altii nu s-au aratat interesati de noua versiune din cauza existentei sale si pe suport DVD, segment in care "Patimile" au inregistrat vanzari de circa 13 milioane de unitati. Cu toate acestea, in cadrul unei conferinte de presa desfasurate la inceputul saptamanii, Bob Berney - presedintele Newmarket Films -, a declarat ca "Patimile lui Hristos" se vor relansa maine in 950 de cinematografe din Statele Unite si Europa.

Singura tara care a modificat incadrarea filmului a fost Anglia, trecand de la "18" - in cazul originalului, ceea ce insemna ca nici o persoana sub 18 ani nu avea voie sa intre la film - la "15", ceea ce inseamna o crestere considerabila a segmentului de spectatori.

Experiment inedit si nisipuri miscatoare

Relansarea filmului care a devenit un adevarat fenomen cultural anul trecut este considerata ca fiind un experiment inedit atat pentru producatori, cat si pentru distribuitori. Cu toate acestea, cei de la Newmarket nu stiu inca la ce incasari se pot astepta.

"Avand in vedere industria creata pe marginea acestui film, corelata cu aparitia sa pe DVD, este aproape imposibil de estimat cum se va descurca aceasta varianta retusata", a spus Bob Berney. Si, totusi, daca acest experiment, ce va dura circa patru saptamani, va fi un succes, Icon Entertainment (compania lui Mel Gibson) si Newmarket (distribuitorul oficial) intentioneaza sa-l relanseze in fiecare an in preajma Sfintelor Sarbatori de Pasti.

Aceasta strategie nu este deloc intamplatoare, pentru ca datele oferite anul trecut in aceeasi perioada de sarbatori au aratat o crestere considerabila a vanzarilor de bilete, comparativ cu restul anului.

Iata deci ca in ciuda faptului ca a pierdut toate decernarile de premii importante (Globurile de Aur si Premiile Oscar), Mel Gibson reuseste sa speculeze la maximum un film controversat, un film despre care s-a scris in repetate randuri ca ar fi avut loc in competitia principala pentru Oscar. Or, daca ne gandim ca "Patimile" inca nu au intrat in regimul de difuzare tv, este clar ca suma totala a incasarilor ar putea depasi un miliard de dolari...


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.