Sfirsitul ei a ridicat la 13 numarul fetelor aparute in "Playboy" si moarte inainte de 50 de ani, scrie ziarul italian "La Stampa", in editia de marti, 20 februarie, intr-un articol semnat de Bruno Ventavoli. Biografiile lor, marcate de splendoarea corpurilor de o frumusete perfecta si artificiala, sint o dureroasa fictiune de vise spulberate, accidente, supradoze, hazarduri. Au fost femeile cele mai frumoase si mai dorite din America. Uneori au obtinut ceea ce au visat in provinciile pierdute si adormite de unde veneau. Alteori s-au pierdut pur si simplu in jungla de la Hollywood, printre barbati nedemni, carnetele de planuri improbabile, banalitatea traiului. Alteori, asa cum s-a intimplat cu Nicole Smith, al carei corp va fi imbalsamat si al carei patrimoniu este revendicat de amanti, soti, copii vitregi, durerea mortii frizeaza farsa. "Este trist cind te gindesti cite am pierdut", a comentat Peter Gowland, un fotograf de succes, care alaturi de sotia sa a fotografiat zeci de fete goale pentru pagina centrala. "Pentru multi cititori ai nostri - a spus el - este vorba de corpuri splendide, fara nume, care dureaza in intervalul unei luni, eu imi amintesc de toate si imi amintesc si de sfirsitul lor trist".

Marilyn, cea mai frumoasa

In aceasta "saga" a blestemului acestor "playmates" se detaseaza evident Marilyn, cea mai frumoasa, cea mai fragila si cea mai dramatica. A aparut in primul numar al revistei asamblat artizanal pe masa de bucatarie a unui tinar pe nume Hugh Hefner, plin de datorii. Corpul acelei copile intins pe un cearsaf rosu, care putea fi admirat pentru suma de numai 50 de centi, a adus prosperitatea revistei "Playboy". Dar nu si lui Marilyn, care a murit in 1962, la 36 de ani, din cauza unei supradoze de barbiturice. Statuara Jayne Mansfield a fost folosita pentru a o inlocui pe Marilyn in mici roluri in perioada sa cea mai rea. A fost tinara lunii in februarie 1955. Din cauza acelor stranii capricii ale destinului, al doilea sot al ei a cucerit in acelasi an titlul de Mister Univers, competitie rezervata culturistilor (el, Miklós Hargitay, venea din Ungaria si avea pectoralii lucrati ca sinii consoartei). In 1956, in timp ce alerga in noapte pe autostrada 90, pentru a merge la un studio TV, Jayne s-a lovit de un tractor si a murit pe loc, la fel ca soferul. Avea 34 de ani. S-au salvat insa cei doi copii care calatoreau pe locurile din spate. Ani de zile a circulat macabra legenda ca foarte frumosul si blondul star ar fi murit decapitat. Aproape pentru a face si mai macabru, mai banal si mai revoltator sfirsitul prematur al acelei femei frumoase. Cert este ca masina implicata in accident a devenit un adevarat fetis pentru colectionari. Cronenberg a adus un mic omagiu in "Crash" acelui accident si acelui macabru cult.

Accidente si crime

Victime ale vitezei au fost si Tonya Crews, Carol Willis si Claudia Jennings. Eve Meyer a murit, in schimb, intr-un accident de avion. A fost "playmate" in 1955. Dotata cu forme demne de Titian, s-a casatorit cu Russ Meyer, regizorul filmului de serie B, cu superepisoade si a interpretat multe din filmele sale. Dupa o cariera laborioasa de serie B devenise o femeie de afaceri afirmata. Dar destinul si-a luat inapoi ceea ce i-a daruit: a ucis-o la 49 de ani, intr-un accident de avion, in Canare. Frumusetea lui Dorothy Stratten a fost brutal curmata de un sot nebun. Ea se nascuse intr-un spital al Armatei Salvarii si era foarte frumoasa. Filfizonul de sot al ei, Paul Snider, a convins-o de foarte tinara sa isi trimita fotografiile la "Playboy". Desigur a fost acceptata. A devenit "playmate" a lunii august 1979. Si apoi "playmate" a anului, in 1980. Era destinata unei cariere stralucite. Regizorul Peter Bogdanovich, care se indragostise de ea, i-a repartizat un mic rol in filmul "They All Laughed". Sotul ei si-a pierdut mintile. A pus un detectiv sa o urmareasca, gelos pe corpul ei si gelos pentru afirmarea ei. A ucis-o cu un foc de arma, i-a sodomizat cadavrul si apoi s-a sinucis. Trista poveste a devenit subiectul unui film, "Star 80", interpretat de Mariel Hemingway si regizat de Bob Fosse. Bogdanovich s-a indragostit apoi de sora "play-mate", Louise Stratten si a fost casatorit cu ea citiva ani, alimentind glume sinistre.

Pagina blestemata din Playboy

Si drogurile si compusii chimici tin de blestemul "playmates". Willy Rey, nascuta in Olanda, a carei frumusete s-a afirmat in SUA, a pozat in 1971. A murit la 23 de ani din cauza unei supradoze de somnifere. Corpul sau gol a aparut ca "icoana" pe certificatele actionarilor "Playboy", oferite publicului intr-o OPA (Oferta Publica de Achizitionare). Elisa Bridges, 29 de ani, a fost Miss decembrie 1994 si protagonista unor numeroase casete video erotice. A fost gasita moarta in vila luxoasa a unui prieten al lui Hugh Hefner. "Playboy" a celebrat-o printr-un necrolog, in care mentiona ca a murit din cauze naturale. Medicii legisti din Los Angeles au stabilit, in schimb, ca era vorba de o supradoza de heroina amestecata cu alte droguri. Paige Young, Miss noiembrie a infocatului an 1968, a murit la 30 de ani, dupa ce a inghitit o doza excesiva de somnifere si nu a reusit sa realizeze nimic demn in lumea spectacolului, desi a visat mult si a promis multe din acea pagina centrala "blestemata" a revistei.