Teatrul Odeon pregateste publicului sau un spectacol ce are toate premisele pentru a starni interes general: regizoarea Beatrice Rancea revine pe scena ca semnatara a spectacolului Marchizul de Sade, cu Florin Zamfirescu si tanara Irina Ungureanu. Bazat pe piesa dramaturgului american Doug Wright, Quills (piesa ce a stat si la baza ecranizarii din 2000, cu acelasi titlu), spectacolul va avea premiera pe 25 martie, in prezenta autorului. Cu aceasta ocazie, va fi lansata si cartea Cele o suta douazeci de zile ale Sodomei de Marchizul de Sade, editura Trei. Piesa Quills i-a adus dramaturgului Doug Wright (foto) un succes nesperat: autorul ei a petrecut pentru a o scrie nu mai putin de doi ani "in capul marchizului de Sade", dar a supravietuit sa vada cum rezultatul muncii lui a fost jucat pe scenele din off-Broadway si a obtinut un premiu Obie.

Acestei distinctii i s-a adaugat, in 2004, Premiul Pulitzer pentru dramaturgie castigat de Doug Wright pentru o alta piesa, I Am My Own Wife (Sunt propria mea sotie). Vorbind despre Sade, dramaturgul declara intr-un interviu ca povestea vietii acestuia se poate asocia in mod neasteptat cu conditia artistului de azi: "Internat la Azilul Charenton, i-au confiscat penele si hartia. Aceasta intamplare simpla intruchipeaza intreaga viata a unui om care a fost impins sa scrie de imensitatea propriei sale dorinte. In mod metaforic, piesa este si ecoul conditiilor in care se exprima artistii din aceasta tara (SUA - n.n.). Cu fondurile tot mai mici alocate artelor si noua ni se rupe pana. Am vrut ca aceasta piesa sa puna o intrebare fundamentala in legatura cu Razboiul Artelor care se duce acum in tara noastra."


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.