A doua zi dupa ce comisia de selectie pentru Eurovision a decis eliminarea din competitie a pieselor "Well-o-Wee" si "Dracula, my Love", Radu Fornea si Marius Moga, compozitorii acestora, au organizat o conferinta de presa pentru a-si anunta intentiile.

Insotiti de avocati, ei au cerut o noua comisie care sa aiba in componenta sa juristi, declarand drept ilegala excluderea melodiilor in cauza.Desi nu va da pe nimeni in judecata, Moga a anuntat ca nu va lasa lucrurile asa. El e convins ca a fost vizat cu buna stiinta si ca a fost "ceva personal".

"Am stat patru ore pe Internet duminica seara citind legea si nu am gasit nici o prevedere care ar fi putut duce la eliminarea piesei cantate de Andra si Simplu. Conform legii europene pentru drepturile de autor, orice piesa care cuprinde un pasaj adaptat sau imprumutat este considerata opera noua. Probabil ca rezultatele obtinute in anii de cand compun ii deranjeaza pe unii". Singurul membru din comisia care a eliminat "Dracula my Love", "validat" de Moga, e compozitorul Dan Dediu pe care, indiferent de votul acordat, il considera un profesionist.
In schimb, despre Andrei Kerestely nu are prea multe lucruri admirative de spus: "Un membru al comisiei care declara despre un compozitor participant ca este frustrat si sustine ca Marius Moga a intrat in concurs cu trei piese plagiate, nu cred ca poate lua o decizie dreapta". Desi considera ca nu mai are decat 1% sanse sa ajunga in finala, Moga merge mai departe. Compozitorul e convins ca datorita acestui scandal, anul viitor organizatorii vor fi mai prudenti.

"Mi-e teama sa cant o melodie de-a lui Moga"

"Nu ma bucur pentru necazul lui Marius Moga. Mi-a placut mult melodia, in plus Andra este o artista talentata. Oricum, mie, personal, mi-ar fi teama sa cant vreodata o melodie de-a lui Moga, dupa atatea scandaluri. Eu vreau sa stiu insa cum e cu sistemul acesta de votare. Nu inteleg cum doar in 10 minute eu aveam 2.000 de voturi, iar Moga peste 10.000. Care e timpul tehnic efectiv de preluare a SMS-urilor? Poate imi explica si mie cineva", ne-a spus Marcel Pavel.

Trupa Rednex va fi aparata la tribunal

Radu Fornea, compozitorul piesei "Well-o-Wee", interpretata de Rednex si Ro-Mania, intentioneaza sa dea in judecata organizatorii selectiei nationale a Eurovision in cazul in care, pana la finala de sambata, 10 februarie, melodia nu va reintra in concurs. "Este inadmisibil sa spui despre o piesa ca a fost difuzata inainte de 1 octombrie 2006 cand ea a fost creata in ianuarie 2007. Iar asta dupa doua saptamani si trei jurii. Ne-am saturat de porcaria asta si intentionam sa ne facem dreptate in justitie". Trupa Rednex ar fi trebuit sa vina in Romania pentru ultimele pregatiri inainte de finala.

Nico, favorita in acest moment

In momentul de fata, favorita pentru finala Eurovison este Nico, interpreta piesei "Dulce amaruie". Cantareata a reusit pana in prezent sa evite orice fel de scandal si, se pare, isi mentine pozitia pentru a nu-si periclita participarea in cadrul competitiei. Intrebata ce parere are despre tot acest circ mediatic, Nico a evitat sa abordeze subiectul: "Nu comentez. Nici nu ma intereseaza."

"A fost o adevarata brambureala"

Florin Antoce, 19 ani, student: "Era buna piesa lui Marius Moga , trebuia lasata in concurs. Au fost eliminate, din pacate, melodiile cele mai bune.
Nu stiu daca dintre cantecele ramase in concurs merita vreunul sa reprezinte Romania la Eurovision".

Valentina Sandu, 27 de ani, traducator: "Am auzit de scandal, dar nu m-am uitat la televizor pentru ca nu am timp. Andra are voce buna, dar mai buni sunt Marcel Pavel si Nico. Asta e parerea mea. Unul dintre ei ar obtine un punctaj bun la Helsinki".

Constantin Zidarescu, operator: "Nu-mi pare rau ca Marius Moga a fost eliminat, au fost prea multe scandaluri in jurul piesei lui. Batalia pentru Eurovision se duce acum intre Nico si Marcel Pavel".

Mariana Iordan, 28 de ani, casnica: "A fost o adevarata brambureala cu piesele astea. Comisia care a analizat melodia lui Marius Moga cred ca a facut dreptate. Mizez pe Nico. Piesa e buna, are o voce de exceptie".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.