Ieri s-a incheiat editia 2004 a Tirgului de Carte Gaudeamus. Simbata si duminica, deoarece publicul a profitat de zilele libere, spatiile si asa destul de inghesuite de la parterul Romexpo au fost foarte aglomerate. De altfel, catre amiaza, Romexpo parea sa semene cu un bazar al cartilor, multe din programe suferind decalari sau fiind anulate. Sfirsitul de saptamina s-a remarcat si prin afluenta politicienilor veniti sa-si lanseze carti pe ultima suta de metri a campaniei electorale.

Printre evenimentele care s-au bucurat de atentia vizitatorilor, veniti simbata dupa-amiaza in numar mare, au fost lansarile volumelor "Mostenitorii Securitatii" al istoricului Marius Oprea, "Bagau" al autoarei Ioana Bradea, "Pianista" al premiatei cu Nobel pentru literatura de anul acesta, austriaca Elfriede Jelinek, "Misterioasa flacara a reginei Loana", traducerea cartii scriitorului italian Umberto Eco. De altfel, volumul lui Umberto Eco a primit din partea presei premiul pentru cea mai rivnita carte si trofeul Gaudeamus. Editurile Humanitas, Rao si Polirom au primit votul de popularitate din partea publicului, iar titlul de "Cea mai rivnita carte a tirgului" din partea publicului i-a fost atribuit volumului lui H.R. Patapievici, "Discernamintul modernizarii" (Humanitas).

Cartile cele mai cautate anul acesta la Gaudeamus au fost cele cu subiect istoric-politic, biografiile si citeva dintre romanele generatiei tinere de prozatori romani.

La iesirea din tirg vizitatorii primeau gratuit "Masina de citit" (director Ion Cristoiu), un substitut plictisitor si cu o grafica invechita al revistei tirgului din anii trecuti. Primele pagini ale "Masinii de citit" au fost ocupate, simbata, de vizita lui Ion Iliescu si a suitei acestuia: Adrian Severin, Augustin Buzura si Eugen Simion. Atit textul reportajului, pe alocuri encomiastic, dedicat "vizitei" presedintelui, cit si textele de sub fotografii contineau mici sopirle electorale. Editia de duminica a "Masinii de citit" a continuat in aceeasi nota, completata de comicul involuntar, dedicind pagina a doua vizitei lui Adrian Nastase.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.