CNA-ul a sanctionat in repetate rinduri calitatea desenelor animate transmise de posturile specializate de la noi. In luna august, Consiliul National al Audiovizualului adresa Fox Kids o scrisoare despre violenta desenelor animate. Saptamina trecuta, Conferinta Anuala a Operatorilor de Cablu din Romania a oferit prilejul intilnirii cu mai multi responsabili pentru Europa de est ai posturilor straine de televiziune. Printre acestia s-a numarat Maciek Bral, managing director pentru Europa centrala si de est al Fox Kids. Bral afirma ca oficialii de la Fox Kids nu au mai avut discutii cu autoritatile din alte tari cu privire la violenta de limbaj, Romania fiind singurul stat in care s-au semnalat plingeri. "Programele sint diferentiate pentru fiecare tara in parte. Romania este una dintre cele mai mari piete din zona. Avem in jur de doua milioane de abonati aici, asa ca trebuie sa respectam alegerile facute de public."

In ceea ce priveste avertismentele CNA-ului, Bral ne-a declarat: "Romania este un caz unic. Eu, personal, nu am discutat decit cu organismul care supravegheaza audiovizualul in Romania. Acum citiva ani cred ca nimeni nu se gindea la unele aspecte legate de televiziune. Cred ca mai important a fost sa stabilim un dialog".

Bral a uitat, se pare, ca scrisoarea adresata postului sau continea afirmatii de genul "consideram daunatoare acele productii care insista pe descrierea luptelor violente in care sint folosite arme de foc, roboti, monstri". Chiar si in raspunsul pe care il formulase oficial pentru autoritatile din Romania, Bral sustinea ca "si in Marea Britanie, si in alte tari europene sint reguli foarte stricte privind televiziunea. Dar niciodata nu au fost probleme. Nu am discutat decit despre limbaj... traducerea in romana se pare ca facea probleme".

Ralu Filip, presedintele CNA, ne-a confirmat ca "cercetarile referitoare la violenta din desenele animate continua intr-o a doua faza, cu laboratorul de sociologie. Ni s-au cerut pareri avizate si vom oferi parerile specialistilor. Au fost studiate si programele de la Fox Kids, si cele de la Cartoon, si cele de la Minimax". Presedintele CNA a afirmat ca se primesc in continuare reclamatii de la parinti in legatura cu programele pentru copii.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.