Actrita germana de origine romana Alexandra Maria Lara a venit in Bucuresti pentru a lucra la filmul "Offset", in colaborare cu Cristi Puiu, Razvan Vasilescu si Cristian Mungiu.

Dupa conferinta de presa pe care a sustinut-o sambata, alaturi de ceilalti implicati in realizarea proiectului, Alexandra a dat interviuri repor- terilor veniti special din Germania, in timp ce pe jurnalistii din Romania i-a refuzat, cu promisiunea insa de a vorbi si cu ei alta data.

IUBITA DE NICOLAE IORGA

Chiar daca a devenit cunoscuta in Romania abia anul acesta, dupa ce filmul "Der Untergang" - in care joaca unul dintre rolurile pricipale - a fost nominalizat la premiile Oscar 2005, categoria "cel mai bun film strain", Alexandra este una dintre cele mai bine cotate actrite din Germania. Lara si-a intrerupt pentru patru zile filmarile la "Offset" pentru a se prezenta la ceremonia de decernare a premiilor Academiei de Teatru si Film din SUA.

Filmul respectiv, o coproductie romano-germana, o va avea pe Alexandra Maria Lara in rol principal. Scenariul, scris de Cristi Puiu si Razvan Radulescu, o transforma pe Lara in Brandusa: o tanara angajata pe post de translator intr-o tipografie. Ea se indragosteste de Stefan Fischer (interpretat de Felix Klare) venit in Romania pentru a instala o tiparnita offset - de unde si numele filmului -, iar cei doi tineri hotarasc sa se casatoreasca. Impotriva acestui plan nu este doar Nicolae Iorga (interpretat de Razvan Vasilescu), patronul tipografiei, care o iubeste pe Brandusa, ci si familia lui Stefan. Didi Danquart, regizorul peliculei, a mentionat ca filmul nu are un sfarsit fericit, iar toti cei implicati in aceasta poveste pierd. Singurul lucru pe care il castiga este posibilitatea de a incepe o alta viata.

TIPOGRAFIA PREDESTINATA

Puiu a marturisit ca le-a luat foarte mult timp pana cand au "botezat" personajele. Doreau un nume greu de pronuntat in limba germana; asa au ales Brandusa Herghelegiu.

Pe langa Razvan Vasilescu, alti actori romani din distributie sunt Ioana Abur, Tania Popa, Andi Vasluianu, Alexandru Papadopol si Ioan Gyuri Pascu. "Offset" i-a adus la Bucuresti pe actorii Felix Klare, Manfred Zapatka, Katharina Thalbach si Anna Stieblich.

Cristi Puiu a povestit ca ideea de a plasa actiunea intr-o tipografie a fost a lui Razvan Radulescu, care a lucrat intr-un astfel de loc la Odorheiu Secuiesc. Dupa ce au reusit sa gaseasca o tipografie unde sa poata filma au aflat ca scenariul lor fusese deja "pus in scena". Cum? O tanara din Bucuresti s-a indragostit de unul dintre nemtii care venisera sa instaleze masinaria. Singura diferenta este ca cei doi locuiesc in prezent in Germania, unde si-au intemeiat o familie.

Regizorul precizeaza ca "Offset" nu este simplu entertainment. "Filmul va reflecta si ceea ce se intampla in Romania si in Germania in zilele noastre. Scenariul surprinde confruntarea dintre doua culturi. Acelasi lucru il puteti vedea si la filmari, unde din echipa artistica si cea tehnica fac parte si romani, si germani", spune Didi Danquart. Acesta a mai mentionat ca "nu fac film pentru a participa la concursuri, ci pentru a transmite ceva. Daca as porni proiectul cu gandul ca vreau sa castig un premiu, totul ar fi pierdut din start".

Alexandra Maria Lara s-a nascut in 1978, in Bucuresti, si s-a mutat in Germania cand avea mai putin de cinci ani impreuna cu tatal sau, actorul Valentin Platareanu. "Offset" este prima pelicula in care joaca alaturi de parintele sau, care i-a indrumat pasii catre arta actoriceasca. A castigat numeroase distinctii, printre care premiul Golden Camera pentru "cea mai buna actrita".


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.